De grote prijs van de jury in Cannes ging dit jaar naar 120 Battements par minute van Robin Campillo. De film toont krachtig aan hoe aids (door Prince ooit in Sign of the Times omschreven als 'big disease with a little name') de maatschappij grondig door elkaar schudde.

Genres d'à côté/Pink Screens Festival en Cinematek geven u de gelegenheid om 15 films te (her)ontdekken. Op het programma staan ook behoorlijk wat ontmoetingen met specialisten in het veld. Deze focus op 'aids op het scherm' is de start van een samenwerking tussen Cinematek, Pink Screens en het grote Our Story-project dat vanaf maart 2018 de queer- en LGBT-geschiedenis zal vertellen aan de hand van films.

Heel wat topfilms

Tussen de in december voorgestelde films zitten naast minder bekende en voor velen te ontdekken films, ook heel wat kleppers. Zo is er het aangrijpende Les Nuits fauves van Cyril Collard, gebaseerd op zijn eigen leven, Oscarwinnaar Philadelphia met een geweldige Tom Hanks of het ontroerende Todo Sobre Mi Madre van grootmeester Pedro Almodovar. Wij kijken er bijzonder naar uit The Hours, waarvoor Nicole Kidman een Oscar kreeg als Virginia Woolf, opnieuw op een groot scherm te bekijken. Longtime Companion was dan weer in 1981 een van de eerste fictiefilms rond de aidsproblematiek.

De film 120 Battements par minute en de militante polemiek rond zijn release worden voor u geanalyseerd door antropoloog Christophe Broqua. Heel bijzonder wordt in de foyer van Cinematek een 'gueulante' (letterlijk: 'een scheldkanonnade'), een polemisch debat over aids hedentendage, georganiseerd door Genres d'à côté/Pink Screens en Ex Aequo.

Aids op het scherm van 1 tot 30 december in Cinematek, Brussel. Het volledige programma vindt u hier.

De grote prijs van de jury in Cannes ging dit jaar naar 120 Battements par minute van Robin Campillo. De film toont krachtig aan hoe aids (door Prince ooit in Sign of the Times omschreven als 'big disease with a little name') de maatschappij grondig door elkaar schudde. Genres d'à côté/Pink Screens Festival en Cinematek geven u de gelegenheid om 15 films te (her)ontdekken. Op het programma staan ook behoorlijk wat ontmoetingen met specialisten in het veld. Deze focus op 'aids op het scherm' is de start van een samenwerking tussen Cinematek, Pink Screens en het grote Our Story-project dat vanaf maart 2018 de queer- en LGBT-geschiedenis zal vertellen aan de hand van films. Heel wat topfilmsTussen de in december voorgestelde films zitten naast minder bekende en voor velen te ontdekken films, ook heel wat kleppers. Zo is er het aangrijpende Les Nuits fauves van Cyril Collard, gebaseerd op zijn eigen leven, Oscarwinnaar Philadelphia met een geweldige Tom Hanks of het ontroerende Todo Sobre Mi Madre van grootmeester Pedro Almodovar. Wij kijken er bijzonder naar uit The Hours, waarvoor Nicole Kidman een Oscar kreeg als Virginia Woolf, opnieuw op een groot scherm te bekijken. Longtime Companion was dan weer in 1981 een van de eerste fictiefilms rond de aidsproblematiek.De film 120 Battements par minute en de militante polemiek rond zijn release worden voor u geanalyseerd door antropoloog Christophe Broqua. Heel bijzonder wordt in de foyer van Cinematek een 'gueulante' (letterlijk: 'een scheldkanonnade'), een polemisch debat over aids hedentendage, georganiseerd door Genres d'à côté/Pink Screens en Ex Aequo. Aids op het scherm van 1 tot 30 december in Cinematek, Brussel. Het volledige programma vindt u hier.