Ook voor zorgverleners is dit een 'hot topic' geworden. De toename van geweld in onze maatschappij heeft ook onze sector aangetast. We moesten daarvoor zelfs niet wachten tot terreur uit onze buurlanden overwaaide: twee jaar geleden kenden we reeds een triest hoogtepunt met de moord op collega Patrik Roelandt. Hij werd het slachtoffer. Terwijl net hij decennia eerder, als voorzitter van UHAK , reeds waarschuwde en maatregelen vroeg om huisartsen tijdens hun werk meer veiligheid te bieden.

Bodycam

Dat intussen zijn moordenaar bekende dat hij eerst ook al een andere huisarts viseerde, toont hoe kwetsbaar alle huisartsen tijdens hun huisbezoekenronde zijn. Absolute veiligheid bestaat niet. Geen enkele maatregel kan absolute veiligheid garanderen. Bij politiediensten wordt vandaag de 'bodycam' als extra beveiligingsmiddel overwogen. Ook in de gezondheidssector wordt zoektocht naar extra beveiliging voortgezet (zie Artsenkrant van 15 september). Een bodycam is in onze zorgsector echter niet meteen aangewezen. Zeker voor huisartsen vertrekt de zorgverlening immers nog altijd vanuit een vertrouwensrelatie. Dergelijke camera's zouden wel eens een rem kunnen zijn voor patiënten om hun bekommernissen vrij te uiten. Niet alleen de patiënt toont z'n zwakkere kant...

Artsen beseffen dat ze hun fysieke en mentale gezondheid moeten beschermen om verder zorg te kunnen verlenen

Ook artsen zelf gaan zich vaak, zelfs bewust, kwetsbaar opstellen. Figuurlijk en letterlijk 'fysiek'... Zorg vertrekt immers ook vanuit een empatische houding. Een te defensieve houding - en die toont zich zeer snel via onze lichaamstaal - staat haaks op empathie. Nochtans beseffen we dat ook onze eigen fysieke en mentale gezondheid moet beschermd worden om verder zorg te kunnen verlenen. Geen enkele maatregel zal als unieke oplossing kunnen aangeboden worden. Dat allerlei technologische en digitale vernieuwingen worden opgezocht in die beveiligingsstrijd is in moderne tijden te verwachten. Zowel snellere en betere digitale informatie (om sneller geïnformeerd te zijn over een mogelijk risico bij een individu) als elektronische betalingen (om aanwezigheid van cash te verminderen) dragen nu al bij tot het verlagen van het risico.

Alarmknop

Vanuit het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen verwelkomen we een nieuw hulpmiddel. PraktijkCoach lanceerde recent hun Amicimed. Een alarmknop hoeven we niet meteen het ei van Columbus te noemen. Maar toch biedt de combinatie van deze alarmknop met een aangepaste app op de smartphone, en dit gekoppeld aan de beschikbaarheid van een alarmcentrale, alleszins een extra middel, dat bovendien werd bijgesteld op maat voor zorgverleners.Een echt hebbeding, die alarmknop. Wij zijn dan ook blij dat we vanuit het SVH alleszins dit mee kunnen promoten en steunen. Voor SVH-leden gaan wij alleszins een stuk van de kosten voor dit systeem dragen!

Ook voor zorgverleners is dit een 'hot topic' geworden. De toename van geweld in onze maatschappij heeft ook onze sector aangetast. We moesten daarvoor zelfs niet wachten tot terreur uit onze buurlanden overwaaide: twee jaar geleden kenden we reeds een triest hoogtepunt met de moord op collega Patrik Roelandt. Hij werd het slachtoffer. Terwijl net hij decennia eerder, als voorzitter van UHAK , reeds waarschuwde en maatregelen vroeg om huisartsen tijdens hun werk meer veiligheid te bieden.BodycamDat intussen zijn moordenaar bekende dat hij eerst ook al een andere huisarts viseerde, toont hoe kwetsbaar alle huisartsen tijdens hun huisbezoekenronde zijn. Absolute veiligheid bestaat niet. Geen enkele maatregel kan absolute veiligheid garanderen. Bij politiediensten wordt vandaag de 'bodycam' als extra beveiligingsmiddel overwogen. Ook in de gezondheidssector wordt zoektocht naar extra beveiliging voortgezet (zie Artsenkrant van 15 september). Een bodycam is in onze zorgsector echter niet meteen aangewezen. Zeker voor huisartsen vertrekt de zorgverlening immers nog altijd vanuit een vertrouwensrelatie. Dergelijke camera's zouden wel eens een rem kunnen zijn voor patiënten om hun bekommernissen vrij te uiten. Niet alleen de patiënt toont z'n zwakkere kant... Ook artsen zelf gaan zich vaak, zelfs bewust, kwetsbaar opstellen. Figuurlijk en letterlijk 'fysiek'... Zorg vertrekt immers ook vanuit een empatische houding. Een te defensieve houding - en die toont zich zeer snel via onze lichaamstaal - staat haaks op empathie. Nochtans beseffen we dat ook onze eigen fysieke en mentale gezondheid moet beschermd worden om verder zorg te kunnen verlenen. Geen enkele maatregel zal als unieke oplossing kunnen aangeboden worden. Dat allerlei technologische en digitale vernieuwingen worden opgezocht in die beveiligingsstrijd is in moderne tijden te verwachten. Zowel snellere en betere digitale informatie (om sneller geïnformeerd te zijn over een mogelijk risico bij een individu) als elektronische betalingen (om aanwezigheid van cash te verminderen) dragen nu al bij tot het verlagen van het risico.AlarmknopVanuit het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen verwelkomen we een nieuw hulpmiddel. PraktijkCoach lanceerde recent hun Amicimed. Een alarmknop hoeven we niet meteen het ei van Columbus te noemen. Maar toch biedt de combinatie van deze alarmknop met een aangepaste app op de smartphone, en dit gekoppeld aan de beschikbaarheid van een alarmcentrale, alleszins een extra middel, dat bovendien werd bijgesteld op maat voor zorgverleners.Een echt hebbeding, die alarmknop. Wij zijn dan ook blij dat we vanuit het SVH alleszins dit mee kunnen promoten en steunen. Voor SVH-leden gaan wij alleszins een stuk van de kosten voor dit systeem dragen!