Met het historisch akkoord op de klimaattop in Dubai wordt de weg ingeslaan van een toekomst zonder fossiele brandstoffen. Het heeft lang geduurd om op dit punt te geraken want het oliebedrijf Exxon kende in de jaren '70 al het effect van hun activiteiten op het klimaat.

Vijftig jaar lang heeft de olie-industrie ons proberen te misleiden over de risico's van fossiele brandstoffen. Jarenlang betaalden de energiebedrijven tegenpropanda want hoe meer twijfel over de klimaatopwarming, hoe meer politici natuurlijk aarzelen om met regelgeving in te grijpen.

De bedrijven met fossiele brandstoffen hebben veel afgekeken van de tabaksindustrie. Ook de tabaksindustrie wist dat haar producten schadelijk waren, maar ze heeft dat zo lang mogelijk ontkend. Ze heeft wetenschappers ingezet om de effecten op de volksgezondheid in twijfel te trekken. Ze heeft voluit de kaart getrokken van PR en misleidende reclame in plaats van haar consumenten te beschermen.

Er zijn dus veel overeenkomsten tussen de praktijken van de tabaksindustrie en die van de olie-industrie. Beiden hebben tegen het grote publiek en tegen beleidsmakers gelogen. Beiden hebben de problemen die ze veroorzaken opzettelijk flink geminimaliseerd. Winst maken ging boven al de rest.

Laat tabaksindustrie betalen voor de gezondheidsschade die ze heeft aangericht

Ook voor de verkoop van dodelijk verslavende producten, hebben we nood aan een andere sociale en politieke dynamiek. Iedereen kan als individu een bijdrage leveren aan een rookvrije generatie (www.generatierookvrij.be of www.buddydeal.be).

Daarbovenop zullen overheden de moed moeten vinden om bedrijfsvoering met schadelijke producten een halt toe te roepen. We begrijpen dat dit niet eenvoudig is. Met alles wat er op ons gaat afkomen qua vergrijzing en (nieuwe) ziektes en qua klimaatopwarming, is dit echter de enige mogelijke weg.

Een tijdje terug sleepte de staat Californië 5 oliebedrijven voor de rechter. De huidige klimaatcrisis met bosbranden en overstromingen heeft een enorme kostprijs, zeker in Californië. Daarom wil deze staat in de VS gaan afdwingen dat de oliebedrijven mee betalen voor die schade zodat niet alleen de belastingbetaler ervoor opdraait.

Hetzelfde zouden overheden eigenlijk moeten doen met de tabaksindustrie: laat ze betalen voor de gezondheidsschade die ze hebben aangericht zodat niet alleen de rokers en de belastingbetalers ervoor opdraaien. Rokers zullen binnenkort meer moeten gaan betalen voor de aankoop van hun tabaksproducten als ze er niet in slagen om met hun tabaksverslaving te breken.

Stichting tegen Kanker raadt de regionale overheden, bevoegd voor rookstopbegeleiding, aan om zonder talmen een bijdrage te eisen van de tabaksproducenten en hun distributieketens zodat er grotere budgetten vrijkomen voor rookstophulp.

Met het historisch akkoord op de klimaattop in Dubai wordt de weg ingeslaan van een toekomst zonder fossiele brandstoffen. Het heeft lang geduurd om op dit punt te geraken want het oliebedrijf Exxon kende in de jaren '70 al het effect van hun activiteiten op het klimaat. Vijftig jaar lang heeft de olie-industrie ons proberen te misleiden over de risico's van fossiele brandstoffen. Jarenlang betaalden de energiebedrijven tegenpropanda want hoe meer twijfel over de klimaatopwarming, hoe meer politici natuurlijk aarzelen om met regelgeving in te grijpen. De bedrijven met fossiele brandstoffen hebben veel afgekeken van de tabaksindustrie. Ook de tabaksindustrie wist dat haar producten schadelijk waren, maar ze heeft dat zo lang mogelijk ontkend. Ze heeft wetenschappers ingezet om de effecten op de volksgezondheid in twijfel te trekken. Ze heeft voluit de kaart getrokken van PR en misleidende reclame in plaats van haar consumenten te beschermen. Er zijn dus veel overeenkomsten tussen de praktijken van de tabaksindustrie en die van de olie-industrie. Beiden hebben tegen het grote publiek en tegen beleidsmakers gelogen. Beiden hebben de problemen die ze veroorzaken opzettelijk flink geminimaliseerd. Winst maken ging boven al de rest.Ook voor de verkoop van dodelijk verslavende producten, hebben we nood aan een andere sociale en politieke dynamiek. Iedereen kan als individu een bijdrage leveren aan een rookvrije generatie (www.generatierookvrij.be of www.buddydeal.be). Daarbovenop zullen overheden de moed moeten vinden om bedrijfsvoering met schadelijke producten een halt toe te roepen. We begrijpen dat dit niet eenvoudig is. Met alles wat er op ons gaat afkomen qua vergrijzing en (nieuwe) ziektes en qua klimaatopwarming, is dit echter de enige mogelijke weg.Een tijdje terug sleepte de staat Californië 5 oliebedrijven voor de rechter. De huidige klimaatcrisis met bosbranden en overstromingen heeft een enorme kostprijs, zeker in Californië. Daarom wil deze staat in de VS gaan afdwingen dat de oliebedrijven mee betalen voor die schade zodat niet alleen de belastingbetaler ervoor opdraait. Hetzelfde zouden overheden eigenlijk moeten doen met de tabaksindustrie: laat ze betalen voor de gezondheidsschade die ze hebben aangericht zodat niet alleen de rokers en de belastingbetalers ervoor opdraaien. Rokers zullen binnenkort meer moeten gaan betalen voor de aankoop van hun tabaksproducten als ze er niet in slagen om met hun tabaksverslaving te breken. Stichting tegen Kanker raadt de regionale overheden, bevoegd voor rookstopbegeleiding, aan om zonder talmen een bijdrage te eisen van de tabaksproducenten en hun distributieketens zodat er grotere budgetten vrijkomen voor rookstophulp.