Hoe praat je anders mee met je zorgverlener? Hoe stel je op een consultatie gerichte vragen? Hoe zie je als persoon met een chronische ziekte (en dus met de nodige ervaringskennis) of je bloedwaarden erop vooruit- of achteruitgaan?

Hoe merk je of er geen medicatiefouten gebeuren en of je gewicht wel juist in je dossier vermeld staat zodat de juiste anesthesie wordt toegepast? Juist: door inzage in je dossier. Je kan pas echt een betrokken patiënt zijn als je goed geïnformeerd wordt.

Snel afspraken maken

Het federaal regeerakkoord is veelbelovend: voor 2019 zal er een personal health record worden gerealiseerd. Op dit moment heb je als patiënt al inzage via de patient health viewer in je vaccinatiegegevens en screeningsonderzoeken. Je medicatieschema kan je nog altijd niet inkijken.

Recent werd beslist dat de Sumher, de samenvattende gegevens van de patiënt, niet enkel onder artsen maar ook met de patiënt zal worden gedeeld. Deze belangrijke revolutie zou eigenlijk de normaalste zaak van de wereld moeten zijn...

Trek even na of patiënten bij hun inschrijving goed geïnformeerd worden als ze toestemming geven om hun gegevens te delen.

Om nog meer gegevens voor patiënten open te stellen moeten er snel afspraken gemaakt worden over de therapeutische exceptie uit de wet op de rechten van de patiënt, de gegevens van derden, de manier waarop gegevens al dan niet onmiddellijk worden opengesteld,... Op die manier worden aansprakelijkheidsdiscussies in de kast opgeborgen.

Voordat u als arts een pleidooi houdt voor het behoud van die therapeutische exceptie, wil ik u graag vragen in welke mate u de drie voorwaarden toepast als u de exceptie inroept: namelijk dit noteren en motiveren in het dossier, de vertrouwenspersoon van de patiënt inlichten en overleggen met een tweede arts of dit wel echt noodzakelijk is.

Alle gegevens op een plaats beschikbaar

Verder moet de inzage van de patiënt in zijn dossier op een gebruiksvriendelijke manier gebeuren. Alle gegevens van de patiënt moeten samen staan: de gegevens van ziekenhuis A, van ziekenhuis B, uit de eerste lijn, uit de thuiszorg,...

Er moet een referentiekader komen zodat elke hub dezelfde gegevens op een gebruiksvriendelijke manier aan de patiënt aanbiedt. Ook in het e-healthplan is die gebruiksvriendelijkheid een noodzakelijke vereiste om het systeem goed ingeburgerd te krijgen.

Moet u als arts wachten op die empowerde, goed geïnformeerde patiënt totdat alle elektronische gegevensdeling op Vlaams en federaal niveau is uitgerold?

Neen, u kan in afwachting alvast uw scherm draaien, de patiënt laten meelezen of een afschrift voorzien zodat u de dialoog kan aangaan.

Als arts krijgt u er nog een belangrijke taak bij: de patiënt goed informeren over de elektronische gegevensdeling. Werkt u in een ziekenhuis als arts? Trek even na of patiënten bij hun inschrijving goed geïnformeerd worden als ze toestemming geven om hun gegevens te delen... Succes!

Hoe praat je anders mee met je zorgverlener? Hoe stel je op een consultatie gerichte vragen? Hoe zie je als persoon met een chronische ziekte (en dus met de nodige ervaringskennis) of je bloedwaarden erop vooruit- of achteruitgaan? Hoe merk je of er geen medicatiefouten gebeuren en of je gewicht wel juist in je dossier vermeld staat zodat de juiste anesthesie wordt toegepast? Juist: door inzage in je dossier. Je kan pas echt een betrokken patiënt zijn als je goed geïnformeerd wordt. Snel afspraken makenHet federaal regeerakkoord is veelbelovend: voor 2019 zal er een personal health record worden gerealiseerd. Op dit moment heb je als patiënt al inzage via de patient health viewer in je vaccinatiegegevens en screeningsonderzoeken. Je medicatieschema kan je nog altijd niet inkijken. Recent werd beslist dat de Sumher, de samenvattende gegevens van de patiënt, niet enkel onder artsen maar ook met de patiënt zal worden gedeeld. Deze belangrijke revolutie zou eigenlijk de normaalste zaak van de wereld moeten zijn... Om nog meer gegevens voor patiënten open te stellen moeten er snel afspraken gemaakt worden over de therapeutische exceptie uit de wet op de rechten van de patiënt, de gegevens van derden, de manier waarop gegevens al dan niet onmiddellijk worden opengesteld,... Op die manier worden aansprakelijkheidsdiscussies in de kast opgeborgen.Voordat u als arts een pleidooi houdt voor het behoud van die therapeutische exceptie, wil ik u graag vragen in welke mate u de drie voorwaarden toepast als u de exceptie inroept: namelijk dit noteren en motiveren in het dossier, de vertrouwenspersoon van de patiënt inlichten en overleggen met een tweede arts of dit wel echt noodzakelijk is. Alle gegevens op een plaats beschikbaarVerder moet de inzage van de patiënt in zijn dossier op een gebruiksvriendelijke manier gebeuren. Alle gegevens van de patiënt moeten samen staan: de gegevens van ziekenhuis A, van ziekenhuis B, uit de eerste lijn, uit de thuiszorg,... Er moet een referentiekader komen zodat elke hub dezelfde gegevens op een gebruiksvriendelijke manier aan de patiënt aanbiedt. Ook in het e-healthplan is die gebruiksvriendelijkheid een noodzakelijke vereiste om het systeem goed ingeburgerd te krijgen. Moet u als arts wachten op die empowerde, goed geïnformeerde patiënt totdat alle elektronische gegevensdeling op Vlaams en federaal niveau is uitgerold?Neen, u kan in afwachting alvast uw scherm draaien, de patiënt laten meelezen of een afschrift voorzien zodat u de dialoog kan aangaan.Als arts krijgt u er nog een belangrijke taak bij: de patiënt goed informeren over de elektronische gegevensdeling. Werkt u in een ziekenhuis als arts? Trek even na of patiënten bij hun inschrijving goed geïnformeerd worden als ze toestemming geven om hun gegevens te delen... Succes!