Artsenkrant

Web weergave

Trotseert u files en het bijbehorende tijdsverlies als u op huisbezoek gaat? Hebben uw patiënten problemen om bij u te geraken? En hoe rijmt mobiliteit op het werk van ziekenhuisartsen en extramurale specialisten? Uw wedervaren interesseert de Artsenkrant-redactie.

ACTUEEL

Het regeerakkoord bepaalde dat de gezondheidszorg naast de volle index een groeinorm van 2,5% krijgt. In het akkoord dat de regeringsonderhandelaars begin deze week bereikte, blijft die voor 2023 behouden. (In 2024 gaat er een stukje af.) Dat wil zeggen dat de gezondheidszorgbegroting, zoals het Verzekeringscomité van het Riziv die voor ogen had, in principe kan passeren.

ACTUEEL

Domus Medica reageert scherp op een uitspraak van Voka-bestuurder Hans Maertens. Die vindt dat de huisarts de arbeidsongeschiktheid van werknemers moet beoordelen na een positieve covidtest.

ACTUEEL

ACTUEEL

Een aangepast governancemodel met behoud van eigenheid van de akkoorden- en overeenkomstencommissie, een aangepast indexeringsmechanisme, het tegengaan van de 'spiraal van deconventionering'. Dat zijn enkele voorstellen die het Verzekeringscomité in haar begrotingsnota formuleert.

ACTUEEL

Het Federale Kenniscentrum Gezondheidszorg kreeg van minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) de opdracht een stand van zaken op te maken van de geïntegreerde zorg in ons land.

ACTUEEL

'Evidence-based' klonk misschien nog nooit zo relevant als de voorbije twee jaar, maar Cebam timmert al twee decennia aan de weg. Een dubbelinterview met Cebam-voorzitter Bert Aertgeerts en -directeur Patrik Vankrunkelsven.

ACTUEEL

Uit een recente meta-analyse gepubliceerd in de BMJ blijkt dat artsen met een burn-out twee keer zo vaak betrokken zijn bij incidenten inzake patiëntveiligheid, minder professioneel zijn en meer dan twee keer zo vaak een lage tevredenheidsbeoordeling krijgen van patiënten.

ACTUEEL

Dit jaar viert het Vlaams Artsenverbond (VAV) zijn 100-jarig bestaan. In aanloop daarheen belicht Artsenkrant in vier afleveringen de geschiedenis van het VAV. Deze week in deel 3: sinds de jaren '70 zet het VAV - toen nog VGV - de vraag naar een zelfstandige Vlaamse gezondheidszorg op de agenda.

ACTUEEL

De jongste decennia heeft het aanbod aan medicamenteuze therapieën voor patiënten met reumatoïde artritis zich aanzienlijk uitgebreid. Een twintigtal jaar geleden kreeg de klassieke behandeling het gezelschap van de biologicals. Tien jaar later deden de biosimilars hun intrede. In een recenter verleden kwamen de JAK-remmers ter beschikking. Die ruime keuze is in principe een goede zaak, maar de bluts komt met de buil.

CLINICAL UPDATE

De eerste osteotomie of ascorrectie rond de knie met behulp van een op maat geprint implantaat vond deze zomer plaats in Luik. Een primeur, want in Europa waagde alvast nog niemand zich aan deze techniek. De dienst orthopedie van het AZ Monica heeft dan weer als eerste in België een eigen 3D-printlab. De toepassingen van 3D-printing zitten in de lift, en de resultaten verbluffen.

MEDISCH

Het ASZ-hartcentrum(1) bestaat 25 jaar en dat mag gevierd worden met een symposium. "A glimpse into the future" vindt plaats op 19 november 2022(2) en richt zich tot huisartsen en arts-specialisten. Internationaal gerenommeerde sprekers zullen het hebben over de laatste evoluties in de cardiologie en over de niches die dit erkend hartcentrum doorheen de jaren wist uit te bouwen.

MEDISCH

Enkele maanden terug ontwikkelde de EASL (1) de allereerste klinische richtlijnen voor de preventie en behandeling van cystisch leverlijden. Prof. Frederik Nevens, hepatoloog in het UZ Leuven en co-auteur van de guidelines, vertaalt voor ons een aantal relevante aspecten van polycystische leverziekte naar de (huisartsen)praktijk.

MEDISCH

De Leerstoel AHLEC (Antwerp Health Law and Ethics Chair) organiseert voor de zevende keer een postgraduaat in gezondheidsrecht en gezondheidsethiek. Ann Dierickx, advocaat-partner bij Dewallens & Partners en gastprofessor aan de UAntwerpen, is verantwoordelijk voor de tweede module, 'Beroepsbeoefenaars'.

PRAKTIJK

Fietsen heeft een positieve invloed op de gezondheid, zorgt voor een lagere CO2-uitstoot, en heeft een economisch belang. Een nieuwe studie door Vias Institute berekent deze maatschappelijke baten van fietsen.

PRAKTIJK

Tot en met 20 november vindt op de campus van het UPC Duffel 'VERBINDING (verbroken) / (dis)CONNECTED' plaats, de Vierde Triënnale Hedendaagse Kunst. Naast een 25-tal werken van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland (zoals Warhol of Abramovic) biedt de Triënnale een totaalprogramma dat taboedoorbrekend wil werken naar onder meer scholieren en gezinnen.

CULTUUR

Met 'Blonde' levert Andrew Dominik ('The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford') een fascinerende maar tevens bikkelharde blik achter de glitter en glamour van Hollywood en meer bepaald Marilyn Monroe, briljant vertolkt door Ana de Armas. Ultiem voer voor psychologen en psychiaters, deze emotionele helletocht.

CULTUUR

György Ligeti (1923-2006) is een van de boegbeelden van de 20ste-eeuwse muziek. De Bijloke Gent focust de komende maanden in de reeks Ligeti 360° vier keer op het oeuvre van deze Hongaars-Oostenrijkse componist.

CULTUUR

Het Symfonieorkest Vlaanderen brengt onder leiding van de Estse chefdirigent Kristiina Poska een boeiend programma met bekend en minder bekend repertoire. De 'Enigma Variaties'van Edward Elgar staan centraal tijdens dit concert.

CULTUUR+

Psycholoog Bram Vervliet liet er zich niet door afschrikken en schreef er een hoopvol boek over.

CULTUUR+

In Minderhout (deelgemeente van Hoogstraten) verbouwen neurochirurg Paul Depauw en zijn echtgenote apothekeres Charis Kamoen hun eigen wijn. In de tuin, op een voormalig weiland, hebben ze recent 2.100 nieuwe wijnstokken aangeplant. "Daar willen we onze schuimwijn méthode champenoise mee gaan maken."

ACHTERKRANT