Artsenkrant

Web weergave

"Op 5 mei keurde de Franse gemeenschapsregering de princiepsnota goed om een vergelijkend ingangsexamen in te voeren. Uiterlijk op 25 mei moet minister van Hoger Onderwijs Valérie Glatigny (MR) een ontwerpdecreet klaar hebben. Geen loze belofte, wel een concreet politiek engagement."

ACTUEEL

Is een forfaitaire financiering van huisartsenraadplegingen de beste manier om het teleconsult zijn juiste plaats te geven?

ACTUEEL

"De manier waarop men in het kader van de contingentering de instroom berekent, baart me zorgen. Buiten de curatieve Riziv-geneeskunde zijn er vele andere beroepsmogelijkheden. Er is hoge nood aan maatschappelijk georiënteerde artsen."

ACTUEEL

"Als we de Vlaamse minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) volgen en de communautaire verdeelsleutel van het Rekenhof toepassen op de federale quota dan 'wint' de Vlaamse gemeenschap twee artsen maar verliest ze negen tandartsen."

ACTUEEL

Het teleconsult moet een volwaardig consult zijn. Een fysiek consult blijft de gouden standaard, maar een teleconsult is een belangrijke aanvulling.

ACTUEEL

Organisaties die multilaterale uitwisselingen tussen ziekenhuizen en assistenten in de vervolgopleiding tot specialist faciliteren zijn er niet. Nochtans bestaat er heel wat belangstelling voor internationale rotaties, fellowships enz. Het online platform Residents Abroad springt in het gat.

ACTUEEL

Roel Van Giel van AADM pleit ervoor de bestaande regeling voor het teleconsult te verlengen tot de voorstellen van de Reflectiegroep daarover zijn uitgewerkt. Michel Creemers merkt op dat, om wachtposten in de week 's nachts open te houden, een schaalvergroting soms onvermijdelijk is.

ACTUEEL

Met een reeks getuigenissen over kwetsbaarheid en veerkracht wil Artsenkrant bijdragen aan de tendens van stijgende aandacht voor de mens achter de arts (hier: bekende persoonlijkheid uit de gezondheidszorg). Zijn carrière gaat met rasse schreden vooruit, maar het gebeurde twee keer dat kersvers adjunct-administrateur-generaal van het Riziv Pedro Facon geveld werd door uitputtingsverschijnselen.

ACTUEEL

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Artsenkrant met medewerking van het Interuniversitair Centrum voor de Huisartsenopleiding (ICHO) en Domus Medica, en met de financiële steun van het Rode Kruis-Vlaanderen de 'Prijs van de Jonge Huisarts powered by Artsenkrant'. U, beste lezer, bepaalt mee wie de winnaar wordt door te stemmen op artsenkrant.com. We zetten de vijf kanshebbers een allerlaatste keer op een rijtje.

ACTUEEL

Op 26 april lanceerden de FOD Volksgezondheid en het FAGG een campagne om burgers te informeren over de mogelijkheid zich te registreren als orgaandonor. Deze ongetwijfeld goedbedoelde campagne ondergraaft het uitgangspunt van de orgaantransplantatiewet, stellen em. prof. dr. Herman Nys en prof. dr. Diethard Monbaliu.

ACTUEEL

In de loop van de maanden is gebleken dat gestoorde reukzin een typische klacht is bij covid-19. Wat weten we na twee jaar ervaring over het verband tussen het SARS-CoV-2 en olfactieve disfunctie? Prof. Jérôme Lechien (NKO-arts verbonden aan het Epicura-zorgnetwerk en de universiteit van Mons) geeft een overzicht van de recentste ontwikkelingen. Het gebruik van PRP lijkt beloftevol bij patiënten met een chronische problematiek.

MEDISCH

Op 24 mei reikt Artsenkrant de Galenusprijs uit, al voor de 40ste keer op rij. Een deskundige jury kent drie prijzen toe: de Farmacologieprijs, die een werk over klinische en/of fundamentele farmacologie door een onderzoeker of een groep onderzoekers bekroont; de Geneesmiddelenprijs, die toegekend wordt aan het meest innovatieve geneesmiddel; en de Medische Hulpmiddelenprijs, die een medisch hulpmiddel bekroont dat tot een betere behandeling kan leiden. We zetten de kandidaten voor u op een rijtje, in de edities van 14, 21 en 28 april, en 5 en 12 mei.

GALENUS PRIJS

In het steekspel van wederzijdse verdachtmakingen rond de oorlog in Oekraïne is intussen ook verwezen naar biologische oorlogsvoering. Mogelijk gaat het alleen maar om pogingen tot polarisatie en gemanipuleer om de eigen wapenfeiten te rechtvaardigen. Zorgverleners blijven hoe dan ook te allen tijde alert. Is het niet in verband met oorlog, dan toch wel in het besef dat biologische wapens een handig instrument zijn voor terroristen.

MEDISCH

Een gezonde leefstijl doet in studies het risico op de ziekte van Alzheimer afnemen. Auteurs in British Medical Journal vroegen zich af of dat geen tweesnijdend zwaard is, waardoor we uiteindelijk meer alzheimer-jaren in de bevolking opstapelen. Ze gingen het na, en vonden geruststellende cijfers.

MEDISCH

Het 25e colloquium van ICT4Care is hybride. Volgende week 17 mei vindt het uitgestelde fysieke evenement plaats dat in november niet kon doorgaan door covidgolf. Maar het virtuele gebeuren vond in november wel al plaats.

PRAKTIJK

De autoverkoop in ons land blijft achteruitgaan. Tijdens het eerste kwartaal met 13,5% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Enkel de verkoop van plug-in hybrides en full electric cars aan zelfstandigen en bedrijven gaat vooruit. Met dank aan vadertje staat die de aankoop van elektrische wagens financieel ondersteunt.

PRAKTIJK

Hoe vaak komt burn-out voor bij huisartsen in België? Wat zijn risicofactoren? Welke oorzaken liggen aan de oorsprong van burn-out bij huisartsen? Welke maatregelen kunnen burn-out helpen voorkomen?

PRAKTIJK

Op 22 mei 2022 is het 25 jaar geleden dat de gerenommeerde Vlaamse dichter en essayist Herman de Coninck (1944-1997) onverwacht overleed in de Portugese hoofdstad Lissabon. In zijn geboortestad Mechelen wordt hij tijdens het weekend van 20 t/m 22 mei herdacht met beeld, boek, muziek en, uiteraard ook, met poëzie.

CULTUUR+

WO I bleef hoegenaamd niet beperkt tot de bloedige strijd in België en Frankrijk. Redenen te over voor het museum In Flanders Fields in Ieper om een tijdelijke tentoonstelling te wijden aan de gebeurtenissen in het Midden-Oosten, die weliswaar minder slachtoffers eisten dan de loopgravenoorlog op het Westelijke front, maar op langere termijn grote politieke gevolgen hebben gehad.

CULTUUR+

Dat immigranten uit de Zuidelijke Nederlanden in de geschiedenis van Gouda een niet-onbelangrijke rol hebben gespeeld, is gekend. Minder bekend is allicht dat in de 16de en begin 17de eeuw ook twee (Oost-)Vlaamse emigranten een prominente plaats hebben bekleed als stadsarts in de stad aan de Gouwe-rivier, de levensader langs waar men de lokale topproducten kaas en bier exporteerde.

CULTUUR+

Montanus, het Collegium Medico-Historicum Brugense, organiseert een dagsymposium over hoe de buitenkant van het menselijk lichaam in de loop van de geschiedenis versierd, verminkt en veranderd werd.

ACHTERKRANT