Artsenkrant

Web weergave

De vraag naar psychische zorg nam het voorbije jaar sterk toe. Wachtlijsten groeiden aan. Huisartsen kunnen patiënten met lichte tot matige problemen doorverwijzen naar een eerstelijnspsycholoog . Maar de ELP - terugbetaald door het Riziv - blijft nog te vaak een onbekende.

ACTUEEL

Eline Daelemans en Anne-Sophie Vandenecker winnen de Prijs van de Jonge Huisarts 2021. Met de prijs, een geldbedrag van 5.000 euro geschonken door Rode Kruis-Vlaanderen, bekroont Artsenkrant elk jaar een masterproef huisartsgeneeskunde. Het tweetal onderzocht hoe de professionele huisartsenidentiteit tot stand komt en welke factoren hierbij een rol spelen.

ACTUEEL

"Nog dit jaar lanceer ik een stappenplan voor de hervorming van de ziekenhuizen. Daarin vier werven: 'verstrengelde financiering van artsen en ziekenhuizen', 'Budget Financiële Middelen', 'samenwerking ziekenhuizen onderling en met de eerste lijn' en 'toegankelijkheid'."

ACTUEEL

Dokter Elke Casaer is diensthoofd kinderpsychatrie van GZA. Met een project rond de crisisopvang van kinderen met psychische problemen op de spoed, kwam ze in de kijker te staan bij de cursus Management & Leadership voor Artsen.

ACTUEEL

Als een huisarts een patiënt verwijst naar de eerstelijnspsycholoog, kan hij blindelings vertrouwen op diens expertise? Wat is de rol van de netwerken geestelijke gezondheidszorg in de eerstelijnsaanpak? Hoe groeit er een samenwerking tussen de huisarts en de ELP?

ACTUEEL

Afgelopen week organiseerde de KNMG het congres 'Omgaan met crisis'. Centraal stond de vraag: 'Wat doet crisis met je, als mens, als arts en als bestuurder?' De Belgische filosoof en psychiater Damiaan Denys, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, kwam tekst en uitleg geven over het eerste deel van die vraag.

ACTUEEL

"Als de bevolking het advies over kankerpreventie zou volgen, zou het aantal kankers met 40% kunnen dalen", zegt Benoît Koerperich. De algemeen directeur van de Stichting tegen Kanker praat met Artsenkrant over de acties van de Stichting tijdens de pandemie.

ACTUEEL

Reeds in 2010 was AZ Damiaan het eerste ziekenhuis in België dat een certificaat kreeg voor duurzaam ondernemerschap, waarbij mens en milieu centraal staan. De realisatie van het nieuwbouwziekenhuis heeft het uitrollen van een energiezuinige methodiek en duurzaam totaalproject verder mogelijk gemaakt.

ACTUEEL

Hoe vaak gebeurt het dat jongeren voorschriftplichtige geneesmiddelen gebruiken om niet-medische redenen? Waar bevoorraden ze zich? Hoe informeren ze zich over de betrokken middelen? ... YOUTH-PUMED is het eerste Belgische onderzoek naar dit soort praktijken.

MEDISCH

Europese en Amerikaanse overheden onderzoeken een aantal gevallen van myocarditis die verband zouden kunnen houden met vaccinatie tegen covid-19.

MEDISCH

Vanaf het begin van de coronacrisis werd de veiligheid van een aantal geneesmiddelen bij patiënten met covid-19 in vraag gesteld. Ook statines kwamen aan de beurt. En net zoals bij andere geneesmiddelen bleek het loos alarm: in het licht van de huidige gegevens zijn statines veilig. Uit een aantal studies blijkt dat ze zelfs een gunstig effect kunnen hebben.

CLINICAL UPDATE

Al een paar keer drukte transplantatiechirurg Dorry Segev in de pers zijn bezorgdheid uit over de respons van transplantpatiënten op het vaccin tegen covid-19: na één of twee dosissen bleven de antilichaamtiters teleurstellend laag. De derde dosis brengt daar verbetering in.

MEDISCH

Al meer dan tien jaar begeleidt Kinderwens wensouders met een (onvervulde) kinderwens. Een van de recent opgestarte projecten is een zorgnetwerk rond perinataal mentaal welzijn met onder andere online hulpverlening, lotgenotencontact en de opleiding van perinataal welzijnsconsulenten, waarvoor artsen zich kunnen aanmelden.

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Wie deze zomer met de auto op reis gaat, kan het best een nazicht of onderhoud laten uitvoeren voor te vertrekken. Zeker voor wagens die het voorbije jaar weinig kilometers hebben afgelegd is dat belangrijk, waarschuwt TRAXIO, de federatie van de autosector.

PRAKTIJK

Tegen 2022 moet elke nieuwe auto die in de EU wordt verkocht uitgerust zijn met Intelligent Speed Assistance (ISA), een technologie die de maximumsnelheid kan begrenzen. Veiligheidsexperts vinden dat er te veel achterpoortjes blijven.

PRAKTIJK

U denkt er aan om één van uw nog studerende kinderen in juli of augustus wat administratieve taken te laten doen in uw praktijk en dit via een studentencontract. Is dat zomaar mogelijk of moet u daarvoor via een interimkantoor passeren? Met welke spelregels moet u zoal rekening houden en blijft uw kind dan nog fiscaal te uwen laste?

PRAKTIJK

Naar aanleiding van 75 jaar Tijdschrift voor Geneeskunde had Artsenkrant het twee jaar geleden over de vernieuwing van deze publicatie, met zijn eigen niche voor gezondheidswerkers. Ondertussen transformeerde het tijdschrift, voortgaand op de ingeslagen koers, sinds januari 2021 tot het Tijdschrift voor Geneeskunde en Gezondheidszorg. De website tvgg.be werd het centrale communicatieinstrument.

PRAKTIJK

De wettelijke regeling van de psychotherapie is nog steeds een verhaal zonder einde. Bovendien worden momenteel een aantal personen vervolgd wegens het onwettig uitoefenen van de psychotherapie. Dat werd in de openbaarheid gebracht door minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) in een vergadering van de Federale Kamercommissie voor volksgezondheid op 8 juni. Hij werd er ondervraagd over het statuut van de psychotherapeuten door Kamerlid Kathleen Depoorter (N-VA).

PRAKTIJK

"We kochten het gebouw in 2000 maar de lemen muren zijn pas sinds vorige zomer in ere hersteld. Op restauratiewerkzaamheden mag je geen tijdslimiet zetten anders verdraag je dit niet. Liefde voor oude gebouwen is de enige juiste ingesteldheid."

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Naar aanleiding van 40 jaar Artsen Zonder Vakantie brengen Eva De Roovere en Mastaki Bafa een EP uit ten voordele van deze organisatie. Verwacht u aan muziek die meandert tussen België en Congo.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Brugge heeft er sedert enkele jaren een nieuwe toeristische hotspot bij. Het 15de eeuwse Adornesdomein werd sedert 2014 opengesteld voor het publiek. Twee keer per jaar worden Belgische kunstenaars uitgenodigd om in dialoog te gaan met de middeleeuwse sfeer van deze uitzonderlijke locatie.

CULTUUR+

Mons en Arne Quinze hebben een verbond sedert de Henegouwse stad in 2015 als Culturele Hoofdstad van Europa fungeerde. Zijn monumentale werk 'The Passenger', de eyecatcher van het Festival, is intussen weer afgebroken, maar in ruil kreeg hij een retrospectieve in Beaux-Arts Mons aangeboden. Een heel bijzondere tentoonstelling waarin Quinze focust op zijn relatie met de natuur en terugblikt op zijn merkwaardige internationale parcours.

CULTUUR+

Met zijn Oscar voor The Father werd Anthony Hopkins eensklaps de oudste winnaar ooit, heel toepasselijk voor de rol van een bejaarde man die de pedalen verliest wanneer dementie razendsnel voortschrijdt. Script, muziek en de vertolking van Olivia Colman die de liefhebbende maar onmachtige dochter speelt, zijn evenzeer immens krachtig.

CULTUUR+

In de documentaire 'Dans la maison' schetst de Belgische cineaste Karima Saïdi een beeld van hoe haar inmiddels dementerende moeder het niet onder de markt had als alleenstaande immigrante met kinderen.

CULTUUR+

Hoboïst Piet Van Bockstal cureert een concertreeks van zes concerten die door CC Mechelen en Kazerne Dossin mogelijk wordt gemaakt en die rond het thema Entartete Musik wordt opgebouwd.

CULTUUR+

Even opletten dat ik in deze recensie niet te veel spelfouten schrijf. Nederlander en oud-medicus Bob van Dijk legt een eerste roman in de rekken en maakt er een originele whodunit van in het universum van de superspellers.

CULTUUR+

Professor Johan Bellemans, als orthopedisch chirurg verbonden aan het ZOL en hoofdarts van het BOIC, nam in 1992 als zeiler deel aan de Olympische Spelen in Barcelona. Samen met zijn broer Dirk eindigde hij op een verdienstelijke 18de plaats.

ACHTERKRANT