Web weergave

Vier artsen op de tien voldoen aan de kenmerken van burn-out. Bij artsen-specialisten in opleiding loopt dat op tot bijna 60%. Eén dokter op de vijf drinkt (een beetje) meer dan aanbevolen, 2,2% zit in de gevarenzone. Zichzelf psychoactieve stoffen voorschrijven, doet 17,8% van de artsen.

ACTUALITEIT

Geestelijke gezondheid(szorg) van en voor de zorgverlener - en in dit kader de arts - is én blijft uitermate belangrijk. Niet alleen voor de arts, zijn/haar familie en omgeving maar ook vanwege de impact op het professionele leven, functioneren en uiteindelijk ook de patient outcome.

EDITO

Zes artsen op de tien (59,1%) zijn soms moe nog voordat ze aan het werk gaan. Dat geldt vooral voor jongere artsen - 75% bij de min-40-jarigen, 63,8% in de leeftijd tussen 40 en 50 jaar. Allicht weegt de combinatie werk-privé voor hen zwaarder door dan voor oudere collega's.

ACTUEEL

Een arts op de vier (24,9%) gebruikte het afgelopen jaar middelen om medische redenen. 8,3% deed dat om niet-medische redenen - bij artsen onder de 40 loopt dat laatste zelfs op tot 11,1%. Vooral klassieke analgetica zoals paracetamol (79,1%), slaap- (18,6%) en kalmeringsmiddelen (11,7%) zijn populair.

ACTUEEL

Bijna de helft van de artsen (47,1%) drinkt minstens twee keer per week alcohol, bij ruim een vijfde is dat vrijwel dagelijks - vier of meer keer per week. Hoe ouder, hoe harder het gaat. Zes op de tien 60- tot 70-jarigen drinken minstens twee keer per week. 'Slechts' een derde van de jongere collegae (min 40 jaar) doet hen dat na.

ACTUEEL

Een aantal indicatoren wijst op een hoger dan gemiddeld drankgebruik bij urgentieartsen. Een kwart van hen geeft aan soms niet met drinken te kunnen stoppen. Qua (genees)middelengebruik scoren psychiaters dan weer bovengemiddeld. En van hun werk afstand nemen, doen vooral anesthesisten.

ACTUEEL

Artsen-specialisten in opleiding scoren slechter op motivatie en uitputting. Allicht houdt dat verband met hun minderwaardige sui generis-statuut en de arbeidsvoorwaarden. Maar er gaat ook te weinig aandacht naar de 'professionele identiteit en ontwikkeling', zegt klinisch psycholoog prof. Erik Franck.

ACTUEEL

"Wat me zorgen baart, zijn de artsen die 's morgens drank nodig hebben of dingen vergeten door alcoholgebruik. Dat is problematisch voor henzelf maar ook voor hun patiënten. En artsen houden nog steeds hun status hoog en zoeken dus niet snel hulp." Aan het woord is klinisch psycholoog prof. Kris Van den Broeck, titularis van de leerstoel Public Mental Health (UAntwerpen) en directeur van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

ACTUEEL

Chinese onderzoekers komen naar buiten met een follow-upstudie bij patiënten die ernstige covid-19 hebben gehad. De meeste blijken volledig genezen, een minderheid heeft respiratoire restletsels. Opvallend is wel dat er hooguit bij 5% een functionele handicap blijft bestaan.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Het is een paar maanden stil geweest rond SOLIDARITY. Maar nu gaat de grootschalige studie van de Wereldgezondheidsorganisatie opnieuw van start. Met focus op een totaal ander soort behandelingen tegen covid-19.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Hypertensie is een zachtjes voortkabbelend behandelingsdomein. Grote omwentelingen bleven de jongste jaren achterwege. "Net daarom moeten we waakzaam zijn", waarschuwt prof. Tine De Backer (kliniekhoofd cardiologie, UZ Gent). "En de praktijkrichtlijnen voor ogen houden."

CLINICAL UPDATE

Begin mei organiseerden het ziekenhuisnetwerk CUROZ (A.S.Z, OLV Ziekenhuis, AZ Sint-Maria en UZ Brussel), Stad Aalst, In4care & I-HD een online event over de (toekomst van de) digitalisering van onze gezondheidszorg. Naast Belgische lieten ook heel wat buitenlandse zorgverstrekkers hun licht schijnen. Bijzondere aandacht ging naar de 'impact van data'.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

De mens is een sociaal dier en de connectie met anderen maakt ons tot wie we zijn. Die relaties kunnen helend maar ook schadelijk zijn. Het belang van verbondenheid met soortgenoten is in deze tijden van fysiek afstand houden er niet minder op geworden.

PRAKTIJK

'Welkom in mijn boomgaard/Welkom in de Droomgaard' legt de link tussen het toenemende aantal burn-outs en "onze planeet die opgebrand geraakt". Auteur Eric Boydens droomt van een betere wereld.

PRAKTIJK

Aansluitend bij de expo van Pierre Alechinsky reist u in de ondergrondse galerie van de KMSKB naar Australië om kennis te maken met de wonderlijke kunst van de Aboriginals. Gegroeid vanuit hun traditie bewandelen zij een heel eigen pad in het labyrint van de hedendaagse kunst.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Pierre Alechinsky moet zowat de laatste overlevende zijn van de groep Cobra. Zijn kunstenaarscarrière overspant meer dan 70 jaar. In al die jaren heeft hij zo'n 270 werken geschonken aan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel en bouwt hij als het ware aan een eigen museum. De expo 'Carta Canta' is een ode aan een ontembare schilder, tekenaar en etser.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Na negen dichtbundels en een recent boek met verzamelde korte prozastukken is Delphine Lecompte (°1978) pas door haar deelname aan de Slimste Mens ter Wereld bij een breder publiek bekend geworden. Oppervlakkig succes jaagt ze echter niet na. Ze wil vooral al schrijvend zichzelf blijven.

CULTUUR+

Geboren in 1898, evolueerde George Gershwin op korte tijd van lokale pianist tot internationaal gelauwerde componist van musicals en modern klassiek. Hij overleed op 38-jarige leeftijd aan een glioblastoom, een gevreesde maligne hersentumor die ook nu nog moeilijk behandelbaar is.

CULTUUR+

Sinds de eerste norbertijnerabdijen zich negen eeuwen geleden in de Lage Landen zijn komen vestigen, hebben de monniken mee hun stempel gedrukt op tal van dorpen en landschappen ten lande. Naast pastorale zorg en economische ontwikkeling hebben de paters ook een belangrijke rol gespeeld als kunstmecenas. In de gerestaureerde Abdij van Park bij Leuven krijgt u alvast een uitermate boeiend overzicht van die drieëenheid.

CULTUUR+

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Alcohol is geen onschuldige drank. Hoe leren we leven met een roesmiddel dat al millennia diep verweven is met onze sociale cultuur? David Nutt pleit in zijn kritisch en realistisch Drankje? voor rationele risicobeheersing en verantwoord drinkgedrag.

ACHTERKRANT