Artsenkrant

Web weergave

"De huidige pandemie levert het levende bewijs dat netwerking, tussen ziekenhuizen onderling, tussen ziekenhuizen en woonzorgcentra, op de eerste lijn en dat samenwerking in het algemeen zinvol is. Dat mogen we na covid-19 niet loslaten."

ACTUEEL

Professor Dirk Devroey gaat er niet licht overheen dat er uit de eerste golf geen lessen getrokken zijn. "Toen waren we uiteraard onvoorbereid." Nu zijn de ziekenhuizen opnieuw vol gelopen, kijken we bijna aan tegen een tekort aan bedden intensieve zorg, zit het virus terug in de woonzorgcentra. "Dat is een ramp, en die was perfect te voorkomen."

ACTUEEL

Minister Frank Vandenbroucke (sp.a) ondertekende - eindelijk - het koninklijk besluit met de regels om het uitzonderlijke voorschot van twee miljard onder de ziekenhuizen te verdelen. Een KB waar artsen en ziekenhuizen naar uitkeken.

ACTUEEL

Gemakkelijke oplossingen zijn er niet. Huisartsen houden de reguliere zorg overeind door heel wat offers. We vroegen professor Dirk Devroey naar zijn mening over de huidige stand van zaken.

ACTUEEL

"De 'human factor' was in de eerste golf belangrijk maar nu des te meer. De helden uit de zorg doen het goed, vertonen een grote veerkracht en adrenaline maar zijn ook kwetsbaar. Ze zijn op een punt van onzekerheid aangekomen. Hoe hoog is de berg?"

ACTUEEL

Dit jaar werden de resultaten van de tweede patiëntenparticipatiecultuurmeting bekend. Simon Malfait is de drijvende kracht achter dit onderzoek. In de reeks die Artsenkrant samen met Zorgnet-Icuro over patiëntenparticipatie heeft opgezet, gingen we met hem praten over de peiling, en over hoe het met 'participatiecultuur' in de ziekenhuizen gesteld is.

ACTUEEL

De Koninklijke Artsenvereniging van Antwerpen (KARVA) viert dit jaar haar 400ste verjaardag. Voorzitter Paul Van Royen vindt in de geschiedenis van de vereniging de verklaring voor wat haar vandaag nog zo relevant maakt.

ACTUEEL

Het heeft even geduurd voor de onderhandelaars klaar waren met de vorming van de federale overheid, maar ons land kent nu alle ministers die bevoegd zijn voor het gezondheids- beleid. Deze acht ministers nemen allemaal deel aan de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid. Een overzicht.

ACTUEEL

In de strijd tegen het SARS-CoV-2 stellen sommigen hoop in de mogelijkheid dat het virus mettertijd vanzelf zwakker zou worden. Is zo'n evolutie denkbaar? De meningen onder virologen zijn verdeeld.

MEDISCH

Het artikel How Viruses Evolve (zie hiertegenover) bespreekt niet alleen het debat tussen experts die denken dat een virus kan verzwakken, en experts die denken dat dit maar zelden voorkomt. Het geeft ook een beeld van hoe virussen van dieren op ons overgaan. Onthutsende gegevens, die Artsenkrant graag met u deelt.

MEDISCH

Reumatologen denken momenteel na over een betere classificatie van inflammatoire artritis. Intussen blijft één besef als een paal boven water: als remissie tot de mogelijkheden behoort, dan moet ze zo snel en zo duurzaam mogelijk worden ingesteld. Onderzoek is aan de gang om per patiënt de kans op succes te kunnen voorspellen.

MEDISCH

De laatste jaren zijn het zwangerschapspercentage en het percentage bevalling na ivf licht gestegen dankzij technologische aanwinsten, genetisch onderzoek en een betere kennis van de optimale condities voor inplanting. Maar er is nog altijd een groot probleem: de leeftijd van de patiënten.

CLINICAL UPDATE

Toen in september de scholen hun deuren weer openden, steeg ook de bezettingsgraad van openbaar vervoer, met soms overvolle bussen tot gevolg. Dat leidde tot bezorgdheid bij buschauffeurs, reizigers en ouders. Hoe groot is het besmettingsrisico op het openbaar vervoer?

PRAKTIJK

Op maandag 23 november vindt het Special Olympics gezondheidscongres plaats. Het congres richt zich tot huisartsen en studenten geneeskunde, en leert hen mensen met een verstandelijke beperking beter begrijpen.

PRAKTIJK

Door corona is de autoverkoop in ons land met zo'n 25 procent teruggelopen. Het omzetverlies kan in de nog resterende weken niet meer goedgemaakt worden. Bij nader toezien blijkt dat de premiummerken corona beter verteren dan de volumemerken.

PRAKTIJK

In Amerikanen analyseert De Standaard-journalist Steven De Foer ragfijn de problemen van een land in totale crisis. Dankzij heldere verklaringen en aangereikte oplossingen bent u naast een brok politieke, economische, geschiedkundige en culturele kennis ook heel wat boeiende anekdotes rijker.

CULTUUR

Met haar tweede boek, 'Uitgekookt', haalt Pat Craenbroek - alias dokter Patricia De Cock - de shortlist van vijf genomineerden voor de 23ste Knack Hercule Poirotprijs, de bekroning voor de beste Vlaamse thriller. Stemmen kan tot en met vandaag!

CULTUUR

Meer dan een eeuw na de Eerste Wereldoorlog duiken nog steeds stukjes (medische) geschiedenis op die onderbelicht zijn gebleven. Het Londense oorlogsziekenhuis Endell Street Military Hospital met een volledig vrouwelijke staf is zo'n voorbeeld. Voor de initiatiefnemers, dokters Louisa Garrett Anderson en Flora Murray, paste dit perfect in hun strijd voor de sociale en politieke gelijkberechtiging van vrouwen.

CULTUUR+

In 1754 vertrekt een medisch expert naar de onherbergzame zuidrand van het Oostenrijkse rijk om onrustwekkende fenomenen te onderzoeken. Ook toen was de werkelijkheid curieuzer dan fictie.

CULTUUR+

Herinnert u zich nog het prachtige internationale symposium, in 2014 georganiseerd op het Griekse eiland Zakynthos ter ere Andreas Vesalius die aldaar overleed 450 jaar tevoren? Na afloop werd toen de eed gezworen om de drie jaar een triënnale te organiseren waarop nieuwe inzichten inzake de kennis over Vesalius en de betekenis van de Brusselse anatoom in de medische wereld vandaag zouden worden uit de doeken gedaan. Op vrijdag 13 november is het weer zover, zij het in virtuele vorm. De lezingen worden ook gebundeld in boekvorm.

CULTUUR+

Op 90-jarige leeftijd stierf de enige echte James Bond aan een slepende dementie. De Schotse nationalist werd in 2000 door de Queen tot 'Sir' gekroond. Dat hij zoveel meer kon spelen dan een Britse spion bewijst onderstaande hommage.

CULTUUR+

Het project S.O.S. Antwerpen (1820-1946) beoogt de doodsoorzaken van een half miljoen Antwerpenaren in kaart te brengen. Zo wil men achterhalen hoe de epidemiologische transitie van mortaliteit door infectieziekten naar ouderdoms- gerelateerde aandoeningen precies verliep.

ACHTERKRANT