Pensioenfonds Amonis kende voor 2019 een globaal nettorendement van 2,15% toe op zijn drie pensioenproducten: het sociaal en gewoon VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen) en het VAPZNP (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen als Natuurlijk Persoon). Op 25 juni heeft dr Van Dijck de voorzittersfakkel doorgegeven aan dr. Dirk Bernard.

De voorbije coronamaanden eisen hun tol. Artsen zijn moe, staan onder druk, kunnen zich niet voldoende ontspannen en dat vertaalt zich in een drukkend gevoel op de borst, hoofdpijn, spierpijn, en tal van andere lichamelijke klachten. Dat blijkt uit de resultaten van De ZorgSamen-barometer, die peilde naar het welbevinden, functioneren en gevoelsleven van zorgverleners tijdens de coronacrisis.

In een persmedeling hekelt het Vlaams Artsensyndicaat de houding van de Vlaamse overheid: het afschaffen van de vestigingingspremie, de problemen met de financiering van de triage- en de schakelzorgcentra, de besparingen op de huisartsenkringen,...

Uit het magazine

De Federatie van de Brusselse HuisArtsen Verenigingen heeft tijdens de pandemie niet stilgezeten. Ze mobiliseerde 500 huisartsen om de strijd met covid-19 aan te gaan. Het Fonds Dr. Daniël De Coninck, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, ondersteunde de FBHAV financieel met een bedrag van 10.000 euro.

Uit het magazine

In zijn nieuwste film Da 5 Bloods toont Spike Lee het kiemen van de polarisering die het huidige Amerika en vele delen van de planeet teistert. In dit epos laat hij vier zwarte veteranen terugkeren naar Vietnam. De link met het heden is expliciet aanwezig.

Uit het magazine
Herman Nys

Het was maar een kort koninklijk besluit dat op 15 juni in het Staatsblad werd bekend gemaakt. Dat besluit van 29 mei 2020 wijzigde nog maar eens de wet op de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen (WUG), nog steeds bekend en berucht als het 'K.B.nr.78'.

Dat een jonge, startende arts een instapsom moet betalen in een praktijk om een deel van het patiëntenbestand over te nemen, kan deontologisch en juridisch niet. Dat stelt de Orde in een recent advies.

Uit het magazine

Liefhebbers van live-muziek hebben ongetwijfeld een moeilijke periode achter de rug. Op 1 juli mag het slot weer van de concertzalen en kunnen onder strikte voorwaarden weer live-concerten doorgaan voor maximaal 200 gelukkige luisteraars. Flagey on Air wil de live-ervaring combineren met de radio-uitzending die een breder publiek wil laten meegenieten.

Uit het magazine
Henk Van Nieuwenhove

Zo'n 13 jaar geleden, in de pionierstijd van het internet, nam een pas afgestudeerde IT-student een patent op ART-Gallery.be, een domeinnaam die zovele jaren later dagelijks duizenden bezoekjes via het internet oplevert. ART-Gallery.be heeft intussen kunstenaars als Keith Haring, Francis Bacon, Karel Appel, Banksy in zijn portefeuille, maar ook het kruim van de Belgische hedendaagse kunstscene én een aantal veelbelovende jongere kunstenaars die stormenderhand de kunstwereld veroveren.

Uit het magazine

Bariatrische chirurgie werkt. Dat stelde het KCE vast in het rapport 316A vorig jaar. Een vervolgrapport formuleert uitgebreide aanbevelingen voor de kwalitatieve omkadering van de ingreep. Patiënten beseffen nog te zelden dat deze ingreep een ingrijpend aanpassingsproces vereist.

Uit het magazine

Steve Locatelli (41) is wat je noemt het prototype van de urban artist. Begonnen met graffiti, tags, rondzwervend van stad tot stad, leerde hij op straat in de stad wat kunst is. "Ook al woon ik in de bossen, ik heb de stad nodig. Daar haal ik mijn inspiratie."

Een groep van 17 internationale vorsers vestigt de aandacht op het verband tussen het nieuwe coronavirus en diabetes. Volgen hen kan een sars-CoV-2-infectie diabetes uitlokken bij gezonde patiënten en veroorzaakt de infectie ernstige complicaties bij patiënten met een vooraf bestaande diabetes.

Het Verzekeringscomité van het Riziv keurde maandag de maatregel goed waardoor artsen maandelijks tot 500 euro krijgen voor beschermingsmaatregelen. Net als tandartsen en stomatologen krijgen KNO-artsen nog een ruimere vergoeding.

Chris Van Hoof

De vijfde generatie in mobiele netwerken (5G) komt eraan en dat zullen we geweten hebben. Tegenstanders zien het als aanleiding om antennes in brand te steken en complottheorieën te verspreiden.