Onder de immuuncellen zijn het de cytotoxische T-cellen die snel geactiveerd kunnen worden om virussen, bacteriën of kankercellen aan te vallen. Daarvoor hebben die killer T-cellen voedingsstoffen nodig die ze uit hun omgeving opnemen, wat cellulair metabolisme heet. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe cellulair metabolisme T-celreacties ondersteunt, maar er zijn aanwijzingen dat T-cellen tijdens een immuunrespons verschillende voedingsstoffen gebruiken in de verschillende stadia van hun ontwikkeling. Dat heet metabole herbedrading.

Met single-cell RNA-sequencing (waarbij genactiviteit op eencellig niveau wordt bekeken, red.) kan men nu een globale beschrijving geven van deze metabolische herbedrading en deze gebruiken om nog onbekende metabolische afhankelijkheden van T-cellen te definiëren. Zo blijkt nu dat het eiwit asparaginesynthetase (ASNS) cruciaal is voor een effectieve immuunrespons. De onderzoekers brachten het eiwit tot overexpressie in T-cellen van muizen. De muizen die waren geïnjecteerd met T-cellen met hogere ASNS-expressie reageerden beter op een virale infectie en op het verwijderen van melanoomtumoren.

ASNS is dus een interessant eiwit om tot overexpressie te komen in T-cellen voor kankerimmunotherapie. Belangrijk is dat dat werk een wereldwijde hulpbron biedt om nieuwe metabolische doelen te identificeren om de T-celfitness te verbeteren.

Onder de immuuncellen zijn het de cytotoxische T-cellen die snel geactiveerd kunnen worden om virussen, bacteriën of kankercellen aan te vallen. Daarvoor hebben die killer T-cellen voedingsstoffen nodig die ze uit hun omgeving opnemen, wat cellulair metabolisme heet. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe cellulair metabolisme T-celreacties ondersteunt, maar er zijn aanwijzingen dat T-cellen tijdens een immuunrespons verschillende voedingsstoffen gebruiken in de verschillende stadia van hun ontwikkeling. Dat heet metabole herbedrading. Met single-cell RNA-sequencing (waarbij genactiviteit op eencellig niveau wordt bekeken, red.) kan men nu een globale beschrijving geven van deze metabolische herbedrading en deze gebruiken om nog onbekende metabolische afhankelijkheden van T-cellen te definiëren. Zo blijkt nu dat het eiwit asparaginesynthetase (ASNS) cruciaal is voor een effectieve immuunrespons. De onderzoekers brachten het eiwit tot overexpressie in T-cellen van muizen. De muizen die waren geïnjecteerd met T-cellen met hogere ASNS-expressie reageerden beter op een virale infectie en op het verwijderen van melanoomtumoren.ASNS is dus een interessant eiwit om tot overexpressie te komen in T-cellen voor kankerimmunotherapie. Belangrijk is dat dat werk een wereldwijde hulpbron biedt om nieuwe metabolische doelen te identificeren om de T-celfitness te verbeteren.