Op het San Antonio breast cancer symposium werden de resultaten gepresenteerd van de POSITIVE studie, ook wel de BIG Time for Baby studie genoemd, waar 518 jonge vrouwen met een kinderwens aan deelnamen. Hiervoor gingen ze akkoord om de hormoontherapie ongeveer twee jaar te pauzeren om zwanger te proberen worden. Voordat ze hun behandeling pauzeerden, hadden de vrouwen al tussen 18 en 30 maanden adjuvante hormoontherapie achter de rug.

De meeste jonge vrouwen met beginnende borstkanker hebben een hormoongevoelige, zogenaamde oestrogeenreceptor-positieve (ER+) kanker, wat betekent dat de kankercellen door hun eigen hormonen worden gevoed. Om de natuurlijke productie van hormonen te blokkeren en zo het risico op terugkeer van de kanker te verkleinen, krijgen ze een hormonale behandeling. Hormoontherapie kan gedurende 5 tot 10 jaar worden voorgeschreven en heeft een invloed op de eierstokken, waardoor conceptie tijdens de behandeling wordt voorkomen.

Uit het POSITIVE onderzoek bleek dat jonge vrouwen met borstkanker die een kinderwens hebben, veilig hormoontherapie kunnen onderbreken. Het percentage vrouwen waarvan de borstkanker terugkwam na het onderbreken van de hormoonbehandeling was vergelijkbaar met dat van vrouwen die hun behandeling niet hadden onderbroken. De meeste vrouwen in de studie konden hun kinderwens vervullen en gezonde baby's ter wereld brengen. Met een totaal van 365 geboortes bij vrouwen uit de studie, waren de percentages van conceptie en bevalling bovendien vergelijkbaar met of hoger dan de percentages in de gehele bevolking.

Aangezien de situatie van elke vrouw uniek is, moet de beslissing om de therapie te onderbreken in nauw overleg gebeuren met gezondheidswerkers. De onderzoekers zullen de vrouwen die aan de studie deelnemen, blijven opvolgen om het risico op herval van borstkanker op langere termijn te bekijken en ervoor te zorgen dat de vrouwen hun hormoontherapie na de geplande pauze afmaken. Hoewel de huidige resultaten zeer bemoedigend zijn, kan ER+ borstkanker vele jaren na de eerste diagnose terugkomen, waardoor een opvolging op lange termijn essentieel is.

Op het San Antonio breast cancer symposium werden de resultaten gepresenteerd van de POSITIVE studie, ook wel de BIG Time for Baby studie genoemd, waar 518 jonge vrouwen met een kinderwens aan deelnamen. Hiervoor gingen ze akkoord om de hormoontherapie ongeveer twee jaar te pauzeren om zwanger te proberen worden. Voordat ze hun behandeling pauzeerden, hadden de vrouwen al tussen 18 en 30 maanden adjuvante hormoontherapie achter de rug.De meeste jonge vrouwen met beginnende borstkanker hebben een hormoongevoelige, zogenaamde oestrogeenreceptor-positieve (ER+) kanker, wat betekent dat de kankercellen door hun eigen hormonen worden gevoed. Om de natuurlijke productie van hormonen te blokkeren en zo het risico op terugkeer van de kanker te verkleinen, krijgen ze een hormonale behandeling. Hormoontherapie kan gedurende 5 tot 10 jaar worden voorgeschreven en heeft een invloed op de eierstokken, waardoor conceptie tijdens de behandeling wordt voorkomen. Uit het POSITIVE onderzoek bleek dat jonge vrouwen met borstkanker die een kinderwens hebben, veilig hormoontherapie kunnen onderbreken. Het percentage vrouwen waarvan de borstkanker terugkwam na het onderbreken van de hormoonbehandeling was vergelijkbaar met dat van vrouwen die hun behandeling niet hadden onderbroken. De meeste vrouwen in de studie konden hun kinderwens vervullen en gezonde baby's ter wereld brengen. Met een totaal van 365 geboortes bij vrouwen uit de studie, waren de percentages van conceptie en bevalling bovendien vergelijkbaar met of hoger dan de percentages in de gehele bevolking. Aangezien de situatie van elke vrouw uniek is, moet de beslissing om de therapie te onderbreken in nauw overleg gebeuren met gezondheidswerkers. De onderzoekers zullen de vrouwen die aan de studie deelnemen, blijven opvolgen om het risico op herval van borstkanker op langere termijn te bekijken en ervoor te zorgen dat de vrouwen hun hormoontherapie na de geplande pauze afmaken. Hoewel de huidige resultaten zeer bemoedigend zijn, kan ER+ borstkanker vele jaren na de eerste diagnose terugkomen, waardoor een opvolging op lange termijn essentieel is.