Voor 85% van de patiënten met aalvleesklierkanker komt de diagnose te laat. Momenteel overleeft maar 10% van de patiënten nog 5 jaar na diagnose. Slechts 20% van de pancreaskankers wordt gelokaliseerd en kan chirurgisch worden behandeld met het oog op een genezing. Een vroegtijdige opsporing kan de mogelijkheden voor chirurgische ingreep met 20% tot 75% verhogen en de levensverwachting met 5 jaar laten stijgen.

Juist omdat een snelle diagnose essentieel is, stelt het Academisch Ziekenhuis Brussel (H.U.B) aan patiënten met een klinische verdenking een Fast Track voor. Dat versnelde zorgtraject om aalvleesklierkanker op te sporen, kan op de sites van het Erasme ziekenhuis, het Jules Bordet Instituut en Polykliniek Le Lothier waar ze o.a. het risico in termen van genetische factoren kunnen evalueren.

Voor 85% van de patiënten met aalvleesklierkanker komt de diagnose te laat. Momenteel overleeft maar 10% van de patiënten nog 5 jaar na diagnose. Slechts 20% van de pancreaskankers wordt gelokaliseerd en kan chirurgisch worden behandeld met het oog op een genezing. Een vroegtijdige opsporing kan de mogelijkheden voor chirurgische ingreep met 20% tot 75% verhogen en de levensverwachting met 5 jaar laten stijgen.Juist omdat een snelle diagnose essentieel is, stelt het Academisch Ziekenhuis Brussel (H.U.B) aan patiënten met een klinische verdenking een Fast Track voor. Dat versnelde zorgtraject om aalvleesklierkanker op te sporen, kan op de sites van het Erasme ziekenhuis, het Jules Bordet Instituut en Polykliniek Le Lothier waar ze o.a. het risico in termen van genetische factoren kunnen evalueren.