Wetenschappers hebben een nieuwe manier ontdekt om KRAS (Kirsten Rat Sarcoma) te bestrijden. Dat eiwit is betrokken bij de ontwikkeling van kanker en is moeilijk bereikbaar voor geneesmiddelen. KRAS-mutaties worden dan ook vaak in verband gebracht met een slechtere prognose.

Kankerbestrijdende synthetische peptiden

De nieuwe studie heeft aangetoond hoe men KRAS kan aanvallen met Pept-ins™, dit zijn synthetische peptiden. Het eiwit heeft immers een zwakke plek waardoor het makkelijk aan elkaar blijft plakken en samenklit of aggregeert. Pept-ins™ - het technologieplatform dat gebruikt wordt door VIB spin-off Aelin Therapeutics - kunnen gebruikt worden om de verkeerde vouwing en samenklitting van het oncogene KRAS-eiwit te induceren, waardoor de functie ervan wordt geremd.

Dat onderzoek is dus belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van ongeneeslijke ziekten. "We hopen dat dit werk op een dag het leven van patiënten zal helpen verbeteren. Het toont ook de waarde aan van nauwe samenwerking tussen de academische en industriële wereld om grote uitdagingen aan te gaan" aldus Joost Schymkowitz en Frederic Rousseau, de wetenschappelijke oprichters van Aelin.

Wetenschappers hebben een nieuwe manier ontdekt om KRAS (Kirsten Rat Sarcoma) te bestrijden. Dat eiwit is betrokken bij de ontwikkeling van kanker en is moeilijk bereikbaar voor geneesmiddelen. KRAS-mutaties worden dan ook vaak in verband gebracht met een slechtere prognose. Kankerbestrijdende synthetische peptidenDe nieuwe studie heeft aangetoond hoe men KRAS kan aanvallen met Pept-ins™, dit zijn synthetische peptiden. Het eiwit heeft immers een zwakke plek waardoor het makkelijk aan elkaar blijft plakken en samenklit of aggregeert. Pept-ins™ - het technologieplatform dat gebruikt wordt door VIB spin-off Aelin Therapeutics - kunnen gebruikt worden om de verkeerde vouwing en samenklitting van het oncogene KRAS-eiwit te induceren, waardoor de functie ervan wordt geremd. Dat onderzoek is dus belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van ongeneeslijke ziekten. "We hopen dat dit werk op een dag het leven van patiënten zal helpen verbeteren. Het toont ook de waarde aan van nauwe samenwerking tussen de academische en industriële wereld om grote uitdagingen aan te gaan" aldus Joost Schymkowitz en Frederic Rousseau, de wetenschappelijke oprichters van Aelin.