Acetylsalicylzuur, kortweg aspirine, wordt dit jaar 120 jaar. Recent werd ook het verband tussen aspirine en de oncologie duidelijk.
Deze molecule, bekend om zijn pijnstillend, anti-inflammatoir, koortswerend en anti-aggregerend effect, werd voor het eerst gesynthetiseerd in 1897 in het laboratorium van Bayer in Wuppertal. Dokter Felix Hoffmann slaagt er in om salicylzuur chemisch te modificeren door middel van acetylering.
Maar wat is het verband tussen aspirine en de oncologie? Dat werd recent duidelijk. Een Amerikaanse studie die met veel ophef werd voorgesteld tijdens een bijeenkomst van de AACR in Washington in april 2017, heeft aangetoond dat de inname van een lage, dagelijkse dosis aspirine het risico om bepaalde kankertypes te krijgen of eraan te sterven, kan doen dalen.
Onderzoekers van het Massachusetts General Hospital en de Harvard Medical School hebben de voordelen van aspirine op het kankerrisico onderzocht bij meer dan 86.000 vrouwen ouder dan 32 jaar en 44.000 mannen ouder dan 26 jaar. De deelnemers namen lage dosissen van het geneesmiddel, gemiddeld 81 mg per dag, gedurende zes jaar. Inname van twee tabletten per week tot een per dag werd in verband gebracht met een significante daling van het kankerrisico, met name van colonkanker, longkanker, borstkanker en prostaatkanker.
Aspirine in lage dosering had het meest opvallende effect op het risico om een colorectale kanker te krijgen; het daalde met 31% bij de vrouwen en met 30% bij de mannen. Het risico om aan kanker te sterven daalde eveneens met 11% bij vrouwen met borstkanker en bij 23% van de mannen met prostaatkanker.
Het mortaliteitsrisico voor alle kankertypes bij elkaar was 7% lager bij de vrouwen en 15% bij de mannen die regelmatig aspirine namen. Personen van 50 tot 69 jaar, zonder bekend risico van hemorragie, met een levensverwachting van minstens tien jaar, die bereid zijn om dagelijks lage dosissen aspirine te nemen (van 70 tot 81 mg) zullen waarschijnlijk het meeste voordeel halen uit deze preventie. Dat stellen de richtlijnen van een onafhankelijke expertgroep die werd geconsulteerd door de Amerikaanse, federale overheid, de US Preventive Services Task Force.
Aspirine, gelukkige verjaardag en nog vele jaren!
Deze molecule, bekend om zijn pijnstillend, anti-inflammatoir, koortswerend en anti-aggregerend effect, werd voor het eerst gesynthetiseerd in 1897 in het laboratorium van Bayer in Wuppertal. Dokter Felix Hoffmann slaagt er in om salicylzuur chemisch te modificeren door middel van acetylering. Maar wat is het verband tussen aspirine en de oncologie? Dat werd recent duidelijk. Een Amerikaanse studie die met veel ophef werd voorgesteld tijdens een bijeenkomst van de AACR in Washington in april 2017, heeft aangetoond dat de inname van een lage, dagelijkse dosis aspirine het risico om bepaalde kankertypes te krijgen of eraan te sterven, kan doen dalen. Onderzoekers van het Massachusetts General Hospital en de Harvard Medical School hebben de voordelen van aspirine op het kankerrisico onderzocht bij meer dan 86.000 vrouwen ouder dan 32 jaar en 44.000 mannen ouder dan 26 jaar. De deelnemers namen lage dosissen van het geneesmiddel, gemiddeld 81 mg per dag, gedurende zes jaar. Inname van twee tabletten per week tot een per dag werd in verband gebracht met een significante daling van het kankerrisico, met name van colonkanker, longkanker, borstkanker en prostaatkanker.Aspirine in lage dosering had het meest opvallende effect op het risico om een colorectale kanker te krijgen; het daalde met 31% bij de vrouwen en met 30% bij de mannen. Het risico om aan kanker te sterven daalde eveneens met 11% bij vrouwen met borstkanker en bij 23% van de mannen met prostaatkanker. Het mortaliteitsrisico voor alle kankertypes bij elkaar was 7% lager bij de vrouwen en 15% bij de mannen die regelmatig aspirine namen. Personen van 50 tot 69 jaar, zonder bekend risico van hemorragie, met een levensverwachting van minstens tien jaar, die bereid zijn om dagelijks lage dosissen aspirine te nemen (van 70 tot 81 mg) zullen waarschijnlijk het meeste voordeel halen uit deze preventie. Dat stellen de richtlijnen van een onafhankelijke expertgroep die werd geconsulteerd door de Amerikaanse, federale overheid, de US Preventive Services Task Force.Aspirine, gelukkige verjaardag en nog vele jaren!