Uit de enquête blijkt dat 90% van de vrouwen best weet dat HPV de belangrijkste oorzaak is van baarmoederhalskanker. Toch weten ze vaak nog niet dat er een vaccin bestaat en dat preventie mogelijk is. Elk jaar wordt bij meer dan 600 Belgische vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld en sterven er meer dan 200 aan de ziekte. "Nochtans zou men 93% van de gevallen van baarmoederhalskanker kunnen voorkomen door screening en opsporing in een pre-kanker stadium," zegt Dr. Mireille Langouo, medisch oncoloog aan het Jules Bordet Instituut.

Meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen (53%) denkt dat er een leeftijdsgrens is om zich te laten vaccineren. Een vijfde van de ondervraagde vrouwen zei dat ze "niet graag naar de dokter gaan"; anderen zeiden dat ze "geen tijd hebben".

Uit de enquête blijkt dat 90% van de vrouwen best weet dat HPV de belangrijkste oorzaak is van baarmoederhalskanker. Toch weten ze vaak nog niet dat er een vaccin bestaat en dat preventie mogelijk is. Elk jaar wordt bij meer dan 600 Belgische vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld en sterven er meer dan 200 aan de ziekte. "Nochtans zou men 93% van de gevallen van baarmoederhalskanker kunnen voorkomen door screening en opsporing in een pre-kanker stadium," zegt Dr. Mireille Langouo, medisch oncoloog aan het Jules Bordet Instituut. Meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen (53%) denkt dat er een leeftijdsgrens is om zich te laten vaccineren. Een vijfde van de ondervraagde vrouwen zei dat ze "niet graag naar de dokter gaan"; anderen zeiden dat ze "geen tijd hebben".