Tal van kankerpatiënten uit België en andere Europese landen hebben de voorbije jaren elk tienduizenden euro's betaald voor een immuun­therapie van het buitenlandse privébedrijf Immucura. Maandenlang ­onderzoek van De Tijd, de Duitse tv-zender ZDF, de Oostenrijkse krant Der Standard en de Spaanse krant El País doet nu ernstige vragen rijzen over die populaire behandeling, schrijft De Tijd dinsdag.

Uit het magazine

Eerstelijnsartsen spelen een vitale rol in het landschap van baarmoederhalskankerpreventie, zowel om te motiveren voor vaccinatie en screening, als om de follow-up van afwijkende uitstrijkjes te verzekeren. In de tweede lijn moeten we dan weer waakzaam blijven voor over-behandeling, maar ook voor onderbehandeling van HPV-positieve vrouwen.

Uit een klinisch onderzoek van het UZ Brussel in samenwerking met Kom op tegen Kanker blijkt dat de overlevingskansen van uitbehandelde kankerpatiënten met terugkerende kwaadaardige en agressieve hersentumoren sterk kunnen verhogen mits een nieuwe behandeling wordt toegepast. De overlevingskansen van patiënten die deelnamen aan het onderzoek verdubbelden in een jaar tijd.

Twee nieuwe maatregelen moeten vanaf 1 juli de sociale en financiële gevolgen verlichten voor mensen die met kanker geconfronteerd worden. Zo komt er een betere terugbetaling van tandzorg voor mensen met kanker, en betaalt de overheid tot 120 euro terug voor de aankoop van hoofdaccessoires bij haarverlies na een chemokuur of radiotherapie. Dat meldt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Uit het magazine

Kinderoncologen Toon Van Genechten en Jaques Van Heerden (UZA) slaan in dit interview de handen in elkaar om enerzijds de epidemiologie van kinderkanker in ons land te belichten, en anderzijds de alarmsignalen die tot een vroegtijdige diagnose kunnen leiden.

Uitgelicht

Perceived injustice (PI) of het gevoel van onrecht blijkt in de algemene chronische pijnpopulaties een belangrijke rol te spelen in de pijnervaring. De onderzoeksgroep Pain in motion (VUB) toonde dat eerder al aan bij borstkankeroverlevers (BCS) met chronische pijn en PI. Prof. Jo Nijs (UZ Brussel; Pain in motion, VUB) en doctoraatsonderzoeker Eva Roose (VUB - UHasselt) onderzoeken nu het effect van specifieke neurowetenschappelijke pijneducatie in combinatie met motiverende gespreksvoering op de mate van pijn, levenskwaliteit en het gebruik van opioïden in deze populatiegroep.