Tussen 1 april en 31 oktober 2017 verzoekt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid alle burgers die door een teek werden gebeten om het insect met de post naar het WIV te sturen. De ingezamelde teken zullen worden geanalyseerd in het kader van een nieuwe studie over ziekteverwekkers die door teken op de mens kunnen worden overgedragen.
In 2016 werden er in ons land 9.700 tekenbeten gerapporteerd. In zowat driekwart van de gevallen had de melding betrekking op één beet. De meldingen waren talrijker in Vlaanderen (57,5%) dan in Wallonië (41,6%) en in Brussel (0,9%).
De incidentie ligt het hoogst in de provincie Luxemburg, gevolgd door Waals-Brabant, Namen en Limburg.
Dat alles blijkt uit het jaarverslag 2016 van TekenNet van het WIV, dat op basis van vrijwillige meldingen van burgers een overzicht biedt van het risico voor het oplopen van een tekenbeet in tijd en ruimte in België.
Gratis opsturen
In samenwerking met onder meer het RIVM (Nederland) en het Agentschap Zorg en Gezondheid start het WIV nu met een nieuwe studie met als doel een duidelijker beeld te krijgen van het voorkomen van verschillende ziekteverwekkers in de provincies van het land. Tussen 1 april en 31 oktober 2017 worden burgers verzocht om, na het verwijderen van de vastgebeten teek, het insect gratis op te sturen naar het WIV. Er wordt hen ook gevraagd om online enkele korte vragen te beantwoorden. Alle praktische info staat op de website TekenNet.be.
In 2016 werden er in ons land 9.700 tekenbeten gerapporteerd. In zowat driekwart van de gevallen had de melding betrekking op één beet. De meldingen waren talrijker in Vlaanderen (57,5%) dan in Wallonië (41,6%) en in Brussel (0,9%). De incidentie ligt het hoogst in de provincie Luxemburg, gevolgd door Waals-Brabant, Namen en Limburg. Dat alles blijkt uit het jaarverslag 2016 van TekenNet van het WIV, dat op basis van vrijwillige meldingen van burgers een overzicht biedt van het risico voor het oplopen van een tekenbeet in tijd en ruimte in België.Gratis opsturenIn samenwerking met onder meer het RIVM (Nederland) en het Agentschap Zorg en Gezondheid start het WIV nu met een nieuwe studie met als doel een duidelijker beeld te krijgen van het voorkomen van verschillende ziekteverwekkers in de provincies van het land. Tussen 1 april en 31 oktober 2017 worden burgers verzocht om, na het verwijderen van de vastgebeten teek, het insect gratis op te sturen naar het WIV. Er wordt hen ook gevraagd om online enkele korte vragen te beantwoorden. Alle praktische info staat op de website TekenNet.be.