Chronische pijn treft tot 30% van de Belgische bevolking, en binnen deze populatie vormt ook insomnia een veelvoorkomend probleem. Een groot aandeel van deze patiënten betreft mensen die lijden aan chronische spinale pijn. Ondanks de wetenschappelijke progressie die gemaakt wordt met betrekking tot de behandeling van chronische nek- en/of rugpijn, is de (kinesitherapeutische) pijnbehandeling nog te weinig gericht op belangrijke comorbiditeiten als insomnia. De behandeling van chronische spinale pijn is immers vaak enkel gebaseerd op monotherapieën of is te biomedisch gericht.

Recentelijk werd dan ook vanuit de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel een grootschalige wetenschappelijke studie opgestart rond de behandeling van patiënten die lijden aan chronische nek- en/of rugpijn en comorbide insomnia. Binnen deze studie zal onderzocht worden wat, naast de conservatieve therapie, de toegevoegde waarde is van het verbeteren van de slaap op de pijnklachten binnen deze patiëntenpopulatie.

Voor deze studie zullen 120 deelnemers gerekruteerd worden. Men komt in aanmerking indien men voldoet aan de volgende criteria: (1) > 3 maanden nek- en/of rugpijn, (2) insomnia klachten, (3) leeftijd tussen 18 en 65 jaar, (4) Nederlandstalig. Verdere screening van de deelnemers gebeurt na de aanmelding.

Ziet u patiënten met rug- en/of nekklachten in de praktijk, en wil u graag meewerken aan dit onderzoek? Dat kan door flyers en/of posters in (de wachtzaal van) uw praktijk te leggen. Vraag deze aan via slaapenpijn@vub.be, of stuur ons vrijblijvend een e-mail indien u meer informatie wenst. Wanneer we via u twee patiënten kunnen includeren in deze studie, krijgt u gratis folders rond chronische spinale pijn en insomnia toegestuurd.

Ook patiënten die mogelijk in aanmerking komen voor deze studie kunnen steeds contact opnemen via slaapenpijn@vub.be.

Chronische pijn treft tot 30% van de Belgische bevolking, en binnen deze populatie vormt ook insomnia een veelvoorkomend probleem. Een groot aandeel van deze patiënten betreft mensen die lijden aan chronische spinale pijn. Ondanks de wetenschappelijke progressie die gemaakt wordt met betrekking tot de behandeling van chronische nek- en/of rugpijn, is de (kinesitherapeutische) pijnbehandeling nog te weinig gericht op belangrijke comorbiditeiten als insomnia. De behandeling van chronische spinale pijn is immers vaak enkel gebaseerd op monotherapieën of is te biomedisch gericht. Recentelijk werd dan ook vanuit de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel een grootschalige wetenschappelijke studie opgestart rond de behandeling van patiënten die lijden aan chronische nek- en/of rugpijn en comorbide insomnia. Binnen deze studie zal onderzocht worden wat, naast de conservatieve therapie, de toegevoegde waarde is van het verbeteren van de slaap op de pijnklachten binnen deze patiëntenpopulatie. Voor deze studie zullen 120 deelnemers gerekruteerd worden. Men komt in aanmerking indien men voldoet aan de volgende criteria: (1) > 3 maanden nek- en/of rugpijn, (2) insomnia klachten, (3) leeftijd tussen 18 en 65 jaar, (4) Nederlandstalig. Verdere screening van de deelnemers gebeurt na de aanmelding.