Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft pembrolizumab goedgekeurd als enige doeltreffende immunotherapie in eerstelijnsbehandeling voor het geavanceerde stadium van de meest voorkomende vorm van longkanker. Het geneesmiddel werd vorig jaar bekroond met de prestigieuze Galenusprijs, uitgereikt door Artsenkrant.
Dat meldt producent MSD, die nu onderhandelt met de Belgische autoriteiten over een terugbetaling van de behandeling. Die kan er mogelijk in mei al komen, zo laat de FOD Volksgezondheid weten.
In België worden er elk jaar ongeveer 8.000 nieuwe gevallen van longkanker gediagnosticeerd. Daarin worden twee grote types onderscheiden: de niet-kleincellige kankers (ongeveer 85%) en kleincellige kankers (ongeveer 15%). "De komst van immunotherapie voor de behandeling van niet-kleincellige longkanker en het feit dat immunotherapie steeds meer in de richting van een standaardbehandeling voor de bestrijding van geavanceerde kankers evolueert, kan hier echt het verschil maken", zo luidt het bij MSD.
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block kondigde eerder al aan dat immunotherapie voor longkanker, niercelkanker en Hodgkin-lymfoom terugbetaald zal worden.
De beslissing op Europees niveau stelt een terugbetaling van pembrolizumab vanaf mei in het vooruitzicht, afhankelijk van de onderhandelingen.
"Het gaat hier om een historische goedkeuring voor de immunotherapie", zegt professor Thierry Pieters, pneumoloog in het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc, "Het wijst op een paradigmaverschuiving in onze therapeutische benadering van kanker."
"De komst van immunotherapie bij de behandeling van longkanker wereldwijd is een echte revolutie", beaamt ook professor dr. Johan Vansteenkiste, respiratoir oncoloog in het UZ Leuven, "Waar de immunotherapie vandaag efficiënter is dan de chemotherapie, heeft het dat te danken aan de gepersonaliseerde aanpak, meer bepaald via de markers die de effectiviteit van de behandeling kunnen voorspellen".
(Bron: Belga)
Dat meldt producent MSD, die nu onderhandelt met de Belgische autoriteiten over een terugbetaling van de behandeling. Die kan er mogelijk in mei al komen, zo laat de FOD Volksgezondheid weten.In België worden er elk jaar ongeveer 8.000 nieuwe gevallen van longkanker gediagnosticeerd. Daarin worden twee grote types onderscheiden: de niet-kleincellige kankers (ongeveer 85%) en kleincellige kankers (ongeveer 15%). "De komst van immunotherapie voor de behandeling van niet-kleincellige longkanker en het feit dat immunotherapie steeds meer in de richting van een standaardbehandeling voor de bestrijding van geavanceerde kankers evolueert, kan hier echt het verschil maken", zo luidt het bij MSD. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block kondigde eerder al aan dat immunotherapie voor longkanker, niercelkanker en Hodgkin-lymfoom terugbetaald zal worden. De beslissing op Europees niveau stelt een terugbetaling van pembrolizumab vanaf mei in het vooruitzicht, afhankelijk van de onderhandelingen. "Het gaat hier om een historische goedkeuring voor de immunotherapie", zegt professor Thierry Pieters, pneumoloog in het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc, "Het wijst op een paradigmaverschuiving in onze therapeutische benadering van kanker." "De komst van immunotherapie bij de behandeling van longkanker wereldwijd is een echte revolutie", beaamt ook professor dr. Johan Vansteenkiste, respiratoir oncoloog in het UZ Leuven, "Waar de immunotherapie vandaag efficiënter is dan de chemotherapie, heeft het dat te danken aan de gepersonaliseerde aanpak, meer bepaald via de markers die de effectiviteit van de behandeling kunnen voorspellen". (Bron: Belga)