Angelique Van Ombergen (UA) is de laureate van de Vlaamse PhD Cup 2018. Zij onderzocht hoe het brein van astronauten zich aanpast aan een ruimtereis. Ook andere medische onderzoekers vielen in de prijzen.
De PhD Cup bekroont de doctor die erin slaagt om zijn/haar jarenlange onderzoek helder uit te leggen in drie minuten. "Jaarlijks worden in Vlaanderen zo'n 1.800 doctoraten afgewerkt. Die studies vinden vlot hun weg naar wetenschappelijke publicaties, maar slechts een fractie komt het grote publiek ter ore", verklaart Arnaud Zonderman van organisator Scriptie vzw het doel van de PhD Cup.
European Space Agency
Het onderzoek van Angelique Van Ombergen kaderde in een project van het European Space Agency. Zij onderzocht het effect van ruimtevaart en gewichtloosheid op het menselijk brein door voor én na ruimtemissies hersenscans bij kosmonauten af te nemen. "Dankzij een halve eeuw biomedisch onderzoek bij astronauten weten we veel over de lichamelijke klachten die ruimtereizen met zich meebrengen, zoals bv. de afname van de spiermassa. Maar wat er met het menselijk brein gebeurt, weten we nog niet echt. Die kennis is cruciaal, want mensen gaan steeds langer de ruimte in en reizen naar Mars en maankolonisatie stonden nog nooit zo uitdrukkelijk op de agenda. Met mijn onderzoek wil ik dat beter in kaart helpen brengen", aldus de laureate.
Publieksprijs voor diabetesonderzoek
De tweede plaats ging naar doctor in de ingenieurswetenschappen Lode Daelemans (UGent). Hij ontwikkelde tijdens zijn doctoraat schaderesistente composietmaterialen door gebruik te maken van nanotextiel. Dat biedt potentieel om auto's, fietsen en zelfs windmolens veel lichter te maken zonder aan sterkte in te boeten.
Jolien Faes, doctor in de taalkunde (UA) vervolledigt de top 3. Zij volgde jarenlang doofgeboren kinderen met een cochleair implantaat op. Ze kon aantonen dat deze kinderen niet alleen in staat zijn om te leren spreken, maar dat ze bovendien hun taalachterstand ten opzichte van hun horende leeftijdgenootjes op vijfjarige leeftijd kunnen inhalen.
De publieksprijs - waarvoor zo'n 5.300 mensen een stem uitbrachten - ging naar arts Katrien Benhalima. Dankzij haar onderzoek kunnen we zwangerschapsdiabetes bij vrouwen tijdig opsporen en behandelen.
In Artsenkrant van vrijdag 23 november leest u een uitgebreid interview met laureate Angelique Van Ombergen.
De PhD Cup bekroont de doctor die erin slaagt om zijn/haar jarenlange onderzoek helder uit te leggen in drie minuten. "Jaarlijks worden in Vlaanderen zo'n 1.800 doctoraten afgewerkt. Die studies vinden vlot hun weg naar wetenschappelijke publicaties, maar slechts een fractie komt het grote publiek ter ore", verklaart Arnaud Zonderman van organisator Scriptie vzw het doel van de PhD Cup. European Space AgencyHet onderzoek van Angelique Van Ombergen kaderde in een project van het European Space Agency. Zij onderzocht het effect van ruimtevaart en gewichtloosheid op het menselijk brein door voor én na ruimtemissies hersenscans bij kosmonauten af te nemen. "Dankzij een halve eeuw biomedisch onderzoek bij astronauten weten we veel over de lichamelijke klachten die ruimtereizen met zich meebrengen, zoals bv. de afname van de spiermassa. Maar wat er met het menselijk brein gebeurt, weten we nog niet echt. Die kennis is cruciaal, want mensen gaan steeds langer de ruimte in en reizen naar Mars en maankolonisatie stonden nog nooit zo uitdrukkelijk op de agenda. Met mijn onderzoek wil ik dat beter in kaart helpen brengen", aldus de laureate.Publieksprijs voor diabetesonderzoekDe tweede plaats ging naar doctor in de ingenieurswetenschappen Lode Daelemans (UGent). Hij ontwikkelde tijdens zijn doctoraat schaderesistente composietmaterialen door gebruik te maken van nanotextiel. Dat biedt potentieel om auto's, fietsen en zelfs windmolens veel lichter te maken zonder aan sterkte in te boeten. Jolien Faes, doctor in de taalkunde (UA) vervolledigt de top 3. Zij volgde jarenlang doofgeboren kinderen met een cochleair implantaat op. Ze kon aantonen dat deze kinderen niet alleen in staat zijn om te leren spreken, maar dat ze bovendien hun taalachterstand ten opzichte van hun horende leeftijdgenootjes op vijfjarige leeftijd kunnen inhalen. De publieksprijs - waarvoor zo'n 5.300 mensen een stem uitbrachten - ging naar arts Katrien Benhalima. Dankzij haar onderzoek kunnen we zwangerschapsdiabetes bij vrouwen tijdig opsporen en behandelen.