De onderzoekers analyseerden de gegevens van bijna 500.000 inwoners ouder dan 12, en dat over een periode van zeven jaar (2007-2014). De vaccinatiegraad ging er globaal op achteruit, maar in provincies waar apothekers mogen inenten, lag het aantal gevaccineerden iets hoger (30,4%) dan elders (28,2%). Verder bleek dat 50-plussers, vrouwen, stadsbewoners, mensen met een hogere opleiding en een beter loon, en chronisch zieken meer geneigd waren om zich te laten inenten tegen griep. Migranten, perfect gezonde mensen en dagelijkse rokers deden dat het minst.

De resultaten van het onderzoek wijzen op een kleine impact al naargelang apothekers al dan niet mogen inenten, stellen de auteurs. Maar er zijn nog andere mogelijke voordelen. Acht op de tien Canadezen komen regelmatig in de apotheek, en ook zij die niet specifiek op zoek zijn naar informatie over vaccinatie, kunnen via die weg aan de jaarlijkse griepspuit herinnerd worden, schrijven de onderzoekers.

Ze suggereren dat voorlichting en inenting door de apotheker de vaccinatiegraad kunnen verhogen, al dringen ze ook aan op bredere promotie en vaccinatieprogramma's via de scholen.

Bron: MNT

De onderzoekers analyseerden de gegevens van bijna 500.000 inwoners ouder dan 12, en dat over een periode van zeven jaar (2007-2014). De vaccinatiegraad ging er globaal op achteruit, maar in provincies waar apothekers mogen inenten, lag het aantal gevaccineerden iets hoger (30,4%) dan elders (28,2%). Verder bleek dat 50-plussers, vrouwen, stadsbewoners, mensen met een hogere opleiding en een beter loon, en chronisch zieken meer geneigd waren om zich te laten inenten tegen griep. Migranten, perfect gezonde mensen en dagelijkse rokers deden dat het minst.De resultaten van het onderzoek wijzen op een kleine impact al naargelang apothekers al dan niet mogen inenten, stellen de auteurs. Maar er zijn nog andere mogelijke voordelen. Acht op de tien Canadezen komen regelmatig in de apotheek, en ook zij die niet specifiek op zoek zijn naar informatie over vaccinatie, kunnen via die weg aan de jaarlijkse griepspuit herinnerd worden, schrijven de onderzoekers.Ze suggereren dat voorlichting en inenting door de apotheker de vaccinatiegraad kunnen verhogen, al dringen ze ook aan op bredere promotie en vaccinatieprogramma's via de scholen.Bron: MNT