Op het EADV 2019, dat heeft plaatsgevonden in Madrid van 9-13 oktober, heeft een groep uit Zuid-Korea aangetoond dat fijn stof ook negatieve invloed heeft op het haar. De vorsers hebben cellen van de dermale papil van humane haarfollikels blootgesteld aan verschillende concentraties van PM10-stof en dieselpartikels. Na 24 uur hebben ze een Western-Blot uitgevoerd om specifieke eiwitten in die cellen te meten.

Na blootstelling verlaagde de hoeveelheid β-catenine, een eiwit dat zorgt voor de groei en de vorming van het haar, via interactie met minstens twee signalisatiewegen die meespelen bij de synthese van dat eiwit. Ook hebben de vorsers een dosisafhankelijke daling gemeten van eiwitten die een cruciale rol spelen bij het verloop van de celcyclus (cycline D1, cycline E en CDK2). De celcyclus wordt belemmerd of valt zelfs stil, waardoor de cellen die zorgen voor de groei en de persistentie van het haar op de hoofdhuid, niet meer kunnen groeien en zich niet meer kunnen vermenigvuldigen.

"We weten nu hoe de onderzochte vervuilende stoffen inwerken op de cellen die zorgen voor de groei en de persistentie van het haar. Dat geeft ons een beter inzicht in de link tussen luchtvervuiling en haaruitval", zei Hyuk Chul Kwon, hoofdonderzoeker van de studie.

EADV 2019, Abstract P1027

Op het EADV 2019, dat heeft plaatsgevonden in Madrid van 9-13 oktober, heeft een groep uit Zuid-Korea aangetoond dat fijn stof ook negatieve invloed heeft op het haar. De vorsers hebben cellen van de dermale papil van humane haarfollikels blootgesteld aan verschillende concentraties van PM10-stof en dieselpartikels. Na 24 uur hebben ze een Western-Blot uitgevoerd om specifieke eiwitten in die cellen te meten.Na blootstelling verlaagde de hoeveelheid β-catenine, een eiwit dat zorgt voor de groei en de vorming van het haar, via interactie met minstens twee signalisatiewegen die meespelen bij de synthese van dat eiwit. Ook hebben de vorsers een dosisafhankelijke daling gemeten van eiwitten die een cruciale rol spelen bij het verloop van de celcyclus (cycline D1, cycline E en CDK2). De celcyclus wordt belemmerd of valt zelfs stil, waardoor de cellen die zorgen voor de groei en de persistentie van het haar op de hoofdhuid, niet meer kunnen groeien en zich niet meer kunnen vermenigvuldigen."We weten nu hoe de onderzochte vervuilende stoffen inwerken op de cellen die zorgen voor de groei en de persistentie van het haar. Dat geeft ons een beter inzicht in de link tussen luchtvervuiling en haaruitval", zei Hyuk Chul Kwon, hoofdonderzoeker van de studie.EADV 2019, Abstract P1027