De derde week van januari werd gekenmerkt door een nieuwe toename van de griepactiviteit in het hele land. De intensiteit wordt momenteel nog als 'laag' beschouwd, met bijna 370 vastgestelde raadplegingen per 100.000 inwoners.

Acute luchtweginfecties

Verder neemt ook het aantal raadplegingen bij een huisarts voor andere acute luchtweginfecties (zoals sinusitis, keelontsteking, oorontstekingen of bronchitis) toe, en dit vooral bij de kinderen tussen 0 en 14 jaar. Met minder dan 2.700 raadplegingen per 100.000 inwoners tijdens de derde week van januari blijft de activiteit voor deze respiratoire aandoeningen momenteel 'matig'.

Griepvirus(sen) in omloop

Het WIV heeft vorige week 46 respiratoire stalen bij patiënten vanuit de peilpraktijken ontvangen, een netwerk van 130 huisartsen geografisch verspreid over heel België. Er waren in totaal 29 positieve stalen voor het griepvirus, met andere woorden 63% van alle geanalyseerde stalen.

De virologische analyses van het WIV tonen aan dat vooral het type A influenzavirus in omloop is. Het gaat bijna uitsluitend om het type A(H3N2). Dit type is nauw verwant met de A(H3N2) vaccinstam aanwezig in de trivalente en de quadrivalente griepvaccins beschikbaar in België.

De derde week van januari werd gekenmerkt door een nieuwe toename van de griepactiviteit in het hele land. De intensiteit wordt momenteel nog als 'laag' beschouwd, met bijna 370 vastgestelde raadplegingen per 100.000 inwoners.Acute luchtweginfectiesVerder neemt ook het aantal raadplegingen bij een huisarts voor andere acute luchtweginfecties (zoals sinusitis, keelontsteking, oorontstekingen of bronchitis) toe, en dit vooral bij de kinderen tussen 0 en 14 jaar. Met minder dan 2.700 raadplegingen per 100.000 inwoners tijdens de derde week van januari blijft de activiteit voor deze respiratoire aandoeningen momenteel 'matig'.Griepvirus(sen) in omloopHet WIV heeft vorige week 46 respiratoire stalen bij patiënten vanuit de peilpraktijken ontvangen, een netwerk van 130 huisartsen geografisch verspreid over heel België. Er waren in totaal 29 positieve stalen voor het griepvirus, met andere woorden 63% van alle geanalyseerde stalen.De virologische analyses van het WIV tonen aan dat vooral het type A influenzavirus in omloop is. Het gaat bijna uitsluitend om het type A(H3N2). Dit type is nauw verwant met de A(H3N2) vaccinstam aanwezig in de trivalente en de quadrivalente griepvaccins beschikbaar in België.