De American Academy of Ophthalmology heeft de oogartsen gewaarschuwd (1):

"Patiënten die op spreekuur komen wegens een conjunctivitis, tevens koorts en respiratoire symptomen hebben zoals hoesten en kortademigheid en onlangs in het buitenland zijn geweest, vooral in streken waar de epidemie bijzonder hevig woedt (China, Iran, Italië, Japan en Zuid-Korea), zouden weleens een Covid-19 (Coronavirus disease 2019) kunnen hebben."

"Volgens meerdere studies kan het virus een conjunctivitis veroorzaken en zou het kunnen worden overgedragen door aerosolcontact met de conjunctiva", leggen de experts uit.

In een studie (2) bij 30 patiënten die in het ziekenhuis van de Universiteit van Zhejiang, China, waren opgenomen wegens Covid-19 tijdens de periode van 26 januari tot 9 februari 2020, vertoonde één patiënt een conjunctivitis. Bij die patiënt werd het SARS-CoV-2 teruggevonden in het traanvocht en de secreties van de conjunctiva (positieve RT-PCR, reverse transcription polymerase chain reaction).

In een grotere studie (3) werd "stuwing" van de conjunctiva vastgesteld bij negen van de 1099 patiënten met een bewezen coronavirusinfectie in 30 ziekenhuizen in China, dus 0,8% van de gevallen.

De American Academy of Ophthalmology raadt oogartsen dan ook aan goed op te letten. "Oogartsen kunnen gevallen van Covid-19 detecteren." De academie raadt ze ook aan om mond, neus en ogen goed te beschermen (masker en veiligheidsbril) bij auscultatie van potentieel geïnfecteerde patiënten.

Er zijn geen aanwijzingen dat de hele bevolking ook de ogen zou moeten beschermen naast de neus en de mond om infectie te voorkomen. Tot nog toe is er geen enkel geval van bewezen overdracht via de ogen gerapporteerd.

(referenties:

(1) American Academy of Ophtalmology, News, 6 maart 2020,

(2) Journal of Medical Virology, 26 februari 2020, doi: 10.1002/jmv.25725,

3) The New England Journal of Medicine, 28 februari 2020, doi: 10.1056/NEJMoa2002032)

De American Academy of Ophthalmology heeft de oogartsen gewaarschuwd (1): "Patiënten die op spreekuur komen wegens een conjunctivitis, tevens koorts en respiratoire symptomen hebben zoals hoesten en kortademigheid en onlangs in het buitenland zijn geweest, vooral in streken waar de epidemie bijzonder hevig woedt (China, Iran, Italië, Japan en Zuid-Korea), zouden weleens een Covid-19 (Coronavirus disease 2019) kunnen hebben.""Volgens meerdere studies kan het virus een conjunctivitis veroorzaken en zou het kunnen worden overgedragen door aerosolcontact met de conjunctiva", leggen de experts uit.In een studie (2) bij 30 patiënten die in het ziekenhuis van de Universiteit van Zhejiang, China, waren opgenomen wegens Covid-19 tijdens de periode van 26 januari tot 9 februari 2020, vertoonde één patiënt een conjunctivitis. Bij die patiënt werd het SARS-CoV-2 teruggevonden in het traanvocht en de secreties van de conjunctiva (positieve RT-PCR, reverse transcription polymerase chain reaction).In een grotere studie (3) werd "stuwing" van de conjunctiva vastgesteld bij negen van de 1099 patiënten met een bewezen coronavirusinfectie in 30 ziekenhuizen in China, dus 0,8% van de gevallen.De American Academy of Ophthalmology raadt oogartsen dan ook aan goed op te letten. "Oogartsen kunnen gevallen van Covid-19 detecteren." De academie raadt ze ook aan om mond, neus en ogen goed te beschermen (masker en veiligheidsbril) bij auscultatie van potentieel geïnfecteerde patiënten.Er zijn geen aanwijzingen dat de hele bevolking ook de ogen zou moeten beschermen naast de neus en de mond om infectie te voorkomen. Tot nog toe is er geen enkel geval van bewezen overdracht via de ogen gerapporteerd. (referenties:(1) American Academy of Ophtalmology, News, 6 maart 2020,(2) Journal of Medical Virology, 26 februari 2020, doi: 10.1002/jmv.25725,3) The New England Journal of Medicine, 28 februari 2020, doi: 10.1056/NEJMoa2002032)