Typische symptomen zijn prikkeling of kriebeling, jeuk, rode en/of tranende ogen, niesbuien, verstopte neus, verlies van reuk- en smaakzin, verstopte sinussen, loopneus en, in sommige gevallen, jeuk in de mond- en keelholte.

"Het zachtere weer van de afgelopen dagen heeft de rijping van de mannelijke katjes lichtjes versneld, wat resulteerde in een snelle verspreiding van de stuifmeelkorrels in de lucht", zegt Nicolas Bruffaerts, pollenexpert van het WIV. "Op dinsdag 28 maart hebben we in Brussel 270 berkenstuifmeelkorrels per m³ lucht ingezameld. De kritische drempel van 80 korrels per m³ lucht is duidelijk overschreden, maar we zijn nog ver van de piek van vorig jaar, met 1.500 berkenstuifmeelkorrels per m³ lucht."

De evolutie van de stuifmeelconcentraties in de lucht zal de komende dagen grotendeels bepaald worden door weersomstandigheden. De aangekondigde regenbuien voor het komende weekend (1 en 2 april) zouden het stuifmeelgehalte van de lucht tijdelijk moeten doen afnemen, waardoor het risiconiveau zal verlagen.

Ook voedselallergie

In België is de berk veruit de meest allergene boom. Hij produceert bijna een derde van al het bomenstuifmeel dat in de lucht aanwezig is. Sommige personen die gesensibiliseerd zijn voor berkenpollen kunnen ook symptomen van allergieën vertonen indien grote hoeveelheden stuifmeel van els en/of hazelaar in omloop zijn, zoals het geval was in februari. Voor deze mensen zijn de ongemakken die de allergieën met zich meebrengen dus al langer begonnen.

Een verblijf aan de kust is aangeraden voor personen met een berkenpollenallergie omdat de lucht er over het algemeen minder berkenpollen bevat. Er is echter waakzaamheid geraden omdat een berkenpollenallergie vaak gepaard kan gaan met een voedselallergie voor bepaalde fruitsoorten zoals appelen, kersen, amandelen, hazelnoten, kiwi's enz.

Airallergy

Airallergy, het Belgische netwerk voor de surveillance van pollen en schimmelsporen, is in 1974 opgericht. Sinds 1982 wordt het door het team Mycologie en Aerobiologie van het WIV gecoördineerd. Het netwerk biedt elke dag opnieuw betrouwbare informatie over de aanwezigheid van allergenen in de lucht en helpt zo gezondheidswerkers een diagnose te stellen. Allergische personen kunnen hier ook informatie vinden over de hoogrisicoperiodes en -gebieden. Er komt binnenkort ook een mobiele applicatie voor smartphones beschikbaar.

Typische symptomen zijn prikkeling of kriebeling, jeuk, rode en/of tranende ogen, niesbuien, verstopte neus, verlies van reuk- en smaakzin, verstopte sinussen, loopneus en, in sommige gevallen, jeuk in de mond- en keelholte."Het zachtere weer van de afgelopen dagen heeft de rijping van de mannelijke katjes lichtjes versneld, wat resulteerde in een snelle verspreiding van de stuifmeelkorrels in de lucht", zegt Nicolas Bruffaerts, pollenexpert van het WIV. "Op dinsdag 28 maart hebben we in Brussel 270 berkenstuifmeelkorrels per m³ lucht ingezameld. De kritische drempel van 80 korrels per m³ lucht is duidelijk overschreden, maar we zijn nog ver van de piek van vorig jaar, met 1.500 berkenstuifmeelkorrels per m³ lucht." De evolutie van de stuifmeelconcentraties in de lucht zal de komende dagen grotendeels bepaald worden door weersomstandigheden. De aangekondigde regenbuien voor het komende weekend (1 en 2 april) zouden het stuifmeelgehalte van de lucht tijdelijk moeten doen afnemen, waardoor het risiconiveau zal verlagen.Ook voedselallergieIn België is de berk veruit de meest allergene boom. Hij produceert bijna een derde van al het bomenstuifmeel dat in de lucht aanwezig is. Sommige personen die gesensibiliseerd zijn voor berkenpollen kunnen ook symptomen van allergieën vertonen indien grote hoeveelheden stuifmeel van els en/of hazelaar in omloop zijn, zoals het geval was in februari. Voor deze mensen zijn de ongemakken die de allergieën met zich meebrengen dus al langer begonnen.Een verblijf aan de kust is aangeraden voor personen met een berkenpollenallergie omdat de lucht er over het algemeen minder berkenpollen bevat. Er is echter waakzaamheid geraden omdat een berkenpollenallergie vaak gepaard kan gaan met een voedselallergie voor bepaalde fruitsoorten zoals appelen, kersen, amandelen, hazelnoten, kiwi's enz.AirallergyAirallergy, het Belgische netwerk voor de surveillance van pollen en schimmelsporen, is in 1974 opgericht. Sinds 1982 wordt het door het team Mycologie en Aerobiologie van het WIV gecoördineerd. Het netwerk biedt elke dag opnieuw betrouwbare informatie over de aanwezigheid van allergenen in de lucht en helpt zo gezondheidswerkers een diagnose te stellen. Allergische personen kunnen hier ook informatie vinden over de hoogrisicoperiodes en -gebieden. Er komt binnenkort ook een mobiele applicatie voor smartphones beschikbaar.