Burn-out, emotionele vermoeidheid, depressie en problemen om het persoonlijke en het beroepsleven te verzoenen zijn kwalen die regelmatig opduiken bij gezondheidswerkers en met name bij verpleegkundigen. Een beschrijvende transversale steekproef bij 1790 verpleegkundigen in de Verenigde Staten bevestigt dat.

De steekproef bestond uit 53 vragen en werd uitgevoerd in 20 ziekenhuizen. Meer dan de helft (54%) van de verpleegkundigen voelde zich lichamelijk en geestelijk niet zo goed en ongeveer een derde voelde zich depressief, angstig of gestresseerd.

Bij vergelijking van de gegevens over het welzijn van het verpleegkundig personeel en zelfverklaarde medische fouten hebben de onderzoekers een sterk verband vastgesteld tussen een slechte gezondheid, vooral een depressie, en dergelijke fouten. Het aantal verpleegkundigen dat de laatste vijf jaar medische fouten had begaan, was 26-71% hoger bij de verpleegkundigen die zich minder gezond voelden, dan bij de verpleegkundigen die gezonder waren.

"Als je niet perfect gezond bent, kan je je werk niet optimaal uitvoeren en dreig je meer fouten te maken", zegt de hoofdauteur, Bernadette Melnyk. Als je een zorg van hoge kwaliteit wil verzekeren en het risico op dure medische fouten die zouden kunnen worden voorkomen, wil verlagen, moet het welzijn van de gezondheidsverstrekkers een prioriteit worden voor het gezondheidszorgstelsel.

(referentie:Journal of Occupational and Environmental Medicine, 23 oktober 2017, doi: 10.1097/JOM.0000000000001198)

Burn-out, emotionele vermoeidheid, depressie en problemen om het persoonlijke en het beroepsleven te verzoenen zijn kwalen die regelmatig opduiken bij gezondheidswerkers en met name bij verpleegkundigen. Een beschrijvende transversale steekproef bij 1790 verpleegkundigen in de Verenigde Staten bevestigt dat.De steekproef bestond uit 53 vragen en werd uitgevoerd in 20 ziekenhuizen. Meer dan de helft (54%) van de verpleegkundigen voelde zich lichamelijk en geestelijk niet zo goed en ongeveer een derde voelde zich depressief, angstig of gestresseerd.Bij vergelijking van de gegevens over het welzijn van het verpleegkundig personeel en zelfverklaarde medische fouten hebben de onderzoekers een sterk verband vastgesteld tussen een slechte gezondheid, vooral een depressie, en dergelijke fouten. Het aantal verpleegkundigen dat de laatste vijf jaar medische fouten had begaan, was 26-71% hoger bij de verpleegkundigen die zich minder gezond voelden, dan bij de verpleegkundigen die gezonder waren. "Als je niet perfect gezond bent, kan je je werk niet optimaal uitvoeren en dreig je meer fouten te maken", zegt de hoofdauteur, Bernadette Melnyk. Als je een zorg van hoge kwaliteit wil verzekeren en het risico op dure medische fouten die zouden kunnen worden voorkomen, wil verlagen, moet het welzijn van de gezondheidsverstrekkers een prioriteit worden voor het gezondheidszorgstelsel.(referentie:Journal of Occupational and Environmental Medicine, 23 oktober 2017, doi: 10.1097/JOM.0000000000001198)