Het aantal ingrepen dat in het chirurgisch dagziekenhuis mag uitgevoerd worden, is sinds begin dit jaar verdubbeld. Daarmee voert minister Vandenbroucke een deeldomein uit van de geplande ziekenhuishervorming. Op zich een toe te juichen maatregel. Patiënten herstellen liefst thuis in hun vertrouwde omgeving, het is goedkoper en het ontlast het ziekenhuis.

Maar... Gefragmenteerde zorg is een van de grote feilen van onze gezondheidszorg. De samenhang is in de praktijk soms ver te zoeken. Zelf is Sociale Zaken nochtans een uitgesproken voorstander van meer geïntegreerde zorg. Althans in theorie. In het dossier van het dagziekenhuis is er vooralsnog weinig van te merken.

Ogenschijnlijk ontlast de nieuwe maatregel de ziekenhuizen. Gezien het nijpende personeelstekort is dat een goede zaak. Meer ingrepen in het dagziekenhuis impliceert echter dat de zorg voor de resterende gehospitaliseerde patiënten complexer en zwaarder wordt. Op dit moment is niet duidelijk hoe de overheid die 'indikking' compenseert.

Gefragmenteerde zorg is een van de grote feilen van onze gezondheidszorg

Door nieuwe, minder invasieve technieken kunnen mensen bijna instant het ziekenhuis verlaten. Dat is mooi. De keerzijde is dat er meer en complexere zorg nodig is in de thuissituatie. Is de mantelzorger daarop voorbereid? En weten thuisverpleegkundigen, huisartsen en de eerste lijn in het algemeen hoe ze daarmee moeten omgaan? Sowieso verhoogt de workload. Vandenbroucke rept er met geen woord over.

Later. Later wordt alles misschien duidelijker. Wanneer de New Deal met de huisartsen concreet is en de ziekenhuishervorming helemaal rond. Misschien sluiten dan alle lijnen naadloos op elkaar aan. Of, nog beter, vallen ze helemaal weg. Misschien.

Het aantal ingrepen dat in het chirurgisch dagziekenhuis mag uitgevoerd worden, is sinds begin dit jaar verdubbeld. Daarmee voert minister Vandenbroucke een deeldomein uit van de geplande ziekenhuishervorming. Op zich een toe te juichen maatregel. Patiënten herstellen liefst thuis in hun vertrouwde omgeving, het is goedkoper en het ontlast het ziekenhuis. Maar... Gefragmenteerde zorg is een van de grote feilen van onze gezondheidszorg. De samenhang is in de praktijk soms ver te zoeken. Zelf is Sociale Zaken nochtans een uitgesproken voorstander van meer geïntegreerde zorg. Althans in theorie. In het dossier van het dagziekenhuis is er vooralsnog weinig van te merken. Ogenschijnlijk ontlast de nieuwe maatregel de ziekenhuizen. Gezien het nijpende personeelstekort is dat een goede zaak. Meer ingrepen in het dagziekenhuis impliceert echter dat de zorg voor de resterende gehospitaliseerde patiënten complexer en zwaarder wordt. Op dit moment is niet duidelijk hoe de overheid die 'indikking' compenseert. Door nieuwe, minder invasieve technieken kunnen mensen bijna instant het ziekenhuis verlaten. Dat is mooi. De keerzijde is dat er meer en complexere zorg nodig is in de thuissituatie. Is de mantelzorger daarop voorbereid? En weten thuisverpleegkundigen, huisartsen en de eerste lijn in het algemeen hoe ze daarmee moeten omgaan? Sowieso verhoogt de workload. Vandenbroucke rept er met geen woord over. Later. Later wordt alles misschien duidelijker. Wanneer de New Deal met de huisartsen concreet is en de ziekenhuishervorming helemaal rond. Misschien sluiten dan alle lijnen naadloos op elkaar aan. Of, nog beter, vallen ze helemaal weg. Misschien.