Blijf in uw kot, ik meen het! Minister De Block klonk wat emotioneel wanneer ze haar "groot punt" maakte in de Kamercommissie voor Volksgezondheid, ondervraagd over de maatregelen tegen het coronavirus. Met zijn allen reageren we blijkbaar niet zo rationeel wanneer we met een pandemie dreigen geconfronteerd te worden. Mensen hamsteren, mondmaskers vooral. Zorgverleners op de frontlinie raken er vervolgens niet meer aan. 'Containment' is de opgave, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie. De pandemie zoveel mogelijk tegenhouden zodat, wanneer ze doorbreekt, onze systemen er al wat beter op voorbereid zijn. We gaan hier in België geen stad als Gent volledig in quarantaine zetten, of in twee weken tijd ziekenhuizen bijbouwen. Het werd dokter Philippe Devos van Bvas niet in dank afgenomen, maar hij rekende voor wat er kan gebeuren wanneer een nieuw soort 'griep' toeslaat in een bevolking zonder enige immuniteit: ziekenhuizen en vooral de intensive care-afdelingen kunnen de toeloop niet aan.

"Thuis blijven als je ziek bent", de opmerking van De Block, gaat ook over die elk jaar terugkerende seizoensgriep.

Je hebt geen economisten nodig die plots gaan grossieren in samenzweringstheorieën om te begrijpen dat een aandoening, die voor individuen misschien niet erger is dan de griep, onze systemen zwaar kan taxeren.

Niet erger dan de griep? Misschien zouden we juist wat meer achterdocht moeten hebben tegenover de 'killer' die ieder jaar toeslaat. "Thuis blijven als je ziek bent", de opmerking van De Block gaat ook over die elk jaar terugkerende seizoensgriep.

Sciensano raadt de bevolking aan om als iemand griepsymptomen heeft en teruggekomen is uit een regio waar het coronavirus heeft toegeslagen, niet in de wachtzaal te gaan zitten van zijn huisarts. Bel eerst en vraag wat te doen. Zou dat niet beter de reflex zijn bij elke griep? Zachte 'containment', ieder jaar opnieuw. Misschien raken de mensen zo ook wat meer aan het idee gewoon.

Blijf in uw kot, ik meen het! Minister De Block klonk wat emotioneel wanneer ze haar "groot punt" maakte in de Kamercommissie voor Volksgezondheid, ondervraagd over de maatregelen tegen het coronavirus. Met zijn allen reageren we blijkbaar niet zo rationeel wanneer we met een pandemie dreigen geconfronteerd te worden. Mensen hamsteren, mondmaskers vooral. Zorgverleners op de frontlinie raken er vervolgens niet meer aan. 'Containment' is de opgave, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie. De pandemie zoveel mogelijk tegenhouden zodat, wanneer ze doorbreekt, onze systemen er al wat beter op voorbereid zijn. We gaan hier in België geen stad als Gent volledig in quarantaine zetten, of in twee weken tijd ziekenhuizen bijbouwen. Het werd dokter Philippe Devos van Bvas niet in dank afgenomen, maar hij rekende voor wat er kan gebeuren wanneer een nieuw soort 'griep' toeslaat in een bevolking zonder enige immuniteit: ziekenhuizen en vooral de intensive care-afdelingen kunnen de toeloop niet aan.Je hebt geen economisten nodig die plots gaan grossieren in samenzweringstheorieën om te begrijpen dat een aandoening, die voor individuen misschien niet erger is dan de griep, onze systemen zwaar kan taxeren.Niet erger dan de griep? Misschien zouden we juist wat meer achterdocht moeten hebben tegenover de 'killer' die ieder jaar toeslaat. "Thuis blijven als je ziek bent", de opmerking van De Block gaat ook over die elk jaar terugkerende seizoensgriep.Sciensano raadt de bevolking aan om als iemand griepsymptomen heeft en teruggekomen is uit een regio waar het coronavirus heeft toegeslagen, niet in de wachtzaal te gaan zitten van zijn huisarts. Bel eerst en vraag wat te doen. Zou dat niet beter de reflex zijn bij elke griep? Zachte 'containment', ieder jaar opnieuw. Misschien raken de mensen zo ook wat meer aan het idee gewoon.