Over het algemeen krijgt het reclameblok op televisie niet mijn onverdeelde aandacht, maar toen onlangs een televisiespot opriep om de vaccinatiestatus van mijn kind te controleren, werd ik toch even alert. Een jong kind met littekens die het gevolg zijn van een meningokokkeninfectie kroop door het beeld. "Zelfs als je kind gevaccineerd is tegen meningokokken, kan het zijn dat het niet beschermd is tegen alle varianten van deze ziekte", luidde de boodschap. Daarna volgde nog de opmerking dat de spot uitgaat van een privé-initiatief.

Het behoefde niet veel speurwerk om uit te pluizen dat deze televisiespot gemaakt werd in opdracht van het farmabedrijf GSK, dat een vaccin tegen meningokokken van de groep B op de markt brengt. De juridische dienst van het bedrijf heeft alvast zijn huiswerk gemaakt; reclame maken voor geneesmiddelen op voorschrift is in de Europese Unie immers verboden. Een 'bewustzijnscampagne', zoals GSK het zelf liever noemt, waarin geen geneesmiddelen bij naam worden genoemd, kan daarentegen wel.

Elke verantwoorde manier om ervoor te zorgen dat meer kinderen gevaccineerd geraken, is welkom

Als kinderarts zal ik zeker niet afkeuren dat er opgeroepen wordt om de vaccinatiestatus van je kind te controleren. Meer nog: ik durf dat zelfs goed nieuws te noemen. Wat de vaccinatiegraad betreft, is België zeker niet de slechtste leerling in de klas, maar twijfel over de veiligheid en werkzaamheid van vaccins maakt dat sommige ouders hun kind toch liever niet vaccineren. Elke verantwoorde manier om die twijfel te doorbreken en ervoor te zorgen dat meer kinderen gevaccineerd geraken, is dus welkom.

Toch roept de televisiespot bij mij een dubbel gevoel op, omdat de achterliggende motivatie van GSK uiteraard de klantenwerving is. Een geneesmiddel verkoop je echter niet zoals een paar schoenen, waarbij een uitzonderlijk draagcomfort, een hippe kleur en een klinkende naam de consument overtuigen. Het doorslaggevende argument voor de verkoop - of eerder: het voorschrijven - van een geneesmiddel is en blijft de werkzaamheid ervan, liefst onderbouwd met degelijke wetenschappelijke studies. Of dat vaccin door GSK of door een andere firma geproduceerd wordt, is voor een arts dus bijzaak.

De tijd zal uitwijzen of deze televisiespot inderdaad een verbetering van de algemene vaccinatiegraad en van de vaccinatiegraad tegen meningokokken van de groep B zal teweegbrengen. Ik hoop alvast op een grote klantenwerving voor vaccins, ongeacht de producent.

De auteur schrijft in eigen naam.

Over het algemeen krijgt het reclameblok op televisie niet mijn onverdeelde aandacht, maar toen onlangs een televisiespot opriep om de vaccinatiestatus van mijn kind te controleren, werd ik toch even alert. Een jong kind met littekens die het gevolg zijn van een meningokokkeninfectie kroop door het beeld. "Zelfs als je kind gevaccineerd is tegen meningokokken, kan het zijn dat het niet beschermd is tegen alle varianten van deze ziekte", luidde de boodschap. Daarna volgde nog de opmerking dat de spot uitgaat van een privé-initiatief. Het behoefde niet veel speurwerk om uit te pluizen dat deze televisiespot gemaakt werd in opdracht van het farmabedrijf GSK, dat een vaccin tegen meningokokken van de groep B op de markt brengt. De juridische dienst van het bedrijf heeft alvast zijn huiswerk gemaakt; reclame maken voor geneesmiddelen op voorschrift is in de Europese Unie immers verboden. Een 'bewustzijnscampagne', zoals GSK het zelf liever noemt, waarin geen geneesmiddelen bij naam worden genoemd, kan daarentegen wel. Als kinderarts zal ik zeker niet afkeuren dat er opgeroepen wordt om de vaccinatiestatus van je kind te controleren. Meer nog: ik durf dat zelfs goed nieuws te noemen. Wat de vaccinatiegraad betreft, is België zeker niet de slechtste leerling in de klas, maar twijfel over de veiligheid en werkzaamheid van vaccins maakt dat sommige ouders hun kind toch liever niet vaccineren. Elke verantwoorde manier om die twijfel te doorbreken en ervoor te zorgen dat meer kinderen gevaccineerd geraken, is dus welkom. Toch roept de televisiespot bij mij een dubbel gevoel op, omdat de achterliggende motivatie van GSK uiteraard de klantenwerving is. Een geneesmiddel verkoop je echter niet zoals een paar schoenen, waarbij een uitzonderlijk draagcomfort, een hippe kleur en een klinkende naam de consument overtuigen. Het doorslaggevende argument voor de verkoop - of eerder: het voorschrijven - van een geneesmiddel is en blijft de werkzaamheid ervan, liefst onderbouwd met degelijke wetenschappelijke studies. Of dat vaccin door GSK of door een andere firma geproduceerd wordt, is voor een arts dus bijzaak. De tijd zal uitwijzen of deze televisiespot inderdaad een verbetering van de algemene vaccinatiegraad en van de vaccinatiegraad tegen meningokokken van de groep B zal teweegbrengen. Ik hoop alvast op een grote klantenwerving voor vaccins, ongeacht de producent.