Mentaal welzijn bij artsen blijft ook vandaag nog te vaak een taboe. Paradoxaal genoeg zijn artsen, die zelf de eerste persoon zijn om mensen te hulp te schieten, vaak de laatste om hulp te zoeken bij psychische problemen. Ook tijdens de coronacrisis is dat duidelijk gebleken. Hoewel de nood toen door de hoge werkdruk en stress groter was dan ooit en er extra initiatieven werden genomen om tegemoet te komen aan die psychische problemen, konden velen de weg naar ondersteuning niet vinden.

Het is dan ook bijzonder belangrijk om mentale problemen bespreekbaar te maken. Bij de brede bevolking bestaan verschillende gekende initiatieven zoals Te Gek!? of de campagne 'Kom uit je kop' van het Vlaams Expertisecentrum voor Suïcidepreventie, het VLESP. Specifiek voor artsen levert Arts in Nood op dat vlak al jaren prachtig werk door laagdrempelige, discrete en vertrouwelijke begeleiding aan te reiken aan artsen die worstelen met psychosociale problemen.

Als Vlaams minister van Welzijn ben ik bijzonder blij dat we daar vandaag dankzij het gemeenschappelijke initiatief van Artsenkrant en Arts in Nood een nieuw online platform aan kunnen toevoegen dat artsen op een toegankelijke en laagdrempelige manier sensibiliseert en helpt. Door artikels, getuigenissen en opinies over mentaal welzijn, kwetsbaarheid en veerkracht in de medische en zorgwereld, kunnen jullie collega's die het nodig hebben, ondersteunen en een warm hart onder de riem steken. Door zelf kwetsbaarheid te tonen, kan je onwaarschijnlijk veel betekenen voor een ander. Ieder van ons kan zo'n voorbeeld en bron van steun zijn voor iemand anders.

Ik wil Artsenkrant en Arts in Nood dan ook van harte bedanken voor jullie engagement en alle succes toewensen met dit prachtige initiatief.

Mentaal welzijn bij artsen blijft ook vandaag nog te vaak een taboe. Paradoxaal genoeg zijn artsen, die zelf de eerste persoon zijn om mensen te hulp te schieten, vaak de laatste om hulp te zoeken bij psychische problemen. Ook tijdens de coronacrisis is dat duidelijk gebleken. Hoewel de nood toen door de hoge werkdruk en stress groter was dan ooit en er extra initiatieven werden genomen om tegemoet te komen aan die psychische problemen, konden velen de weg naar ondersteuning niet vinden. Het is dan ook bijzonder belangrijk om mentale problemen bespreekbaar te maken. Bij de brede bevolking bestaan verschillende gekende initiatieven zoals Te Gek!? of de campagne 'Kom uit je kop' van het Vlaams Expertisecentrum voor Suïcidepreventie, het VLESP. Specifiek voor artsen levert Arts in Nood op dat vlak al jaren prachtig werk door laagdrempelige, discrete en vertrouwelijke begeleiding aan te reiken aan artsen die worstelen met psychosociale problemen. Als Vlaams minister van Welzijn ben ik bijzonder blij dat we daar vandaag dankzij het gemeenschappelijke initiatief van Artsenkrant en Arts in Nood een nieuw online platform aan kunnen toevoegen dat artsen op een toegankelijke en laagdrempelige manier sensibiliseert en helpt. Door artikels, getuigenissen en opinies over mentaal welzijn, kwetsbaarheid en veerkracht in de medische en zorgwereld, kunnen jullie collega's die het nodig hebben, ondersteunen en een warm hart onder de riem steken. Door zelf kwetsbaarheid te tonen, kan je onwaarschijnlijk veel betekenen voor een ander. Ieder van ons kan zo'n voorbeeld en bron van steun zijn voor iemand anders. Ik wil Artsenkrant en Arts in Nood dan ook van harte bedanken voor jullie engagement en alle succes toewensen met dit prachtige initiatief.