Het gaat om geneesmiddelen voor behandelingen met een hoge kost, voornamelijk langdurige behandelingen en/of behandelingen voor zeldzame aandoeningen. "De totale uitgaven bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen ten laste van de verplichte verzekering voor deze tien geneesmiddelen bedragen 25.552.692 euro", berekenen de experts van de MLOZ.

Het ziekenfonds stelt vast dat drie groepen van geneesmiddelen sterk vertegenwoordigd zijn in de top 20 van de uitgaven: de stollingsfactoren (gebruikt bij specifieke afwijkingen van de bloedstolling zoals hemofilie), de geneesmiddelen gebruikt bij zeldzame stofwisselingsziekten (ziekte van Pompe, ziekte van Fabry...), en nieuwe kankerbehandelingen. "Deze aandoeningen treffen relatief weinig mensen, maar de uitgaven per persoon zijn wel zeer hoog. In vergelijking met 2018 nemen we geen grote verschuivingen in de top 10 waar. In de top 20 duiken wel een aantal nieuwe moleculen op, die voornamelijk gebruikt worden in de oncologie."

Opvallend is dat de geneesmiddelen in de oncologie niet voorkomen in de top 10, maar we wel in de top 20. "Zo zijn de Riziv-uitgaven voor de klasse L01X in 2019 gestegen tot meer dan 1 miljard of bijna 40% van de uitgaven in ziekenhuizen. Er worden ook meer en meer combinatiebehandelingen gebruikt wat de kostprijs van de behandeling doet toenemen", luidt het.

Bron: MLOZ
Het gaat om geneesmiddelen voor behandelingen met een hoge kost, voornamelijk langdurige behandelingen en/of behandelingen voor zeldzame aandoeningen. "De totale uitgaven bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen ten laste van de verplichte verzekering voor deze tien geneesmiddelen bedragen 25.552.692 euro", berekenen de experts van de MLOZ. Het ziekenfonds stelt vast dat drie groepen van geneesmiddelen sterk vertegenwoordigd zijn in de top 20 van de uitgaven: de stollingsfactoren (gebruikt bij specifieke afwijkingen van de bloedstolling zoals hemofilie), de geneesmiddelen gebruikt bij zeldzame stofwisselingsziekten (ziekte van Pompe, ziekte van Fabry...), en nieuwe kankerbehandelingen. "Deze aandoeningen treffen relatief weinig mensen, maar de uitgaven per persoon zijn wel zeer hoog. In vergelijking met 2018 nemen we geen grote verschuivingen in de top 10 waar. In de top 20 duiken wel een aantal nieuwe moleculen op, die voornamelijk gebruikt worden in de oncologie." Opvallend is dat de geneesmiddelen in de oncologie niet voorkomen in de top 10, maar we wel in de top 20. "Zo zijn de Riziv-uitgaven voor de klasse L01X in 2019 gestegen tot meer dan 1 miljard of bijna 40% van de uitgaven in ziekenhuizen. Er worden ook meer en meer combinatiebehandelingen gebruikt wat de kostprijs van de behandeling doet toenemen", luidt het.