Ik moet het u toegeven: u kan het uitleggen. Wat een briljant idee om de overheid rechtstreeks de ziekenhuisuitrusting te laten financieren, en ondertussen de artsen breed glimlachend op te vrijen met hun gezondedeontologie.
Ik herinner me nog goed hoe u miljoenen smeergeld voor nutteloze gevechtshelikopters zomaar wilde verbranden... Voor een hypocriete hoogleraar economie hebt u overigens een vreemde opvatting over financiën. Honoraria zijn geen overheidsgeld - de overheid heeft bovendien geen geld meer. Net zoals een loodgieter of garagist vragen artsen een (in verhouding vaak veel geringere) bijdrage aan de patiënt voor een herstelling of advies. Dat de overheid grootmoedig bijspringt, is absoluut bewonderenswaardig en draagt bij aan onze toegankelijke en kwaliteitsvolle geneeskunde, maar het is een terugbetaling van de overheid aan de zieke burgers - met ons belastinggeld. Allicht bent u dat door de vele, al dan niet verplichte, derdebetalersregelingen wat uit het oog verloren?
U kunt misschien eerst de middleman schrappen, want volgens mij reikt hun gelobby tot in het Rekenhof. Ongeveer zes miljard euro als budget financiële middelen voor 103 noodlijdende ziekenhuizen samen, en 1 miljard euro (dan nog enkel werkingsbudget) voor vijf overbodige landsbonden. Hoe zit het met uw ethiek, beste heer Vandenbroucke?
Aan de overzijde zit een vitale grijsaard onhandig te gesticuleren. Je zou bijna vergeten dat deze man in zijn vorig leven nog een bekwame longarts was. Te oordelen aan zijn verkouden uitspraken op het hoogtepunt van de covid-pandemie, is hij dat zelf ook al vergeten. In 'zijn' ziekenhuis wordt keihard gewerkt en nochtans hebben 'zijn' artsen een vast inkomen onafhankelijk van hun hoeveelheid prestaties. Mijnheer Noppen toch...
Ik ben zelf lang genoeg een misbruikte, onderbetaalde, 24/7 beschikbare assistent geweest om te weten wie er nu precies met klinische prestaties een universitair ziekenhuis draaiende houdt. De ook door u waarschijnlijk smalend genoemde 'periferie' mag al blij zijn als ze er eentje of uitzonderlijk eens twee op de kop kunnen tikken. Het geeft onze vermaarde universitaire centra uiteraard de broodnodige ruimte voor wereldschokkende wetenschappelijke werkzaamheden en hoogdravende doctoraten, maar als u dat beproefde model in pakweg Heusden-Zolder of Izegem wil toepassen, volgen er onmenselijke wachtlijsten.
Salariaat is niet aan de orde, zo hoor ik uiteindelijk ook dát gruwelwoord langskomen, maar we moeten weg van betaling per prestatie. Het klinkt als een echo van de heer Annemans, maar die is na zijn onkundig versoepelingsdemarche al een poosje weer in zijn kot weggedeemsterd. Ik ben een en al oor: wat zit er dan in godsnaam tussenin? En welke arts wil werknemer worden van een barslecht bestuurd ziekenhuis met in de raad van beheer een bakker, bibliothecaris, gepensioneerde leerkracht en slechthorende zuster van de orde van liefde. Met een gapend gat in hun hand. Hebt u trouwens al eens gekeken naar sectoren waar de overheid werknemers salarieert? Onderwijs, NMBS, bpost, Proximus, ... Stuk voor stuk grote mislukkingen met ziekteverzuim, vertragingen, financieel wanbeheer of ondermaatse prestaties.
Even Terzake nu, beste heer minister. Ik wil gerust meewerken aan die utopische herijking van de nomenclatuur. Op één voorwaarde. Politici zullen betaald worden per prestatie. Met terugwerkende kracht tot 5/2019, dan besparen we liefst 500 dagen. Zo kan er al een mooi coronaputje gevuld worden, nietwaar?