'Meimaand' betekent vaak wat minder druk op de ketel op de agenda, maar dit keer is het een atypische maand. Recent kreeg ik de kans om op interactieve wijze in debat te gaan met verschillende zorgverleners en een enthousiast publiek over gezondheid en de rol die de huisarts hierin zal spelen. Daarbij merk ik dat we onafhankelijk van elkaar toch vaak dezelfde tekortkomingen vaststellen en de gelijkaardige pijnpunten zien in de zorg. Levensstijl en preventie waren sleutelwoorden. Investeren in mentaal welzijn was dat ook.
Ook ik probeer nog maar eens mijn duit in het zakje te doen in verband met de uitdagingen in onze huisartsgeneeskunde en een aantal zaken te analyseren. Met de Champions League-finale voor de deur en zo vaak belangrijke beslissingen in de toegevoegde tijd, is een voetbalanalogie wel gepast en bovendien blijven we dan sportief bezig.
Ik merk dat ik de laatste weken heel vaak in blessuretijd ga tijdens de consultatie. De agenda loopt omwille van diverse redenen meer uit dan ik zou willen. De 'vijftien minuten' die vaak toch de kapstok zijn waaraan we onze agenda ophangen, volstaan vaak niet meer. Nochtans lukt timemanagement mij normaal gezien aardig en heb ik geen bovenmenselijk werktempo (drie consulten van vijftien minuten gevolgd door een buffer).
Niet alleen psychisch hebben vele mensen het moeilijk, maar ook op gebied van lichamelijke gezondheid werden de klachten opgespaard. Het 'boodschappenlijstje' wordt meegebracht. Ik sta nog aan het begin van mijn carrière, maar het valt mij op dat mensen meer en meer vragen en bezorgdheden krijgen in verband met de eigen gezondheid in vergelijking met enkele jaren geleden. Voeg daar nog eens wat deurknopfenomenen aan toe en je weet dat de agendadruk hoog is. Kwalitatieve preventieve zorg organiseren, vergt ook blessuretijd.
Kwalitatieve preventieve zorg organiseren vergt blessuretijd
Naar de toekomst toe denk ik dat de vergrijzing, de toename van chronische ziekten, polyfarmacie, betere bespreekbaarheid van mentaal welzijn (wat uiteraard goed is, maar tijdsintensief), meer vragen met betrekking tot de eigen gezondheid en meer nood aan preventie en levensstijladvies ervoor zullen zorgen dat blessuretijd misschien wel de norm zal worden. Dat brengt uiteraard een aantal technische discussies met zich mee die de lengte van deze column overstijgen. Maar een goed beleid vertrekt vanuit een goede visie.
Laat ons alvast de 'Blauwe krokodil'-aanval inzetten om de briefjesconsulten definitief te elimineren uit de huisartscompetitie en om zo meer kwalitatieve speeltijd te voorzien binnen het reguliere kwartier. Ik heb mijn stempel alvast besteld.
Enfin, het is een complex debat. We blijven alvast enthousiast verder werken om het beroep vorm te geven en de eigen visie aan te man te brengen. Op zoek naar een driepunter en hopelijk binnenkort opnieuw Champions League-voetbal in plaats van Conference League.