Artsenkrant Special

cover Artsenkrant Special

Lees nr. 01 | 18 juni 2020

Web weergave

Huisarts Anneleen Van Conkelberge uit Lochristi zag tijdens de coronacrisis veel goede initiatieven, maar ook heel wat zaken die beter konden. Tot driemaal toe kroop ze in de pen om verantwoordelijke ministers tot de orde te roepen. Haar grootste verzuchting? Een gebrek aan centrale sturing van hogerop.

ZORGVERLENERS AAN HET WOORD

In verschillende woonzorgcentra in ons land staken studenten geneeskunde tijdens de coronacrisis een handje toe. Het personeelstekort in de zorgsector werd door de vele zieken alleen maar prangender. Waarom geen studenten inzetten, klonk het als oplossing.

ZORGVERLENERS AAN HET WOORD

Sinds het begin van de pandemie was Laura Bricman, derdejaars assistent interne geneeskunde, samen met andere specialisten in opleiding, artsen en verplegend personeel hard aan het werk in het Centre Hospitalier de Wallonie picarde (Chwapi). Een bijzondere ervaring, zoveel is zeker.

ZORGVERLENERS AAN HET WOORD

Antoine Sassine, uroloog in de Chirec-ziekenhuisgroep, werd medio maart met coronaverschijnselen opgenomen op de afdeling intensieve zorg in het Delta-ziekenhuis, waar hij in een diepe coma raakte. Na drie en een halve week op de intensive care herstelt hij heel langzaam. "Het is een vreselijk virus dat niets te maken heeft met griep", zegt de 58-jarige uroloog.

ZORGVERLENERS AAN HET WOORD

"Als ik de afgelopen weken in één woord zou moeten beschrijven, dan is het 'aanpassen'. Artsen, verpleegkundigen, logistiek personeel en apothekers, we moesten ons allemaal aanpassen om te overleven."

ZORGVERLENERS AAN HET WOORD

Mensen verantwoordelijk maken door ze bij beslissingen te betrekken en het gezond verstand laten spelen. Dat zijn volgens de Antwerpse apotheker Dirk Broeckx de sleutels van een succesvolle uitweg uit de coronacrisis.

ZORGVERLENERS AAN HET WOORD

Van 0 tot 100 jaar, vrouwen mannen, kinderen afkomstig uit zowat alle landen ter wereld: het lijkt wel een staalkaart van de mensheid die hier een rustplaats vindt alvorens de laatste reis te beginnen, die naar de begraafplaats of strooiweide.

ZORGVERLENERS AAN HET WOORD

Volgens een bevraging van het Vlaams Patiëntenplatform ondervinden vier op de tien chronisch zorgbehoevenden matige tot ernstige gezondheidsproblemen omdat zorg voor niet-covid-19-patiënten werd uitgesteld. Nu de zorgverlening weer is opgestart, beklemtoont het VPP het grote belang van duidelijke informatie.

DE PATIËNT IN DE CRISIS

"Politiek en maatschappelijk zal gezondheidszorg na covid-19 minder als kost en meer als investering gezien worden. Natuurlijk, heel veel problemen die de voorbije maanden opdoken, kenden we al wel."

EXPERTS AAN HET WOORD

"Snel kunnen schakelen is essentieel. Die les heeft de coronacrisis ons wel geleerd. Daarom is Zorgnet-Icuro voorstander van een uitgewerkt zorgprogramma dat geactiveerd wordt indien zich een pandemie voordoet. Op veel kleinere schaal bestaat dat trouwens al voor ebola."

EXPERTS AAN HET WOORD

De tweede helft van maart kwam de Covidbarometer tot stand - verschillende zorgdisciplines binnen de eerste lijn monitorden wat er op het veld gebeurde. Professor Bert Vaes volgde de zaken voor de huisartsen op. Heeft dat systeem gewerkt en wat heeft hij geleerd?

EXPERTS AAN HET WOORD

Eline Tommelein, apotheker en professor farmaceutische wetenschappen aan de VUB, monitorde de afgelopen maanden de toestand in de Belgische apotheken. Dat levert een schat aan informatie op over hoe de apothekers de lockdown beleefden. Vooral het welbevinden van de beroepsgroep baart nog steeds zorgen.

EXPERTS AAN HET WOORD

"Een klein stukje medische consumptie zijn we kwijtgespeeld door uitgestelde of gemiste zorg als gevolg van de coronacrisis. Dat heeft relatief weinig impact op de volksgezondheid en het valt trouwens ook niet wetenschappelijk correct vast te stellen."

EXPERTS AAN HET WOORD

"Op 12 maanden gaan we van een 'stukje code op papier' naar het testen van doeltreffendheid eind dit jaar, begin 2021. En we beschikken dan over een productiecapaciteit voor een miljard vaccins! Dat is een prestatie. Wereldwijd werken er ook minstens 2.000 mensen aan."

EXPERTS AAN HET WOORD

Ook in het Kankercentrum, dat deel uitmaakt van Sciensano, was het tijdens de coronacrisis alle hens aan dek. Met diensthoofd Marc Van den Bulcke maken we een eerste evaluatie.

EXPERTS AAN HET WOORD

Een epidemie en bijhorende lockdown, het doet iets met een bevolking en dat inspireerde menig onderzoeker. De afgelopen maanden werden heel wat covid-19-gerelateerde enquêtes, studies, rapporten, barometers... opgestart en evenveel resultaten gepubliceerd. Een selectie.

ONDERZOEK

Opvallend tijdens deze coronacrisis: zorgverleners zochten en zoeken massaal steun bij elkaar. Psychiater Olivia Cools richtte de Facebookgroep 'Covid-19 voor artsen' op. "Het grootste succes van de groep is de enorme solidariteit onder elkaar."

ZELFZORG

Health House, het belevingscentrum over gezondheid en gezondheidszorg gelegen in het Arenberg Science Park in Heverlee, werkt aan een verhaallijn over de covid-19-pandemie. Daarmee wil Health House zowel medische professionals als het grote publiek informeren.

TECHNOLOGIE

Zoals u in het editoriaal kon lezen, doneert Roularta HealthCare - uitgever van Artsenkrant, de Apotheker, AK-Hospitals en Belgian Oncology & Hematology News (Bohn) - 12.500 euro aan de Koning Boudewijnstichting. Daarmee ondersteunen we covid-19-projecten in de eerste lijn, de residentiële zorg en de ziekenhuizen.

KONING BOUDEWIJNSTICHTING