Web weergave

Negen op de tien Franstalige huisartsen zijn voorstander van vaccinatie tegen covid-19, ook al klinkt er hier en daar enige frustratie. Dat blijkt uit een enquête van de ULB.

ACTUEEL

"De arts neemt deel aan programma's voor gezondheidspreventie, -bescherming en -promotie. Het is niet 'kan deelnemen' - het is een categorische imperatief."

ACTUEEL

"Niet enkel medische zorg is belangrijk. Ook psychologische zorg en sociale relaties dragen bij tot verbeterde gezondheidsvaardigheden en de autonomie van elk individu. Een versterkte eerste lijn kan deze doelstellingen waarmaken."

ACTUEEL

Tijdens de covidpandemie kunnen arbeidsartsen hun expertise als preventiedeskundigen volop uitspelen, de meerwaarde daarvan gaat niet onopgemerkt voorbij. Arbeidsartsen Lieve Mussen en Nele Van Loon, elk vanuit hun eigen rol binnen de operationalisering van de vaccinatiestrategie, lichten toe.

ACTUEEL

De Nederlandse (niet-praktiserend) arts en psycholoog, en medeoprichter van het Nederlandse Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV) Noks Nauta was 52 toen ze erachter kwam dat ze hoogbegaafd was. "Het voelde als thuiskomen bij mezelf. Maar achteraf gezien had ik het wel graag vroeger willen weten."

ACTUEEL

Wie geboeid is door alles wat verband houdt met de verslavingsproblematiek, er onderzoek naar doet, zelf in de verslavingszorg werkt of wie eigen ervaringen wil delen of onderzoekshypothesen en -resultaten wereldkundig wil maken, is er het nieuwe 'Tijdschrift Verslaving & Herstel'.

ACTUEEL

"2020 ligt achter ons, maar het virus blijft bij ons, wat we ook doen". Dat zegt de Nederlandse viroloog prof. dr. Jaap Goudsmit in zijn boek 'Vrij van corona. Het begin van een nieuw tijdperk'.

ACTUEEL

Factoren die bepalen dat covid-19 bij sommige patiënten een bijzonder kwalijk verloop kent, blijven deels onopgehelderd. Sinds het begin van de pandemie is er veel onderzoek gebeurd naar de cytokinestorm als oorzaak van een slechte prognose. Recenter zijn wetenschappers zich gaan interesseren voor auto-immune verschijnselen.

MEDISCH - COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

De hoge doeltreffendheid van vaccins op symptomatische infecties met het SARS-CoV-2 kwam als een aangename verrassing. Maar zal vaccinatie ook de transmissie remmen? Experts waarschuwen ervoor: het wordt een bijzonder taaie opdracht om op deze vraag een sluitend antwoord te bieden.

MEDISCH - COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Levermetastasen treden frequent op bij borstkanker. Resectie is mogelijk, maar blijkt niet doeltreffend bij alle patiënten. Tot nog toe kon men niet voorspellen welke vrouw erbij gebaat kon zijn, en welke niet. Recent onderzoek brengt daar verandering in.

MEDISCH

Trimbow® is de eerste extrafijne vaste tritherapie in één enkele inhalator die is goedgekeurd voor gebruik bij astmapatiënten en hiervoor een handelsvergunning heeft verkregen van de Europese Commissie. Dit volgt op de goedkeuring in 2017 van deze therapeutische optie voor de behandeling van COPD.1

MEDIFORUM

Ongeveer 1% van de Belgische bevolking heeft bariatrische chirurgie ondergaan. Veel patiënten ontwikkelen na de operatie tekorten en die hebben soms ernstige gevolgen. Hoe kunnen we die voorkomen en corrigeren?

CLINICAL UPDATE

Haar hoogbegaafdheid biedt haar veel voordelen, maar als patiënt heeft de Nederlandse arts en psychologe Noks Nauta ook al nadelen ervaren van haar hoogbegaafdheid, met name in het dokterskabinet. Op basis van kennis over hoogbegaafdheid in het algemeen en haar eigen praktijkervaringen, vertelt ze hoe artsen (beter) kunnen communiceren met hoogbegaafde patiënten.

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Voor polio geldt een vaccinatieplicht voor pasgeborenen. Reizigers die naar bepaalde landen trekken moeten zich vaccineren tegen gele koorts. Zorgverleners moeten ingeënt zijn tegen hepatitis B. Vraag is dan of het juridisch mogelijk is om als overheid een vaccinatieplicht tegen covid-19 in te voeren of om als zorginstelling een vaccinatiebewijs van de zorgverleners te vragen?

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Alhoewel u kortelings de pensioengerechtigde leeftijd bereikt denkt u eraan om nog een aantal jaren als arts aan de slag te blijven. Kunt u dan al een wettelijke pensioenuitkering krijgen? Zijn er grenzen aan het bedrag dat u nog als beroepsinkomsten mag ontvangen? Wat gebeurt er als u die grenzen overstijgt?

PRAKTIJK

De effecten van de covid-19-pandemie en de maatregelen om deze te bestrijden zijn ook te merken in de mobiliteitsstatistieken. Er vielen minder doden op de wegen, en pendelaars kozen vaker voor de fiets.

PRAKTIJK

Johan Muyle is een buitenbeetje in de Belgische kunstscene. Minder bekend in Vlaanderen, maar in Wallonië en over de landsgrenzen geprezen als een van de belangrijkste Belgische artiesten van de voorbije decennia. De retrospectieve tentoonstelling in het Musée des Arts Contemporains in Grand-Hornu zet die stelling kracht bij.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Een halve eeuw geleden schreef Serge Gainsbourg geschiedenis met 'L'histoire de Melody Nelson'. Hij overleed 30 jaar (en twee dagen) geleden. De herinnering blijft levendig met dank aan onder andere Rudolf Hecke die in het boek 'Gainsbourg. Tekst en uitleg' u een immer interessante kijk geeft op de briljante teksten van de meester.

CULTUUR+

In de traditie van de middeleeuwse christelijke mystiek beschreef de 13de-eeuwse dichteres en mystica Hadewijch in haar visioenen een extatische liefdesrelatie met God. Op basis daarvan componeerde de Vlaamse componist Wim Henderickx in 2016 'Revelations', een beklijvend meditatief werk. Het verscheen zopas op cd en zal weldra ook via deSingel OnLive te zien zijn.

CULTUUR+

De drie onderstaande bands slagen er steeds in een eigen universum te creëren zonder zichzelf te plagiëren. Tindersticks vernieuwt zich opnieuw, The Notwist brengt eindelijk nieuw werk uit en Arab Strap kwam weer samen voor enkele concerten en plots is er een nieuw album.

CULTUUR+

LEZERSBRIEVEN - REACTIE OF BRIEF? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE - REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE