Artsenkrant

Web weergave

Een zelfstandige arts die na ziekte opnieuw deeltijds aan de slag wil, heeft toestemming nodig van de adviserende arts van het ziekenfonds. Maar een afspraak maken met de ziekenfondsarts kan tot 30 dagen aanslepen. Werkhervatting zonder akkoord ontzet zelfstandigen uit hun rechten. Tot zolang is werken uit den boze...

ACTUEEL

"Erelonen opsplitsen in medische prestaties en werkingskosten kan op voorwaarde dat er in de ziekenhuizen een co-governance model komt over de werkingskosten. Bij aanschaf en onderhoud van infrastructuur en bij de inzet van de manpower moet elke (groep van) discipline(s) specifieke, versterkte inspraak krijgen."

ACTUEEL

Het GMD is een EMD. Onlangs verschenen erg laattijdig de KB's die dat bekrachtigen. De volgende officiële stap is het e-GMD als hefboom voor een 'betere huisartsgeneeskunde'.

ACTUEEL

De pandemie is aan haar - hopelijk - laatste stuiptrekkingen bezig. Toch blijft voorzichtigheid geboden om heropflakkeringen te vermijden. Over het CST is een fundamenteel debat vereist en men moet er zich van bewust zijn dat de ziekenhuizen overlijdens 'door' corona registreren en sterfgevallen 'met' corona. Daarom ook wordt de oversterfte berekend.

ACTUEEL

"Je stuurt je kinderen naar school omdat je er van uitgaat dat dat een veilige omgeving is. Maar onze oudste dochter Hasse is jarenlang gepest en dat heeft men op school en bij het CLB steevast geminimaliseerd. Hasse is slechter uit het onderwijs gekomen", zeggen dr. Karen Schoonheydt en dr. Lode Van Overbeke, de ouders van Hasse en beiden arts.

ACTUEEL

De opleiding kinderverpleegkunde staat onder druk. Kinderen hebben echter recht op adequate en veilige zorg, ongeacht hun leeftijd. Daarom pleiten de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde (VVK) en de Vlaamse Vereniging voor Kinderverpleegkundigen (VVKV) voor een goede opleiding.

ACTUEEL

"Het is niet logisch dat de bestaande regelgeving discrimineert en dat zelfstandigen minder vlot aan de slag kunnen gaan dan bedienden. We stellen ons hier ook vragen bij maar als ziekenfonds moeten we de wet volgen."

ACTUEEL

Op zaterdag 19 maart organiseren het VBS, VASO en Artsenkrant een symposium met als thema 'De gezondheidszorg in crisis. Lessen en maatregelen voor de toekomst'. Bij die gelegenheid wordt ook de vijfde editie van de Specialist van het Jaar uitgereikt.

ACTUEEL

De Kamercommissie Gezondheid zette het licht op groen voor een wetsontwerp dat apothekers toestaat om het coronavaccin toe te dienen.

ACTUEEL

Aan het Laboratorium voor Gentechnologie (KU Leuven) doet men al zo'n 20 jaar onderzoek naar bacteriofagen, ofwel bacteriedodende virussen. Fagen kunnen een oplossing bieden in ernstige gevallen van antibioticaresistentie, zo bewijst het spectaculaire herstel dat een slachtoffer van de aanslagen in Zaventem kende. Na 700 dagen antibiotica en een 70-tal operaties, volstonden zes dagen faagtherapie.

MEDISCH

Sinds kort worden twee geneesmiddelen op basis van bempedoïnezuur terugbetaald. Een gelegenheid om terug te komen op de richtlijnen en de streefwaarden bij de behandeling van patiënten met een (zeer) hoog cardiovasculair risico.

CLINICAL UPDATE

Voor de derde keer is een patiënt genezen van een hiv-infectie. Net zoals de vorige twee patiënten had deze vrouw leukemie. Ze werd getransplanteerd met immuuncellen van een hiv-resistente donor, maar de gebruikte techniek is nieuw.

MEDISCH

Het mondslijmvlies biedt een geprefereerde toedieningsweg die vele voordelen biedt boven orale toediening: snelle absorptie, vermijdt het hepatische first-pass-effect en de enzymatische afbraak in de maag.

MEDIFORUM

Experts kunnen niet genoeg zeggen dat je immuniteit tegen het SARS-CoV-2 beter opbouwt met het vaccin dan met de natuurlijke infectie. Zelfs wie zonder kleerscheuren door de acute fase raakt, loopt een verhoogd risico op langdurige hartschade.

MEDISCH

"De algemene doelstelling van de Pauselijke academie voor het Leven is om te komen tot een grotere humanisering in de wereldwijde gezondheidszorg. Concreet gaat het dan over de inhoudelijk invulling van domeinen zoals Artificiële Intelligentie, palliatieve zorg enz."

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

De 'Rome Call for AI Ethics' schuift zes belangrijke basisprincipes naar voren waaraan Artificiële Intelligentie (AI) moet voldoen.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Renault zette in 2013 als eerste volumemerk een elektrisch aangedreven stadswagen in de markt - de ZOE - en is sindsdien marktleider in Europa op het gebied van elektrische auto's. Met de Mégane E-Tech Electric wil de Franse constructeur die positie versterken.

PRAKTIJK

De voorbije maanden gingen de prijzen van heel wat producten en diensten sterk omhoog. Maar kan uw leverancier van diensten of goederen nu ook zomaar zijn prijzen aanpassen?

PRAKTIJK

'Sartre & de Beauvoir' is een voorstelling over het wellicht beroemdste koppel uit de geschiedenis van de filosofie, die acteurs Frank Focketyn en Sien Eggers de gelegenheid biedt om te schitteren.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

In 2022 is het 400 jaar geleden dat Molière geboren werd. In Frankrijk wordt dat uitgebreid gevierd. In Vlaanderen blijft het opvallend stil.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Van 4 tot 12 maart vindt het Filmfestival van Oostende (FFO) plaats. Master Koen De Bouw koos 'Going Mental' als thema voor zijn selectie.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Het gaat hard voor Koen Vanmechelen. In de herfst van 2021 stelde hij tentoon in de Hermitage in Sint-Petersburg. Nu is hij nog tot 20 maart te gast in de al even prestigieuze Gallerie degli Uffizi in Firenze.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Dmitri Sjostakovitsj is een van de boeiendste componisten die de Sovjet-Unie heeft voortgebracht. Hij componeerde onder Jozef Stalin, Nikita Chroesjtsjov en Leonid Brezjnev. Nu eens werd hij de held van de natie, dan weer werd hij verguisd, bedreigd en vernederd.

CULTUUR+

Op zondag 6 maart blikt het nieuwe Begga Festival op het begijnhof van Mechelen vooruit naar de internationale vrouwendag twee dagen later. De gerestaureerde Begijnhofkerk van Mechelen is de plek waar vrouwelijke artiesten in de kijker geplaatst worden in een originele combinatie van geschiedenis, theater en muziek.

CULTUUR+

De Amerikaanse mezzo-sopraan Joyce DiDonato is op 2 maart te gast bij Bozar in Brussel en ze stelt er haar nieuwste project Eden voor. Haar tournee langs 45 podia op vijf continenten wordt in Brussel afgetrapt en er is ook een nieuwe opname aan verbonden die deze week verschijnt.

CULTUUR+

Nu Aalst Carnaval om de gekende reden geannuleerd is, heb je meteen een goede reden om naar Moulins te reizen, waar in dat fantastische Centre National du Costume de Scène, het grote carnaval uit Rio geëvoceerd wordt. Het is een kleurrijke en wervelende tentoonstelling waar u zich helemaal kunt onderdompelen in de wereld van de samba.

CULTUUR+

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Morgen vaart het nieuwe ziekenhuisschip Global Mercy de haven van Antwerpen uit. Het nieuwste paradepaardje van Mercy Ships zal in eerste instantie als training ship opereren, vanaf begin volgend jaar wordt het ingezet voor missies op het Afrikaanse continent.

ACHTERKRANT