Web weergave

Hoeveel artsen zijn zelf afhankelijk van geneesmiddelen, drugs en/of alcohol? Welke impact heeft covid daarop? Is burn-out een probleem? Het zijn gevoelige thema's die we via een enquête bij deze editie van Artsenkrant in kaart willen brengen.

ACTUEEL

"Wat vertel ik aan de collega's wanneer ik terug aan de slag ga?" Het is één van de vragen die geregeld terugkeert in de Doktersgroep van Tienen. Een groep waar artsen elkaar blijven helpen na een acute verslavingsproblematiek - onder begeleiding van een psychiater.

ACTUEEL

Tussen 1994 en 2000 vocht dokter X dag in dag uit tegen zijn alcoholverslaving. Hoe is het zover kunnen komen? Op welke manier slaagde hij erin uit het dal te klauteren? Een moedige getuigenis.

ACTUEEL

Van de 565 hulpvragen die Arts in nood, een initiatief voor artsen met psychische problemen, sinds de (nationale) uitrol van het project in november 2016 ontving, gingen er 31 over een of andere vorm van verslaving. Daarmee behoort verslaving tot de top vier van meest voorkomende problematieken waarvoor contact opgenomen wordt met de hulpverleningsorganisatie.

ACTUEEL

"Meer dan 20 jaar ben ik nu gestabiliseerd maar ik ga nog elke week naar de AA. Genezen doe je nooit. Hou ik het niet levendig, dan haalt die tweede persoonlijkheid weer de bovenhand. Want controle heb ik niet, die is volledig weggedronken."

ACTUEEL

Naar de toekomst toe acht projectcoördinator Koen Matton het nuttig om met Arts in nood een begeleidingsprogramma uit te werken genre het Nederlandse 'ABS-artsen', met andere woorden specifiek voor artsen met een verslavingsproblematiek. Wat doen de ABS-artsen precies?

ACTUEEL

Van de Vlaamse regering krijgen de huisartsenkringen er een opdracht bij: ze worden ingeschakeld in de strijd tegen infecties, vooral bij pandemieën. De Brusselse huisartsenkring krijgt een subsidie van 200.000 euro - en er mogen voortaan geen kringen bijkomen in een Eerstelijnszone.

ACTUEEL

Tijdens de eerste golf erkende de Vlaamse overheid 29 schakelzorgcentra. Zes daarvan werden opgestart op een fysieke locatie met een beddenhuis. Uiteindelijk vingen slechts vijf centra 122 patiënten op. Het prijskaartje voor deze vorm van covid-19-opvang bedraagt minstens 27.000 euro per patiënt.

ACTUEEL

De ziekenhuisapothekers zijn vanaf het begin bij de uitstippeling van de vaccinatiestrategie betrokken. Hun rol is dan ook fundamenteel. Dat geldt evenzeer voor de officina-apothekers, die in de vaccinatiecentra een grote verantwoordelijkheid toebedeeld krijgen als farmaceutisch expert.

ACTUEEL

Vervangen teleconsultaties gewone consultaties? Worden de budgetten voor de twee communicerende vaten? Die vraag stelt het Riziv zich in de laatste editie van het Monitorrapport over de gezondheidsuitgaven tijdens de pandemie. Dat rapport dateert van december maar werd pas eind januari publiek gemaakt. Het bestudeert de uitgaven voor de gezondheidszorg tot eind augustus.

ACTUEEL

Deze week starten de eerste vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin. De Vlaamse vaccinatiecentra doen voor het eerst hun deuren daarvoor open.

ACTUEEL

Zoals alle wetenschappelijke events van de jongste maanden vond de 19de editie van het Valentijn Vaccinatiesymposium online plaats. Het programma was vrijwel volledig aan de coronaprik gewijd.

MEDISCH

Vorige lente waarschuwden Franse gezondheidsoverheden dat het gebruik van nsaid's, zoals ibuprofen, het risico op een ernstig verloop bij covid-19 kon doen toenemen. Een recent artikel in Annals of Rheumatoid Diseases brengt geruststellend nieuws.

COCHRANE CORNER

Er was in deze krant nog net ruimte voor één extra vraag die aan bod kwam op het Valentijn Vaccinatiesymposium. Mag/moet men vaccinatie toepassen bij personen die covid-19 hebben gehad?

COCHRANE CORNER

Met haar 'hulplijn voor haio's helpt huisarts-coach Sarah Jacobs huisartsen in opleiding hun drive voor het huisartsenberoep behouden en evt. terug te vinden. In inter-actieve en praktijkgerichte workshops in kleine groepjes komen thema's als stress, burn-out/bore-out, energievreters en energiegevers aan bod, kortom het welzijn van de haio.

PRAKTIJK

De Brusselse huisartsen en apothekers organiseren op donderdag 4 maart een online MFO-congres over de gezamenlijke begeleiding en sensibilisering van patiënten bij vaccinatie.

PRAKTIJK

Als u een werknemer - een administratief bediende bijvoorbeeld - ontslaat, dan doet u er best aan dat ontslag te motiveren. Met welke spelregels moet u daarbij rekening houden? Wat riskeert u als u het ontslag niet motiveert of een 'onvoldoende' reden aanhaalt om uw bediende te ontslaan?

PRAKTIJK

Zowat 6% van de Belgische bestuurders geeft toe minstens één keer per maand na het gebruik van lachgas met de wagen te rijden. In Brussel is dat bij jonge mannelijke bestuurders zelfs 1 op 3. Vias institute waarschuwt voor de gevolgen.

PRAKTIJK

Op 10 februari werd het vernieuwde en verruimde Te Gek!? voorgesteld met een talkshow in het Atomium. Op de bovenste bol daarvan prijkt een oranje muts die voor een aantal jaren het symbool wordt van Te Gek!? De ontwerpster is niemand minder dan Olympisch kampioene Elodie Ouedraogo die ons op haar typische enthousiaste manier tekst en uitleg geeft.

CULTUUR

Inspelend op een advies van de federale regering, besliste het Brussels Gewest op 10 maart vorig jaar om alle indoorevenementen voor 1000 toeschouwers en meer te verbieden. Een van de eerste grote concerten die zo omwille van de coronacrisis werd geannuleerd, was dat van de Amerikaanse pianist Chick Corea en zijn trio daags nadien in Bozar. Corea was op dat moment al in Brussel. Zijn laatste concert in België zou er uiteindelijk nooit komen. Een van de meest invloedrijke en veelzijdige jazzmuzikanten van de afgelopen 50 jaar overleed vorige week dinsdag op 79-jarige leeftijd.

CULTUUR

Onder het motto: 'live wanneer het kan, online zolang het moet' kiest Opera Ballet Vlaanderen de eerste maanden van 2021 voor streaming. Vanaf 27 februari is er de (live)-streaming van Usher, een kameropera van Annelies van Parys die daarmee in de voetsporen van Claude Debussy treedt.

CULTUUR+

In het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk werkt een team al twee jaar in stilte aan de uitbouw van een genderkliniek, de tweede in ons land na het Centrum voor Seksuologie & Gender van UZ Gent. De jonge endocrinologe Kirsten Stinkens nam daarin het voortouw.

COLUMN en OPINIE