Artsenkrant

Web weergave

De Vlaamse vaccinatiecentra sluiten binnenkort grotendeels de deuren maar blijven standby. Krijgen ook de huisartsen in de toekomst een grotere rol in de vaccinatie tegen covid? Daar zijn nog geen tekenen van.

ACTUEEL

Op zaterdag 19 maart organiseren het VBS, VASO en Artsenkrant in het Huis van de Toekomst in Vilvoorde een symposium met als thema 'De gezondheidszorg in crisis. Lessen en maatregelen voor de toekomst'. Bij die gelegenheid wordt ook de vijfde editie van de Specialist van het Jaar uitgereikt.

EDITO

In De Huisarts 2.0: een reboot bekijkt dr. Sébastien Vermeulen de huisartsgeneeskunde vandaag en bij uitbreiding het hele gezondheidszorgsysteem door een kritische bril. "Het is tijd voor een duurzame visie. Tijd om speerpunten voor de komende 50 jaar duidelijk te benoemen."

EDITO

Het Riziv vraagt met aandrang dat (huis)artsen controleren of hun software niet automatisch supplementen aanrekent.

ACTUEEL

In de internationale 'benchmarking' van de gezondheidszorg die de Oeso geregeld uitvoert, scoort België slechte punten voor het hoge aantal coviddoden. Hoe betrouwbaar is die conclusie?

ACTUEEL

Een Amerikaans ziekenhuis zou een man die weigerde zich te laten vaccineren tegen covid-19 niet op de wachtlijst voor een harttransplantatie gezet hebben. Een dergelijke beslissing is vanuit ethisch perspectief te verantwoorden, vinden experts.

ACTUEEL

Medische technologie hoort niet thuis in een hokje. In de hervormingsplannen van minister Vandenbroucke verdient dit instrument een plaats binnen alle werven. Proactief nadenken over de plaats van medische technologie binnen het bredere verhaal, is noodzakelijk.

ACTUEEL

Onlangs werd Gilbert Bejjani verkozen tot voorzitter van de Belgische Beroepsvereniging van Artsen-Specialisten in Anesthesie en Reanimatie (BSAR). Hij neemt zich voor werk te maken van een revalorisatie van de Belgische anesthesisten.

ACTUEEL

De eerste resultaten van een human challenge trial met het SARS-CoV-2 zijn in preprint gepubliceerd. Hoewel de auteurs vooral beoogden de haalbaarheid en veiligheid van een dergelijke onderzoeksmethode met het SARS-CoV-2 aan te tonen, kwamen toch al een aantal verrassende resultaten naar boven.

MEDISCH

Jasmien Obbels, klinisch psycholoog en psychotherapeut in het UPC KU Leuven, focuste met haar doctoraal onderzoek op elektroconvulsietherapie en de ECT-gerelateerde angst die patiënten ervaren. Door in te zoomen op de langetermijn cognitieve bijwerkingen van ECT bij ouderen en de ERAQ-vragenlijst(1) te ontwikkelen, vult ze belangrijke lacunes op in de ECT-literatuur.

MEDISCH

Onderzoekers hebben met een verfijnde methode de representatie van de clitoris op de somatosensorische hersencortex gelokaliseerd. Op nieuwssites noemt men dat de C-spot - naar analogie van de G-spot -, maar die terminologie lijdt onder meervoudige betekenissen.

MEDISCH

In een Duitse studie vertoonden type 2-diabetespatiënten zeer vaak verhoogde leverenzymen, een indirect teken van leververvetting, en correleerde dat zeer sterk met tal van comorbiditeiten.

MEDISCH

Naast obstructieve slaapapneu bestaat er ook een centrale vorm van slaapapneu. Prof. Johan Verbraecken bespreekt hiervan de specifieke aspecten. Als toemaatje staat hij nog stil bij twee thema's die op het snijvlak van de obstructieve en de centrale slaapapneu liggen: positionele slaapapneu en rijvaardigheid.

NASCHOLINGSARTIKEL: SLAAP

Er rijst nogal wat verwarring en discussie over de nieuwe btw-regelgeving voor niet-therapeutische zorg, die sinds 1 januari van kracht is. De Antwerp Health Law and Ethics Chair verduidelijkt het een en ander.

PRAKTIJK

Een Amerikaans team van wetenschappers ontwikkelde interactieve 'robotkatten' om mensen met de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie te helpen. Ze toonden aan dat robotkatten het humeur, het gedrag en de cognitie verbeteren. Een nieuwe stap in dierentherapie?

PRAKTIJK

De nota van minister Frank Vandenbroucke over de hervorming van de ziekenhuisorganisatie en -financiering bevat een intrigerend zinnetje, dat tot nu toe onderbelicht werd. Ten onrechte?

PRAKTIJK

Acht procent van de Belgische bestuurders kruipt regelmatig achter het stuur na het gebruik van drugs. Bij bestuurders tussen 18 en 34 jaar is dat zelfs 19%. Dat blijkt uit de tiende Nationale VerkeersONveiligheidsenquête van Vias institute.

PRAKTIJK

U koopt online medisch materiaal aan voor uw praktijk. Of u bestelt via een webshop bepaalde goederen om die vervolgens privé te gebruiken. Hebt u in die gevallen een bedenktijd waarbinnen u de aankoop alsnog kunt annuleren? Wat zijn de spelregels?

PRAKTIJK

Dokters en kunst, het is een combinatie die vaak matcht. Geneeskunde is ook een beetje geneeskunst, misschien heeft het daar wat mee te maken. Neem nu het dokterspaar Matthys-Colle dat een fabelachtige collectie popart samenstelde. Het SMAK toont een selectie topwerken uit die verzameling, aangevuld met werk uit de eigen collectie.

CULTUUR

Droom je er ook van om naar de sterren te reizen? Panamarenko neemt je mee in een kleine maar fijne tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

CULTUUR

"Schilderen is niet relevant. Wat heb je nu aan een schilderij met een naaktmodel of een haring op een bordje?" Aan het woord is Henri Van Herwegen, alias Panamarenko, "een buitengewoon en niet te classificeren individu binnen de hedendaagse kunst", zo leert ons panamarenko.be. "Als kunstenaar, ingenieur, fysicus, uitvinder en visionair heeft hij uitzonderlijk onderzoek gevoerd naar begrippen als ruimte, beweging, vlucht, energie en gravitatie."

CULTUUR

Dat Brussel zich met recht en rede opwerpt als bakermat van de art nouveau is bekend. Volgende maand kan je een aantal iconische huizen van Victor Horta en zijn collega-architecten bezoeken. Artsenkrant laat u alvast kennismaken met een fraai voorbeeld: het voormalige Institut Ophtalmologiquevan dokter Coppez.

CULTUUR+

Zeg geen 'afval' tegen verpakkingsmaterialen en zo meer, als Rebecca Banens in de buurt is. De Nederlandse operatieassistent en ontwerper geeft afval uit het OK een tweede leven in de vorm van kunstwerken. Ze wil daarmee optreden tegen materiaalverspilling in de zorg.

ACHTERKRANT