Artsenkrant

cover Artsenkrant

Lees nr. 07 | 16 februari 2023

Web weergave

De neurologen hangen aan de alarmbel. Vooral kleinere ziekenhuizen vinden soms moeilijk nog een specialist neurologie. Wachtdiensten invullen wordt er lastig. Een brede actie op verschillende terreinen is nodig om bijvoorbeeld een goede opvang bij beroerte te kunnen verzekeren.

ACTUEEL

De Nationale Commissie keurde een voorstel goed dat tot een snellere uitbetaling moet leiden van de vergoeding voor een medisch advies over een euthanasievraag. Kartel eist dat er nu gauw ook een uitvoerings-KB volgt dat de vergoeding voor de euthanasie zelf regelt.

ACTUEEL

Hoofdpunt op de Nationale Commissie van afgelopen maandag waren de huisartsenwachtposten. Ondanks alle optimisme dat er een oplossing in de maak was, zitten er blijkbaar toch nog wat losse eindjes aan.

ACTUEEL

Betere nomenclatuur, maar ook een meer doortastende proactieve aanpak van de organisatie van de zorg en de erkenning van bijkomende opleidingen zijn nodig om een kwalitatieve neurologische zorg voor de bevolking te verzekeren. Een oproep voor een brede aanpak!

ACTUEEL

De vrees bestaat dat er in mei 2024 een tekort aan medische hulpmiddelen zal ontstaan als de EU-verordening 2017/45 in voege treedt. De Europese Unie werkt momenteel aan een wijziging van de overgangsregelingen.

ACTUEEL

Hoe kunnen we de ecologische voetafdruk van de eerste lijn verkleinen? Het Nederlandse Nivel vat de belangrijkste conclusies samen van een recente brainstorm onder zorgprofessionals.

ACTUEEL

Het aantal slachtoffers na de zware aardbeving die begin vorige week Zuidoost-Turkije en Syrië trof, blijft stijgen. De materiële schade is enorm. Vorige week woensdag reisde kinder- en spoedarts Gerlant Van Berlaer (UZ Brussel) met B-Fast af naar het rampgebied. Artsenkrant strikte hem voor een interview vanuit Kirikhan, waar het Belgische veldhospitaal wordt opgebouwd.

ACTUEEL

Om de diagnose van eierstokkanker te verbeteren, richt de International Ovarian Tumor Analysis Group zich al meer dan twee decennia op het verfijnen van de echografische beoordeling van ovariumcysten. IOTA ontwikkelde een 'tweestapsstrategie' om de tumoren nauwkeuriger te classificeren als goed- of kwaadaardig. De jongste fase van hun onderzoek(1) valideert die aanpak nu.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Naar schatting zijn er momenteel wereldwijd acht miljoen mensen die door middel van een ivf-procedure geboren werden. Genoeg om na te gaan of ivf-kinderen zich even goed ontwikkelen als kinderen die via een spontane bevruchting ter wereld komen.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Hyperparentaliteit wordt gekenmerkt door overspannen verwachtingen. Ouders die eraan 'lijden' moeten daarom dringend hun visie op geluk herzien. Dat is de beste manier om ervoor te zorgen dat hun kind zin heeft om zelf tot een volwassene uit te groeien.

MEDISCH

Het idee dat personen die te veel eten en te weinig bewegen wilskracht missen, heeft lang standgehouden. Maar met het voortschrijden van de wetenschap brokkelt deze stigmatiserende visie stilaan af. Aangeleerd gedrag heeft de hand in een aantal kwalijke leefgewoonten, maar ook genetische factoren spelen mee. Daarnaast treedt een andere speler op de voorgrond: ons darmmicrobioom.

MEDISCH

Al langer is bekend dat een kind bij geboorte langs natuurlijke weg het microbioom van zijn moeder toegeschoven krijgt. Nieuw onderzoek toont nu aan dat het microbioom in bredere kring circuleert. Gezien de rol die het speelt bij niet-overdraagbare chronische ziekten, zou dat kunnen betekenen dat die ziekten toch een stukje overdraagbaar zijn.

MEDISCH

Tweeten op conferenties kan heel wat voordelen hebben zoals je netwerk uitbouwen, anderen inzicht geven in baanbrekend onderzoek, zelf kennis opdoen... De jonge Belgische arts in Canada Dominique Vervoort doet het fervent. Hij geeft tips hoe je van "casual conferentietwitteraar" kan uitgroeien tot "Twitterninja".

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

De nieuwe Mac mini kàn je alleen maar introduceren aan de hand van zijn - naar computernormen - petieterige afmetingen. Apple wist alle benodigde hardware te verpakken in een geborsteld aluminium doosje van (en we ronden naar boven af) 20 x 20 x 3,6 centimeter!

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

De Tafels Schryvers zijn een instrument voor wie zich bezig houdt met begroting van lichamelijke schade. De tafels worden dan ook voortdurend geactualiseerd.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Hij is zonder twijfel de meest gesolliciteerde automanager wereldwijd. Niemand beheerst de autobatterijtechnologie beter dan de 35-jarige Kroaat, Mate Rimac. Hij is bovendien de geestelijke vader van de Rimac Nevera, de snelste in serie gebouwde elektrisch aangedreven hypercar.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Voor startende artsen verandert er heel wat. Artsenvereniging ASGB organiseert daarom een symposium waarin ze het antwoord op hun vragen zullen krijgen. Jurist Michel Wijns gaat dieper in op de verschillen tussen het statuut sui generis en het zelfstandigenstatuut.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

In de prachtige locatie van de Antwerpse Handelsbeurs loopt een fraaie tentoonstelling van de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn. We kennen hem vooral als rockfotograaf, maar hier wordt het volledige plaatje van Corbijn getoond.

CULTUUR COÖRDINATIE: NATHALIE.BEVERNAEGIE@ROULARTA.BE

Bijna dag op dag één jaar nadat Oekraïne werd meegesleurd in een gruwelijke oorlog betoont het Muntorkest in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel zijn solidariteit met het Oekraïense volk.

CULTUUR COÖRDINATIE: NATHALIE.BEVERNAEGIE@ROULARTA.BE

Omdat er vorige week een stukje weggevallen is in een van onze boekbesprekingen krijgt u hier de volledige tekst.

CULTUUR COÖRDINATIE: NATHALIE.BEVERNAEGIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

LEZERSBRIEVEN REACTIE OF BRIEF? AKOPINIE@ROULARTA.BE

"Als je, na een drukke werkdag, plots die muziek hoort, vergeet je alle werkstress. Of dansen in de raadzaal in Wenen op de tonen van een wals, daar krijg ik nog kippenvel van", klinkt het ten huize van Wim van Daele (70) en Chris Leys (68), de Belgische kampioenen ballroomdancing van 2019 en 2022.

ACHTERKRANT