Artsenkrant

Web weergave

"In kladversie kan 48% van de medische prestaties, in totaal dertien disciplines, nu ondergebracht worden in één unieke schaal. Wel moeten er nog tarieven op gekleefd worden. De nomenclatuurhervorming zit op schema en we halen de deadline van eind 2024."

ACTUEEL

Naar goede gewoonte trapte huisartsenvereniging Domus Medica op de eerste zaterdag van februari het nieuwe werkjaar op gang. Tijdens de 'Jaarstarter' wordt terug- en vooruitgeblikt.

ACTUEEL

LGBTI+-patiënten doen er bijna twee keer zo lang over om de diagnose borstkanker te krijgen na het begin van de symptomen in vergelijking met cisgender heteroseksuele patiënten. Dat blijkt uit een studie die begin februari verscheen in JAMA Oncology.

ACTUEEL

De federale eenheid audit ziekenhuizen, van de FOD Volksgezondheid en het Riziv, maakte een update van het 'Overzichtsrapport covid-19'. Dat probeert de opgebouwde zorgachterstand in kaart te brengen.

ACTUEEL

"Vertegenwoordigers van zorgverleners en patiënten moeten verder kijken dan de waan van de dag. Ze dienen continu maatschappelijke veranderingen te analyseren en hun leden uit te leggen hoe zich aan te passen. Jammer genoeg gebeurt dat niet meer."

ACTUEEL

"Bij de nomenclatuurhervorming moeten specialisten binnen de eigen discipline de concepten en de basisprincipes eerst objectief uitlijnen. Zonder met geld rekening te houden. Ik ben wel absoluut gekant tegen het anciënniteitsprincipe."

ACTUEEL

"Naast de prestatiebetaling - een zuiver honorarium plus kosten; afhoudingen moeten verdwijnen - worden wachtdiensten, diensthoofden enz. forfaitair vergoed. Tot slot zetten we de deur op een kier voor een stukje betaling op basis van performantie.

ACTUEEL

Toen dr. Sofie De Vuysere twee decennia geleden getroffen werd door borstkanker wilde ze zo snel mogelijk haar leven terug. Ze leerde yoga kennen in de nasleep van het verlies van haar tweede borst en borstreconstructie. "Sinds ik yoga heb ontdekt, merk ik dat mij dat een stuk innerlijke rust geeft." Die ervaring deelt ze als yogaleraar nu met andere patiënten.

ACTUEEL

"Om de toevloed aan kinderen op de spoed op te vangen, zijn investeringen nodig," aldus de Belgian Academy of Paediatrics. "Want we moeten het zorgsysteem opnieuw uitvinden. Gebeurt dit niet dan riskeren we dat overwerkte en uitgeputte kinderartsen zich volledig terugtrekken uit de eerste lijn."

ACTUEEL

"Als ritmologen mogen we onszelf gerust bestempelen als de pioniers van de telegeneeskunde", zegt prof. Hein Heidbuchel (hoofd van de dienst cardiologie, UZA). Hij herinnert eraan dat het functioneren van pacemakers vijftig jaar geleden al vanuit het ziekenhuis werd gecontroleerd met behulp van een klassieke telefoonlijn, waarbij de hoorn van de telefoon via een interface naar de pacemaker 'luisterde'. Intussen is er één en ander geëvolueerd.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Prof. Kim De Keersmaecker is hoofd van het Laboratorium voor Ziektemechanismen in Kanker (KU Leuven). Al bijna twintig jaar doet ze onderzoek naar genetische celdefecten bij kanker. De recentste bevindingen van haar team(1) werden beloond met de prestigieuze AstraZeneca Foundation Award 2022.

MEDISCH

In een zeer gedetailleerde studie, uitgevoerd in twee grote Poolse ziekenhuizen, met een follow-up van tien jaar correleerde een herstel van het immuunsysteem (op basis van de stijging van het aantal CD4-cellen) met de overleving van mensen met hiv die een doeltreffende antiretrovirale behandeling volgden, ongeacht hoelang het immuunsysteem daarvoor nodig had.

MEDISCH

De interdisciplinaire coalitie I Know How onder leiding van Arteveldehogeschool wil mensen met kanker ondersteunen bij de hervatting of het behoud van hun werk via het ontwikkelen van diensten met en voor werkgevers, werknemers, para(medici) en job coaches.

MEDISCH

Al zowat tien jaar wordt het statuut van de HDL-cholesterol als 'goede cholesterol' in vraag gesteld. Een recente, grootschalige studie komt de twijfels rond het gunstige effect van HDL-cholesterol nog versterken. LDL-cholesterol vrijwaart zijn statuut als 'slechte cholesterol'.

CLINICAL UPDATE

In januari organiseerde vzw de Maretak een symposium over doelgerichte zorg, een aanpak waarbij de wensen en noden van de patiënt centraal staan. Prof. dr. Maarten Moens (UZ Brussel en VUB) lichtte er toe hoe een zorgverlener dit in de praktijk kan brengen.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Een KB van 26 december 2022, bekend gemaakt in het Staatsblad van 30 december (eerste editie), regelt de terhandstelling van het covid-19-vaccin door artsen. In de toelichting bij het KB wordt deze maatregel verantwoord door de sluiting van de vaccinatiecentra.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Drie op de tien Vlaamse automobilisten bedienen bijna elke rit hun gsm terwijl het toestel los in de wagen ligt. Nog eens drie op de tien doen dat met een gsm die in een vaste houder zit. Een nieuwe campagne van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde wijst op de gevaren van afleiding tijdens het rijden.

PRAKTIJK

Naarmate de fiets populairder wordt als vervoersmiddel, stijgt ook het aantal fietsdiefstallen. Een nieuw centraal fietsregister moet het doorverkopen van gestolen fietsen moeilijker maken.

PRAKTIJK

In principe mogen artsen een voorschot vragen aan patiënten die via een digitaal platform een medische afspraak maken. Maar niet altijd en er zijn hieraan enkele belangrijke voorwaarden verbonden.

PRAKTIJK

Dat de bekende Franse schrijver Gustave Flaubert (1821-1880) in zijn romans geregeld refereert aan de medische wetenschap is op basis van zijn biografie best te verstaan. Zijn vader en broer hebben elk een carrière als arts en chirurg uitgebouwd in het Hôtel-Dieu van Rouen. Daar, in zijn geboortehuis, is het Musée Flaubert et d'histoire de la médecine gehuisvest.

CULTUUR COÖRDINATIE: NATHALIE.BEVERNAEGIE@ROULARTA.BE

Als u de serie 'Het verhaal van Vlaanderen' volgt dan hebt u in de eerste aflevering kennis kunnen maken met L'homme de Spy. In het kleine dorp Spy, ergens tussen Namen en Charleroi, werd in 1886 een ontdekking gedaan die zou leiden tot de officiële erkenning van de neanderthaler als mensensoort.

CULTUUR COÖRDINATIE: NATHALIE.BEVERNAEGIE@ROULARTA.BE

Operaballet Vlaanderen zet Glass' opera Satyagraha in de regie van Sidi Larbi Cherkaoui, na eerdere voorstellingen in Gent, opnieuw op de affiche in Antwerpen.

CULTUUR+

Een van de slokops bij de Oscarnominaties is Tàr, met Cate Blanchett in de rol van haar leven als succesvolle en getormenteerde dirigente.

CULTUUR+

Met de dreigende klimaatcrisis lijken we de natuur te herontdekken. Zes boeken illustreren wat ecologen al lang zeggen: de mens is onlosmakelijk onderdeel van de natuur en zonder haar zijn we nergens.

CULTUUR+

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Sevilay Altintas werkt als professor senologie en gynaecologische oncologie in het UZA. Hoe staat zij in het leven? In de reeks 'Vragevuur' leggen we artsen het vuur aan de schenen.

ACHTERKRANT