Web weergave

Een van de hot topics in 2023 wordt zeker de New Deal voor huisartsen. Een werkgroep moet tegen maart een voorstel uitwerken. De New Deal moet huisartsen meer flexibiliteit geven om de kwalitatieve zorg aan te bieden zoals ze die voor ogen hebben, zegt professor Ann Van den Bruel.

ACTUEEL

Met een reeks getuigenissen over kwetsbaarheid en veerkracht wil Artsenkrant bijdragen aan de tendens van stijgende aandacht voor de mens achter de arts/zorgverlener. Deze aflevering: na een fietsongeval tien maanden geleden werd dr. Geoffroy Vandeputte parapleeg. Vandaag is hij opnieuw als orthopedisch chirurg aan de slag.

ACTUEEL

Met veel trots kijkt de redactie van Artsenkrant dit jaar terug op de oprichting van HealthSpace.be, een digitaal platform over en voor het mentale welzijn van artsen. Een gesprek met AK-redacteur en bezieler Emily Nazionale.

ACTUEEL

"Ja, ik fungeerde als bliksemafleider. Het was een politiek spel van jewelste. Harder dan normaal. Alsof ik het virus zelf verspreidde. Alsof ik 's nachts over de dorpen vloog om het uit te strooien (lacht). Maar je moet dat een plaats geven."

ACTUEEL

In 2021 lanceerden vier ministers 'het federaal plan voor de preventie van stress en voor mentale veerkracht op het werk'. Maar wat is veerkracht nu juist, en hoe kun je die ontwikkelen?

PRAKTIJK

Een voorontwerp van wet wil de WUG wijzigen zodat ook mantelzorgers en bekwame helpers bepaalde verpleegkundige handelingen mogen stellen. Alweer een poging om door complexe bepalingen een denkbeeldig probleem te regelen.(1)

PRAKTIJK

De Leerstoel AHLEC (Antwerp Health Law and Ethics Chair) organiseert een postgraduaat in het gezondheidsrecht en de gezondheidsethiek. Sylvie Tack is advocate bij het kantoor Sanalex en doceert aan de UGent en UAntwerpen. Zij is verantwoordelijk voor de vierde module, 'Aansprakelijkheid en verzekeringen'.

PRAKTIJK

We kennen auto's op benzine en diesel, op LPG en CNG, op stroom en waterstof maar het allernieuwste zijn auto's op zonne-energie. Sinds eind november rolt in het Finse Uusikaupunki de Lightyear O, de eerste elektrische auto op zonne-energie, van de band. Ontworpen in Nederland.

PRAKTIJK

Wie Moezel zegt, denkt meteen aan romantiek. De Moezelstreek heeft echter nog veel meer te bieden zoals een schitterende wijncultuur en een verrassend kunstaanbod. Het cruiseschip MS VIVA ONE brengt u tot bij de mooiste plaatsen langs de rivier.

CULTUUR

De Chantal Akerman Foundation en CINEMATEK worden overspoeld met vragen van bioscopen van over de hele wereld om de gerestaureerde versie van een Belgische film te kunnen vertonen: Chantal Akermans Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles. Die werd verkozen tot de beste film aller tijden. Gevolg: nieuwe vertoningen ook in ons land en extra activiteiten binnen het programma Chantal Akerman. Cineaste in Brussel.

CULTUUR+

COLUMN en OPINIE

"We proberen het voor elk kind, ongeacht de zorgnood, fysiek of mentaal, te doen lukken om met ons mee op kamp te gaan." Een gesprek met dr. An De Wilde en Andreas Huysman die zich mateloos enthousiast inzetten voor vzw Hartekamp.

ACHTERKRANT