Web weergave

In november liep de overeenkomst van het consortium van eenlijn.be met Zorg en Gezondheid ten einde. Ondertussen ging Vivel uit de startblokken. Het sloot meteen, om de werking niet te onderbreken, een korte samenwerkingsovereenkomst af met éénlijn.be, tot einde februari.

ACTUEEL

DENK ZORG In de handelsbeurs in Gent was er op 10 december een bijzondere voorstelling te zien dat het thema sterfelijkheid belichtte. Organisator was UZ Gent en het was dokter Dominique Benoit, diensthoofd intensieve zorgen, die het bijzondere idee had ingang doen weten te vinden.

ACTUEEL

We leveren steeds meer inspanningen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Aan Artsenkrant vertellen enkele artsen en artsen in spe hoe zij proberen om duurzaam te leven. Huisarts Sara Brankaer verbouwde een jaren 50-woonst tot een lageenergiewoning.

ACTUEEL

Hoewel de Druglijn al van start ging in 1994, staat ze opvallend genoeg voor de hoogste piek van aanvragen in 2017 en 2018. Nadat het aantal oproepen voor het eerst de kaap van 7.000 overschreed in 2017, werden in 2018 opnieuw 7.131 vragen beantwoord.

ACTUEEL

De Greta's en Anuna's van deze wereld hadden het zo stout niet durven dromen: terwijl we de aarde een vervuilende beurt geven, maken we in één moeite door een schroothoop van de ruimte. Hoog boven onze hoofden zweven er 2.000 operationele satellieten rond, en ze krijgen gezelschap van meer dan een miljoen obsolete brokstukken.

ACTUEEL

HART- EN VAATZIEKTEN Lien Desteghe wijdde haar doctoraat aan voorkamerfibrillatie. In de vorige editie sprak ze over screening. Terwijl artsen hierover nog met veel onzekerheden worstelen, tasten ook patiënten met voorkamerfibrillatie in het duister over hun aandoening.

MEDISCH

MILIEU Inwoners van streken met een vochtig en bar klimaat zouden een hoger risico op kanker hebben. Dat is alvast wat onderzoekers vaststelden op basis van epidemiologische gegevens verzameld in de VS.

MEDISCH

MILIEU Dat groene plekjes het welzijn verhogen, zal wel niemand betwijfelen. Maar een nieuwe studie in The Lancet Planetary Health heeft zopas aangetoond dat ze ook de levensverwachting ten goede komen.

MEDISCH

DIABETES Volgens een grote studie correleert een lagere BMI systematisch met een lager risico op type 2-diabetes, ongeacht het lichaamsgewicht, familiaire antecedenten van diabetes en het genetische risico. Dat wijst erop dat vermagering bij iedereen eenzelfde beschermend effect zou hebben, ook bij mensen die weinig risico lopen.

MEDISCH

ONCOLOGIE Het gebruik van voedingssupplementen tijdens een behandeling tegen kanker kan veel schade aanrichten. Arts en patiënt moeten hierover zorgvuldig overleggen.

MEDISCH

MILIEU Bij de gezondheidseffecten van klimaatopwarming denkt men vaak eerst aan infectieziekten, ongevallen bij overstromingen en stijging van de mortaliteit tijdens perioden van grote hitte. Maar neurologen weten dat ook epilepsie wel eens frequenter zou kunnen voorvallen.

MEDISCH

Drie jaar geleden betrok het artsenkoppel Dirk Devroey en Karolien Vantomme een nagelnieuwe dokterspraktijk aan de Brusselsesteenweg (N4) in Overijse. Duurzaam, vrijwel energie-neutraal en voorzien van alle snufjes op het vlak van domotica en veiligheidsvoorzieningen. Bewust contrasteren de vloeiende lijnen van de tuin met het strakke gebouw.

PRAKTIJK

MOBILITEIT Nog tot 3 februari loopt de jaarlijkse BOB-wintercampagne om rijden onder invloed van alcohol te ontraden. Na bijna 25 jaar blijft de BOB-campagne nodig, stelt veiligheidsinstituut Vias.

PRAKTIJK

Automobilisten remmen af voor zichtbare snelheidscamera's, maar trekken even later weer op. Onzichtbare camera's hebben minder effect op de snelheid. Dat blijkt uit een experiment van de Universiteit Gent.

PRAKTIJK

LABIOMISTA Met de opening van Labiomista in Zwartberg heeft 'kippenkunstenaar' Koen Vanmechelen een van de meest opmerkelijke culturele projecten van het voorbije jaar gerealiseerd. Een evoluerend kunstwerk over de mix van het leven, zo heet het. Het streven naar bioculturele diversiteit loopt als een rode draad doorheen de kunst van de conceptuele kunstenaar.

CULTUUR+

Met twee internationale toptentoonstellingen rond René Magritte en Paul Delvaux is België deze winter de hotspot voor liefhebbers van het surrealisme. Maar er is meer. In Antwerpen bijvoorbeeld, waar in het nieuwe DIVA aan de Suikerrui, hartje Antwerpen, een wonderkamer wordt voorgesteld met surrealistische juwelen.

CULTUUR+

In Sars-Poteries, een dorp van 1.500 zielen, bevindt zich een van de knapste musea van Noord-Frankrijk. MusVerre - de naam zegt het al - is volledig gewijd aan glaskunst. Het drukbezochte museum viert dit jaar zijn 50ste verjaardag.

CULTUUR+

Borstkanker treft één vrouw op acht en Think Pink voert al jaren strijd tegen die meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. In mei 2020 fietst Catherine Ingels, professor bij het departement Cellulaire en Moleculaire Geneeskunde en kliniekhoofd op de dienst Intensieve Geneeskunde van het UZ Gasthuisberg, voor Think Pink naar Compostela.

ACHTERKRANT