Web weergave

We interviewen Dirk Ramaekers, voorzitter van de Taskforce Vaccinatie, op het hoogtepunt van de vierde golf. Vlaanderen heeft een hoge vaccinatiegraad, maar de pandemie breekt nieuwe records. Was dit de golf te veel?

ZOOM 2021 - ACTUEEL

"Door Corona raakten mensen vertrouwd met medische e-platformen. Maar dat ze nog altijd zeven keer moeten doorklikken, krijg je niet uitgelegd. Maak de patiënt toch gewoon eigenaar van zijn eigen gegevens, met een flexibele toegangsmatrix. En we willen ook schrijfrecht."

ZOOM 2021 - ACTUEEL

"Ik zou patiënten minder stralingsbelasting willen geven maar word financieel beloond als ik er veel geef." Dat citaat van professor Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel (AK 2691), zorgde voor een interessante en respectvolle open gedachtewisseling met dokter Günther De Praeter, radioloog in het AZ Sint-Maarten Mechelen. Thema: de impact van de prestatiebetaling op het voorschrijfgedrag van artsen.

ZOOM 2021 - ACTUEEL

Mensen die niet gevaccineerd kunnen worden tegen covid, kunnen desnoods van een van 21 referentieartsen een attest krijgen. Maar de ziekenfondsen controleren die attesten nauwgezet.

ACTUEEL

De ministerraad keurde op 10 december jl. het voorontwerp van wet goed dat apothekers de bevoegdheid geeft om coronavaccins te plaatsen. Dat botst op protest van de huisartsen.

ACTUEEL

Het ziekenhuis André Renard in Herstal (Luik) heropende zaterdag de spoedafdeling, onder druk van sancties. Eerder vorige week sloot het ziekenhuis de spoedafdeling wegens gebrek aan personeel en vermoeidheid bij de medewerkers.

ACTUEEL

Had de federale overheid in 2020 geen voorschotten in het kader van de pandemie uitgekeerd, dan waren nagenoeg alle algemene en universitaire ziekenhuizen deficitair. Nu is het er 'slechts' een op de drie. De bijdrage van de artsenhonoraria in de ziekenhuisfinanciering ging vorig jaar met 8,7% achteruit.

ACTUEEL

Het covid-19-virus laat zich voorlopig nog niet temmen. Het goede nieuws is dat er alsmaar verder vooruitgang wordt geboekt in onze kennis en de verdere ontwikkeling van vaccins. Prof. dr. Isabel Leroux-Roels, diensthoofd van het Centrum voor Vaccinologie (CEVAC) van het UZ Gent, doet uit de doeken wat we kunnen verwachten op korte en middellange termijn.

ZOOM 2021 - MEDISCH

Bij zwaarlijvigheid schieten het metabolisme en het uithoudingsvermogen van de skeletspieren tekort. Het onderliggende mechanisme is echter niet duidelijk.

ZOOM 2021 - MEDISCH

Artsenkrant sluit het jaar af met een cliffhanger. De Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci denkt dat we deze week meer te weten zullen komen over de besmettelijkheid en het ziekmakend vermogen van de omikronvariant, en over zijn potentieel om onze immuniteit te omzeilen. Maar toen ons laatste nummer ter perse ging, was het nog steeds koffiedik kijken.

MEDISCH

Een studie van de UCLouvain toont aan dat slaapstoornissen een beslissende rol spelen bij het gelijktijdig ontstaan van depressie en veralgemeende angst. Een aanzet om zich te concentreren op de slaap bij de behandeling of preventie van het gekoppelde voorkomen van beide aandoeningen.

MEDISCH

Hormoonverstoorders liggen al jaren in het vizier van de gezondheidsautoriteiten en vorsers, maar de situatie verbetert er niet op. Eén van de bijwerkingen die vaak worden aangehaald, is een negatieve invloed op de vruchtbaarheid.

MEDISCH

Onze kennis van psoriasis, de pathofysiologische mechanismen en de behandeling ervan is de laatste tientallen jaren sterk verbeterd, maar die kennis moet nog beter worden verspreid. Een goede follow-up van de patiënt is eveneens belangrijk om optimale resultaten te behalen met de behandeling. Dr. Farida Benhadou, dermatologe aan het Erasmusziekenhuis, neemt de essentiële punten door.

CLINICAL UPDATE

Dokter Reinier Hueting, ex-voorzitter van het ASGB/Kartel verhuisde recent naar Venetië. "Denk eerst grondig na en bereid een verhuis naar het buitenland ongelooflijk goed voor. Als Milanezen in Venetië al tegen ons zeggen dat het een imbroglio is, dan weet je het wel."

ZOOM 2021 - PRAKTIJK

In het boek(je) 'Klein geluk voor de zorg' delen Nederlandse zorgprofessionals 'recepten' voor collega's om het welbevinden te vergroten en veerkrachtig te blijven. Ze spelen daarmee in op behoeften als energie, inspiratie, ontspanning, rust, vrolijkheid enzovoort.

PRAKTIJK

In de periode 2011 tot 2020 gebeurden in België gemiddeld 12 alcoholgerelateerde ongevallen per dag, ofwel één ongeval elke 2 uur. Op 1 januari is alcohol betrokken bij een op drie ongevallen met gewonden. De jaarlijkse BOB-campagne blijft dus nodig.

PRAKTIJK

Online winkelen zit in de lift. De FOD Mobiliteit was benieuwd naar de impact van online shoppen op verplaatsingsgedrag. 61% zou bewust kiezen voor een ecologisch verantwoorde leveringsmethode als die aangeboden wordt. 70% is bereid daarvoor langere levertijden te aanvaarden als dit helpt het milieu te beschermen. Maar slechts 26% is bereid er ook meer voor te betalen.

PRAKTIJK

De recente opvoering van het theaterstuk Antigone door het team van het UZ Gent is volgens prof. Eric Mortier "een van de mooiste verwezenlijkingen van mijn mandaat." Artsenkrant blikt terug met de gedelegeerd bestuurder.

ZOOM 2021 - CULTUUR

Voor mij ligt een lijvig, prachtig ingebonden en rijkelijk geïllustreerd boek. Zo eentje dat je eigenlijk koestert als een soort van hebbeding. Op de cover: twee jonge mensen die de wereld aankunnen, zo lijkt het wel.

ZOOM 2021 - CULTUUR

Parijs blijft het mooist in de kerstperiode. De stad antwoordt op het donker van de winter met glimmende flitsen. Het staal van de Eiffeltoren torent majestueus boven de zinken daken uit. Geen enkele stad heeft zo'n aanzuigingskracht op kunstenaars als de Lichtstad. Twee bekende figuren gaan op zoek naar de ziel van Parijs: kunstkenner Eric Min en zakenman Dirk Velghe.

CULTUUR+

Naar een nieuwe Almodovar is het steeds reikhalzend uitkijken. Toch gooit het Spaanse enfant terrible het met 'Madres Paralelas' over een soberder boeg. Hij graaft in een donker stukje Spaanse historie en verbindt dat met zijn favoriete thema 'de moeder', waarvan er een gespeeld wordt door Penélope Cruz.

CULTUUR+

In de Amerikaanse film Minari toont regisseur-scenarist Lee Isaac Chung hoe het Koreaanse gezin Yi besluit het stadse leven in te ruilen voor het landelijke Arkansas om daar hun 'American dream' waar te maken.

AK CLUB

Er bestaat een theorie dat een bescheiden hoeveelheid alcohol in ons bloed geestverruimend werkt, onze problemen vermindert en de creativiteit verhoogt.

AK CLUB

De Compendium Geneeskunde scheurkalender 2022 staat boordevol handige tips, casuïstiek, getuigenissen van artsen, anatomische illustraties, quotes, afbeeldingen, quizvragen, weetjes, ezelsbruggetjes, en QR-codes naar achtergrondinformatie, artikelen, interviews, blogs, podcasts en meer. Net als de voorbije jaren werkte Artsenkrant mee aan deze editie.

AK CLUB

De nieuwe editie van de cultuurgids BRUSSELS 2022 werd helemaal herdacht maar blijft een praktische uitgave voor kunst- en cultuurliefhebbers.

AK CLUB

Misschien zat u wel gekluisterd aan uw radio toen Greet Samyn en Mark Janssens op zondag 28 november de nummer 1 onthulden van de luisteraars van Klara. De 'Klara Top 100' wordt dit jaar aangevoerd door het briljante Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt.

AK CLUB