Web weergave

Kwaliteitsindicatoren voor de eerste lijn, dat was het onderwerp van een forum van het VIKZ op Sinterklaasdag. De huisartsen staan eigenlijk al lang klaar maar wachten op input van de overheid, zegt dokter Piet Vanden Bussche, die voor Domus Medica een stand van zaken opmaakte.

ACTUEEL

Omwille van het gelijkheidsbeginsel maakt de Raad van State 'voorbehoud' bij de regionale verdeling van de 'zorgprogramma's acute beroertezorg met invasieve procedures'. Het Waalse en Brusselse Hoofdstedelijke Gewest dienen onderling ook nog afspraken te maken.

ACTUEEL

Sleutelen aan de eigen kwaliteit om het nog beter te doen - dat is de kern van het werken met kwaliteitsindicatoren - aldus dokter Piet Vanden Bussche. "Huisartsen staan daar klaar voor, omdat ze weten dat ze bij aanvang al goede kwaliteit leveren."

ACTUEEL

PRIJS PATRIK ROELANDT Omdat ze een van de weinige huisartsenkringen is die erin slaagde een uitgebreid samenwerkingsprotocol te tekenen met de lokale politiezones, mocht de kring Zennevallei de prijs van de Patrik Roelandt Anti-Agressie Groep (PRAAG) in ontvangst nemen.

ACTUEEL

HealthNest is een wedstrijd die innovatieve projecten ondersteunt die de competenties van Belgen verbeteren inzake health literacy. Een belangrijke uitdaging voor de gezondheidszorg en de patiënt.

ACTUEEL

ANTIBIOTICARESISTENTIE Welke strategie moet België volgen om antimicrobiële resistentie te bestrijden bij mensen, dieren en in het milieu? Enige tijd geleden werd het nationale Belgische One Health-programma voorgesteld en besproken.

ACTUEEL

Eind november had in de Koninklijke Militaire School een studienamiddag plaats over de Gecommentarieerde Code van Medische Deontologie (CMD). Een uitstekende gelegenheid om stil te staan blij de lange geschiedenis van de Code en de dubbelzinnigheden die nog altijd bestaan, ondanks pogingen om de Code te moderniseren.

ACTUEEL

VERZEKERINGSGENEESKUNDE Er zijn te weinig verzekeringsartsen. Daarom lanceren een aantal organisaties de vzw Expecto om het beroep te promoten. Een verzekeringsarts kan zijn werk combineren met een praktijk als huisarts of specialist. Een Riziv-nummer is niet vereist voor artsen die alleen als verzekeringsarts werken. Inschrijving bij de Orde der Artsen is daarentegen wel verplicht.

ACTUEEL

REEKS "Dat wij als gezin in België zijn terechtgekomen, is de schuld van mijn man", glimlacht Ioana Gofita (36). "Hij heeft hier een tante, neven en nichten wonen, zij zijn na de val van het communisme in mijn geboorteland naar België gekomen." De jonge reumatologe benadrukt echter "dat wij zonder een plan nooit naar het buitenland getrokken zouden zijn. De regularisatie van alle papieren en diploma's heeft ruim een jaar in beslag genomen."

ACTUEEL

HISTARUZ Wat doe je met oud medisch materiaal? Je komt op het idee om het eens tentoon te stellen tijdens een Erfgoeddag. Daarna groeit de collectie zienderogen aan en vandaag behoor je tot de tien toeristische toppers van Leuven.

ACTUEEL

HART- EN VAATZIEKTEN In de internationale literatuur blijft het debat over het nut van VKF-screening levendig. "Ook in Vlaanderen, waar de overheid wil sensibiliseren rond bewustwording bij de bevolking en eventuele zelfscreening, maar geen systematische screening, bij gebrek aan voldoende gegevens over het nut en de implicaties", zegt Lien Desteghe.

MEDISCH

D-CURE is een vitamine D3-bevattend geneesmiddel dat geregistreerd is in meer dan 30 landen. Het is reeds tientallen jaren op de Belgische markt onder de vorm van drinkbare ampullen (25.000 I.E./ml en 100.000 I.E./ml) en druppels voor oraal gebruik (2.400 I.E./ml).

MEDISCH

Bayer maakt bekend dat volgend op de goedkeuring door de Europese Commissie Jivi® (damoctocog alfa pegol) nu ook in België beschikbaar is voor de behandeling en preventie van bloedingen bij eerder behandelde patiënten van 12 jaar of ouder met hemofilie A.

MEDISCH

ONCOLOGIE Onderzoek brengt meer duidelijkheid over het ontstaan van metastasen bij kanker. Meteen waarschuwen de auteurs voor de implicaties van sommige behandelingen die het ontstaan van metastasen moeten voorkómen.

MEDISCH

Als dit bij de mens wordt bevestigd, dan is het op zijn minst een kleine aardverschuiving. Onderzoekers hebben in dierproeven vastgesteld dat weefselherstel na stamceltransplantatie amper iets zou te maken hebben met de stamcellen zelf.

MEDISCH

VAN DE WERELD Sinds 2014 neemt de levensverwachting in de VS voor het eerst af. Dat blijkt uit een zopas gepubliceerde studie in JAMA.

MEDISCH

RUIMTEVAARTGENEESKUNDE Volgens een studie van de NASA kan een langdurig verblijf in een toestand van gewichtloosheid leiden tot stase. Bij een aantal astronauten ontstaat zelfs een retrograde bloedstroom in het bovenlichaam, wat een groot risico op trombose inhoudt.

MEDISCH

NEUROLOGIE Niet zelden veroorzaakt een hoofdtrauma endocriene stoornissen omdat de hypothalamus of de hypofyse beschadigd raakte. Hypofyse-insufficiëntie wordt te vaak over het hoofd gezien. Deze stoornis moet worden opgespoord en behandeld.

MEDISCH

PNEUMOLOGIE Sinds enige tijd kan ernstig astma bij kinderen ook behandeld worden met biologische geneesmiddelen, de zogenaamde biologicals. Tijdens de Belgian Pneumology Days gaf dr. Mariëlle Pijnenburg, van het Erasmus Medical Center Rotterdam, een overzicht van de verschillende nieuwe behandelingen en de uitdagingen die gepaard gaan bij het gebruik ervan.

CONGRES

PNEUMOLOGIE Over het Respiratoir Syncytieel Virus (RSV) werd lang gedacht als een virus dat vooral bij jonge kinderen ernstige luchtwegeninfecties kan veroorzaken. Maar ook ouderen lopen een hoger risico op een ernstige vorm van infectie. Prof. dr. Nicolas Dauby, van het UMC Sint-Pieter, ging tijdens de Belgian Pneumology Days dieper in op de epidemiologie van RSV, en bespreekt de ontwikkelingen op het gebied van therapeutische en preventieve behandelingen.

CONGRES

PSYCHOTHERAPIE Artsen moeten meer kijken naar psychologische achtergronden van somatische klachten, maar psychotherapeuten moeten ook meer naar het lichaam luisteren. In het boek 'Ruimte maken voor lichaam en geest in therapie' geven psychologen/therapeuten en artsen uit verschillende disciplines uit België en Nederland concrete voorbeelden, tips en casussen die duidelijk maken hoe lichaam en geest nauw samenhangen en hoe dit inzicht kan helpen in het genezingsproces van verschillende psychische aandoeningen.

PRAKTIJK

BEVEILIGING De FOD Volksgezondheid onderneemt op continue basis acties om de beveiligingsmaatregelen van digitale medische dossiers en gegevens te actualiseren.

PRAKTIJK

REIZEN Tijdens hoogstaande cruises naar boeiende bestemmingen het nuttige aan het aangename paren. Dat is het doel van 'Travel & Learn', een nieuw initiatief van Artsenkrant. Het wetenschappelijk programma voorziet onder meer presentaties waarbij zorgverleners hun ervaringen kunnen delen. Accreditering wordt telkens aangevraagd.

PRAKTIJK

Een paar maanden geleden vreesden sommigen dat ze de geïntegreerde praktijkpremie niet konden krijgen via Medispring-software. De coöperatieve stelde alles in het werk om het registratieproces (voorheen 'Labeling' genoemd) aan te passen. Vandaag voldoet Medispring aan de meeste criteria.

PRAKTIJK

SOCIAAL STATUUT In de onderhandelingen over een nieuw akkoord eist het Algemeen Syndicaat van Geneeskundigen van België een hoger sociaal statuut.

PRAKTIJK

JURIDISCH U bent gehuwd en wil een artsenvennootschap oprichten. Kunt u er dan voor zorgen dat de aandelen in uw eigen vermogen vallen zodat u ze niet moet 'delen' als u zou scheiden of als uw ex overlijdt? Loopt u als de aandelen in uw eigen vermogen vallen toch nog het risico een vergoeding daarvoor aan uw ex te moeten betalen?

PRAKTIJK

VERKEERSBOETES Enkele van uw patiënten zijn verstokte rokers en roken ook wel eens als ze in de auto zitten. Dat is echter niet altijd wettelijk toegelaten.

PRAKTIJK

AUTO Van alle premiummerken beschikt Mercedes over het ruimste SUV-modellenaanbod. Alsof dat nog niet volstaat, breidt het merk met de ster zijn koppositie verder uit met een compacte 7-zitter. De GLB positioneert zich tussen de GLA en GLC en bezit het potentieel om uit te groeien tot een bestseller.

PRAKTIJK

Een beetje geschift maar onschuldig, zo typeerde kunstcriticus Jan Van Hove de Britse kunstenaar William Blake bij diens grote tentoonstelling in het jaar 2000. Eraan toevoegend: "Door het enthousiasme van zijn volgelingen groeide een excentrieke outsider uit tot een boegbeeld van de Britse kunst." Bijna 20 jaar later is Blake Back in Town. En Londen loopt opnieuw storm om zijn meest bizarre en meest geliefde kunstenaar te eren.

CULTUUR+

Het mag verwondering wekken dat nooit eerder een thematentoonstelling werd gehouden over de portretten van Gauguin. De National Gallery in Londen vult dit hiaat op met een zeer interessante expo waarin ook de picturale evolutie van Gaguin heel mooi merkbaar is.

CULTUUR+

CD Vilde Frang brengt vioolmuziek samen van twee, schijnbaar tegengestelde muzikale persoonlijkheden uit de eerste helft van de 19de eeuw.

CULTUUR+

BOEKEN Na The Beatles, The Rolling Stones en Bob Dylan en Pink Floyd analyseren de auteurs Jean-Michel Guesdon en Philippe Margotin in 'Jimi Hendrix compleet. Het verhaal van de 119 songs', de nummers waarmee gitaargod Jimi Hendrix zich onsterfelijk maakte. Liefst 500 magnifieke illustraties maken van deze uitgave andermaal een absoluut salontafelboek.

CULTUUR+

KLASSIEK Met toegankelijke titels die hoog scoren op het vlak van sfeer en gezelligheid en vaak ook visueel wat extra te bieden hebben, zorgen de operahuizen graag voor aantrekkelijke affiches tijdens de eindejaarsperiode. Dit jaar is dat met 'Rusalka' bij de Operaballet Vlaanderen en met 'Les Contes d'Hoffmann' bij de Munt niet anders.

CULTUUR+

BOEKEN Met 'Flarden' bracht een van 's lands grootste muzikale virtuozen, Koen De Cauter, zijn memoires uit. Een boek dat muziek en de passie ervoor uitademt maar evenzeer poëzie en beeldende kunsten adoreert. Een tocht van Roeselare tot New Orleans, van jazz tot flamenco, van Django tot Wannes. 'Ne grote meneer' en niet alleen als artiest.

CULTUUR+

In het boek 'Kwijt. Wat dementie ons kan leren' verzamelt cabaretier Koen Dewulf zijn liedjes, sketches en cartoons over dementie samen met verhalen van schrijverjournalist Karel Michiels. Een aparte maar fijne manier om met deze aandoening te kunnen omgaan.

CULTUUR+

Motherless Brooklyn vertelt het verhaal van Lionel Essrog (gespeeld door Edward Norton), een privédetective die lijdt aan het syndroom van Tourette. In deze zogenaamd neofilmnoir die verrassend veel parallellen vertoont met het heden schitteren verder Alec Baldwin, Willem Dafoe en de ravissante Gugu Mbatha-Raw.

CULTUUR+

TOERISME Op zoek naar een stek voor een ontspannend weekend in de eigen achtertuin: waarom eens niet Ronse overwegen? Deze middelgrote stad, ooit bestempeld als de 'Parel van de Vlaamse Ardennen', biedt niet alleen volop wandel- en fietsmogelijkheden in de omgeving, haar patrimonium is tevens onlosmakelijk verbonden met een stuk sociale geschiedenis van deze regio.

CULTUUR+

Chef Willem Hiele van het gelijknamige restaurant heeft een boek uitgebracht. Een kookboek zouden we het niet noemen, het is meer dan dat. Willem geeft zijn kijk op gastronomie, producten en terroir. Zo kadert elk recept in een groter geheel dat inzicht geeft in de ware passie van de chef.

CULTUUR+

Dr. Mathias Peeters is huisarts in Arendonk, maar als sportarts ook aan het werk in het AZ Herentals, waar hij sportmedische keuringen uitvoert. "Er zijn veel sportkeuringsartsen in België, maar de meerderheid is met voetbal en wielrennen bezig." Als schaatsliefhebber heeft hij zich ook toegelegd op de medische begeleiding in het shorttrack. Vanaf 1 januari 2020 wordt dokter Peeters officieel coördinerend bondsarts van de Vlaamse Schaatsunie, de overkoepelende organisatie van het snelschaatsen, shorttrack en kunstschaatsen.

ACHTERKRANT