Artsenkrant

Web weergave

"Zodra de Oxford-ziekenhuizen geconfronteerd werden met de eerste covid-19-golf werd het merendeel van de klinische studies - op elk moment van het jaar zo'n 2.000 - stopgezet. Alle aandacht ging naar covid-19, onder andere naar de vaccinatiestudie."

ACTUEEL

Morgen vrijdag zal Vaso (de Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding) in de bijzondere commissie covid-19 in de Kamer toelichting geven over de impact van de pandemie op de Belgische assistenten. "Een gelegenheid om inzicht te geven in de manier waarop arts-specialisten in opleiding op het terrein ingeschakeld werden."

ACTUEEL

Hoeveel mag een arts verdienen? Het christelijk ziekenfonds geeft zijn antwoord naar eigen zeggen een 'ethisch karakter': een arts mag niet meer verdienen dan de baas van het land.

ACTUEEL

"Stuk voor stuk zijn vaccinatiecentra complexe, logistieke bedrijfjes met de hoogst denkbare maatschappelijke meerwaarde. Succesvol zijn ze pas als er vanuit diverse hoeken input van expertise is." Zegt Dirk Dewolf, administrateur-generaal van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

ACTUEEL

In een evaluatierapport bekijkt het Riziv hoe het derdebetalersregime verbeterd kan worden rekening houdend met de evoluties in de maatschappij. Nogal wat obstakels staan een optimale werking in de weg.

ACTUEEL

In een opiniestuk neemt Kathleen Depoorter, apotheker en kamerlid voor N-VA, het wetsontwerp op de korrel 'houdende maatregelen ter bestrijding van een gezondheidscrisis in het domein van volksgezondheid'. "Deze regering is meer rood-donkerrood dan paars-groen", schrijft ze. Ook hekelt ze dat er geen lessen uit het verleden getrokken worden.

ACTUEEL

"Vaak onvoldoende belicht blijft dat alle bij de ontwikkeling van het Oxford-vaccin betrokken mensen hun wortels in Afrika en Azië hebben. Achter de schermen werkten ze hard rond vaccins tegen heel zeldzame ziektes. De technologie gebruikt bij het covid-vaccin maakte daarvan gebruikt."

ACTUEEL

"In België is de gezondheidszorg enorm toegankelijk, het Engelse systeem kent een heel sterke kwaliteitsbewaking terwijl in de Verenigde Staten de adoptie van innovaties veruit het snelste verloopt."

ACTUEEL

Heel wat Belgische artsen en wetenschappers zijn werkzaam in de Verenigde Staten. Artsenkrant wil dit jaar op hen focussen om te proberen te begrijpen wat er leeft en speelt over de Grote Plas. Deze maand openen we onze reeks met dr. Koen De Lombaert in California. Zijn startup Yuzu Labs biedt een onlineplatform voor de recrutering van proefpersonen voor klinische onderzoeken.

ACTUEEL

Tijdens het afgelopen jaar zijn ontelbare artikels gepubliceerd over mogelijke medicamenteuze behandelingen tegen het SARS-CoV-2. Er werd onder andere gezocht naar antivirale middelen, maar echte doorbraken bleven uit. Wat zit er in de pipeline?

MEDISCH - COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

In de voorbije maanden hebben verschillende studies het effect van ivermectine als behandeling van covid-19 bestudeerd, voorlopig zonder sluitende resultaten. Het middel, dat oorspronkelijk gebruikt wordt bij parasitaire infecties, kent op het terrein een aantal geestdriftige pleitbezorgers in de strijd tegen de pandemie. Hoe kijkt het fundamenteel onderzoek daarnaar?

MEDISCH - COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Zowat 10 à 15% van de leerlingen van 11 tot 16 jaar zou andere leerlingen op school al eens hebben gepest. Gezien het heterogene profiel van pesters is een 'all fits one'-beleid niet wenselijk. Er moet rekening worden gehouden met het profiel van de pester.

MEDISCH

De boodschap zal momenteel wel dode letter blijven, maar ze mag toch verspreid worden in het vooruitzicht van betere tijden: regelmatig reizen naar plaatsen die minstens 120 km verwijderd zijn van de woonplaats, zou een zeer positief effect hebben op het moreel en het welzijn. De studie leert ook dat mensen die vaak spreken over vakantie en vakanties plannen, vaker op vakantie gaan.

MEDISCH

Vorige week namen twee Duitse herders hun intrek in het Witte Huis. Bij die gelegenheid maakte de wetenschappelijke nieuwssite The Conversation een overzicht van de vrij uitgebreide literatuur die het gunstige effect van honden op het welzijn van mensen in het licht stelt. Baasje Joe Biden verkeert in goed gezelschap.

MEDISCH

Sinds het begin van de coronacrisis is er een opmerkelijke stijging opgetreden van het aantal huisdieren dat geadopteerd wordt. De gunstige weerslag op het welzijn van de baasjes, zoals in de literatuur beschreven, laat zich hier andermaal voelen. Maar ook een aantal minder gunstige effecten moeten worden gemeld.

MEDISCH

De alcoholische oplossing voor handhygiëne kan ernstige oogschade veroorzaken. Voorzichtigheid is dus geboden bij kinderen, bij wie de ogen sterker blootgesteld zijn aan spatten uit een dispenser.

MEDISCH

Het Riziv betaalde in juni vorig jaar 451.631 mensen een invaliditeitsuitkering uit(*) voor personen die meer dan een jaar arbeidsongeschikt zijn. Verwacht wordt dat eind van dit jaar hun aantal oploopt tot een half miljoen. Een webinar van Domus Medica op 14 januari belichtte re-integratietrajecten bij werkongeschiktheid.

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

De Belgische start-up Rosa, die tijdens de lockdown het levenslicht zag, lanceert de eerste medische agenda die levenslang gratis is.

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

U voert een behandeling of ingreep uit bij een minderjarige patiënt. Aan wie kunt u dan de betaling van uw honorarium vragen? Met welke regels moet u rekening houden als de ouders intussen uit de echt zijn gescheiden?

PRAKTIJK

Te voet gaan wordt wel eens de 'verwaarloosde vervoerswijze' genoemd. Toch is het de meest natuurlijke en vaakst gebruikte vervoersmodus. Een internationaal onderzoek zet de schijnwerper op de voetganger.

PRAKTIJK

Tien jaar nadat het Museum voor Moderne Kunst plaats moest ruimen voor het Musée du Fin-de-Siècle, hebben de KMSKB in coronatijden 150 werken van 1910 tot heden uit de depots gehaald. 'Highlights uit de vergeetput', zoals kunstcriticus Geert Van der Speeten blokletterde in de Standaard. Desalniettemin is het een knappe tentoonstelling geworden die snakt naar meer, naar een nieuw Museum voor Moderne Kunst bijvoorbeeld.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Videokunstenaar Bill Viola is ongetwijfeld een van de belangrijkste kunstenaars van de voorbije decannia. In de KMSKB kunt tot 1 augustus gaan kijken naar Purification, een realisatie geïnspireerd door het verhaal van Tristan en Isolde. Voor wie zich gedurende 52 minuten even van de wereld wil onttrekken!

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Mist u de concerten even hard als ondergetekende? Met de campagne 'See you in the next live' komt AB haar publiek een beetje tegemoet met noodoplossingen. In het kader van de Week van de Belgische muziek (van 8 tot 14 februari) zet AB mede onze nationale artiesten in de verf.

CULTUUR+

In de Sint-Gorikshallen, hartje Brussel, loopt een fijne tentoonstelling waarop een 300-tal poppetjes te zien zijn die door kunstenaars van allerlei slag tot heuse kunstwerkjes werden omgetoverd. Iedere maandag van februari zullen een aantal kunstwerkjes via Facebook worden geveild die de week voordien worden presenteerd. Er kan dan telkens gedurende 7 dagen op de werkjes geboden worden.

CULTUUR+

Wie begaan is met de (geestelijke) gezondheidszorg kan moeilijk om het begrip 'kwartiermaken' heen, nauw verbonden met het begrip herstel. Herstel is meer dan genezen van een (psychiatrische) ziekte, het is opnieuw een plek vinden in een samenleving die kansen biedt.

CULTUUR+

Op 10 februari wordt het vernieuwde en verruimde Te Gek!? voorgesteld in het Atomium met aansluitend een niet te missen talkshow. Het Steunpunt Geestelijke Gezondheid (de noemer waaronder heel wat organisaties rond Geestelijke Gezondheid in Vlaanderen vallen) zal vanaf dan volledig onder de naam 'Te Gek!?' naar buiten komen!

CULTUUR+

Flexibele stembanden leveren een oneindige variëteit aan menselijk stemgeluid op. Goede zangers weten de trillingen die ze produceren uitstekend te laten resoneren. Ze koppelen taal en drama op een heel persoonlijke manier aan een verfijnde technische stembeheersing. Daarom is het ontdekken van nieuwe stemmen aan het vocale firmament blijft altijd een heerlijke onderneming. We stellen drie cd's voor, een van een gevestigde waarde, en twee van jonge dertigers die de status van jonge belofte al ontgroeid zijn.

CULTUUR+

COLUMN en OPINIE - REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Met het Cardiab Cycling Team organiseert cardioloog dr. Michel Herssens een groepsrevalidatie op de koersfiets voor hart- en diabetespatiënten.

ACHTERKRANT