Web weergave

Vanaf 2024 zouden ziekenhuizen gefinancierd worden via een all-in pathologieforfait per opname. Dat bedrag omvat onder andere de werkingskosten voor medische prestaties, geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en de zorggerelateerde onderdelen van het huidige Budget Financiële Middelen.

ACTUALITEIT

Een opsplitsing van de erelonen in een deel werkingskosten en een deel professionele vergoeding kan op bijval van de artsen rekenen. Een derde heeft er zich wel nog geen mening over gevormd. Een grote minderheid vindt het een slecht idee.

ACTUEEL

Hoe vaak leest u de eID in van uw patiënt? Rekent uw software geen onterechte prestaties aan? De CAFC - de antifraudecommissie van het Riziv - zette vorige week zijn nieuwe actieplan online.

ACTUEEL

De nieuwe ziekenhuisfinanciering werkt prikkels tot overconsumptie weg, vermindert de complexiteit en verhoogt de transparantie. Samenwerking en niet langer concurrentie tussen ziekenhuizen staat centraal. Voor de patiënt moet het leiden tot meer tariefzekerheid en minder supplementen.

ACTUEEL

"Wat de patiënt wil en hoe hij de situatie beleeft, is heel belangrijk maar niet het enige wat telt. Maar enkel uitgaan van de ethische principes en weinig aandacht besteden aan zijn concrete beleving is eveneens een reductie. Essentieel is om alle perspectieven in balans te brengen."

ACTUEEL

Twee jaar na de start is Zin in Zorg geland, de Nederlandse beweging voor en door jonge artsen die streeft naar meer werkplezier en meer tijd voor de patiënt. Het resultaat is een 'startkit' waar jonge (maar ook ervaren) artsen en zorginstellingen mee aan de slag kunnen bv. door werk te maken van persoonlijke ontwikkeling of door inspraak structureel te organiseren.

ACTUEEL

Recent verscheen een farmacologische fase 2b-studie in New England Journal of Medicine over een nieuwe medicamenteuze behandeling voor niet-alcoholische steatohepatitis (NASH). Lanifibranor is het eerste middel waarvan studiegegevens aantonen dat het tegelijk de ziekteactiviteit doet afnemen en de daaraan gerelateerde fibrose terugdringt.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Zelfs bij een ervaren arts is de anamnese lang niet sluitend voor de diagnose van slaapapneu. Objectieve metingen zijn nodig. Als de diagnose gesteld is, moet een rationele keuze worden gemaakt uit het spectrum van beschikbare behandelingen.

NASCHOLINGSARTIKEL: SLAAP DEEL 2

De Stichting Alzheimer Onderzoek heeft zopas een grant van 250.000 euro uitgereikt aan prof. Bernard Hanseeuw van het Institut de Neurosciences, UCLouvain. Prof. Hanseeuw interesseert zich voor de processen die leiden van de preklinische naar de klinische fase van de ziekte van Alzheimer. Hij heeft hierover intussen merkwaardige vaststellingen gedaan.

MEDISCH

De Britse General Medical Council (in grote trekken het equivalent van onze Orde der artsen) heeft een chirurg definitief praktijkverbod opgelegd. De man had zijn initialen gebrand in levers die hij transplanteerde.

MEDISCH

HealthTech is een steeds evoluerende sector. Wat heeft 2022 (en verder) in petto? Tom Braekeleirs, directeur van BlueHealth Innovation Center, schetst voor Artsenkrant enkele trends op korte en lange termijn.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Tijdens de eerste coronalockdown (her)ontdekten veel Belgen de voordelen van wandelen, joggen en fietsen. Dergelijke recreatieve, 'doelloze' verplaatsingen gaan gepaard met een hoge tevredenheid en subjectief welbevinden.

PRAKTIJK

De voorbije jaren is het gebruik van elektrische steps fors gegroeid. Dat resulteert ook in een stijgend aantal ongevallen, blijkt uit een rapport door Vias institute.

PRAKTIJK

Het museum Voorlinden pakte vorige week woensdag, daags voor de heropening van de cultuurhuizen in Nederland, uit met een mooie stunt. De Engelse kunstenaar met de dubbele naam Bob and Roberta Smith - "I am two people in one" - stelde zijn kunstwerk 'Art is the Antidote' voor, nam zijn gitaar en zong er een lied bij. 'Art is your human right', klonk het enthousiast door de museumzalen. Van een statement gesproken.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

"Onze zuiderburen leggen een onmiskenbaar plezier aan de dag voor het bizarre en de vervreemding", lezen we op de muurtekst in zaal 1 van de expositie 'Belgische meesters' in Singer Laren. Het Nederlandse museum presenteert werken uit het in verbouwing zijnde Museum van Elsene in een schitterende tentoonstelling die toont hoe Nederland kijkt naar Belgische kunst.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Brugge heeft nog maar net haar Bachfestival achter de rug of Antwerpen en Brussel maken zich al op om op hun beurt de grote barokcomponist onder de aandacht te brengen.

CULTUUR+

Met 'L'Ennemi' bewijst Stephan Streker (Noces) andermaal dat hij een van de origineelste filmmakers van ons land is. Jérémie Renier schittert als politicus die plots de vijand nummer 1 lijkt. In kleine maar fijne bijrollen duiken Sam Louwyck, Peter Van den Begin en Bruno Vanden Broucke op.

CULTUUR+

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Kniechirurg prof. dr. Peter Verdonk opereerde al vaak sporters, onder wie Belgiës beste skiër. "Hem weer bezig zien, is nog altijd een emotioneel verhaal."

ACHTERKRANT