Artsenkrant

Web weergave

Maandagavond ging het op de Nationale Commissie uitgebreid over de huisartsenwachtposten. Het ziet ernaar uit dat er extra financiering komt voor 2022 en 2023.

ACTUEEL

Antwerpse ziekenhuizen gaan als eerste in België AI-toepassingen gebruiken om de diagnostiek van tumoren te verbeteren en te versnellen. "Het is alsof een extra paar ogen meekijken naar de biopten", zegt dokter Frederik Deman van de laboratoria pathologische anatomie van ZNA en GZA.

ACTUEEL

Als de 25% slechtst scorende ziekenhuizen hun 'outcome' tot de mediaan kunnen verbeteren dan worden potentieel 1.045 overlijdens per jaar vermeden. En dat enkel en alleen al voor de diensten cardiologie en urologie. Ter vergelijking: dat is meer dan dubbel zoveel vermeden doden dan er jaarlijks in het verkeer vallen.

ACTUEEL

Elke winter koppen de Britse kranten doorgaans dat hun nationale gezondheidszorgsysteem, de NHS, op een 'breekpunt' staat. Deze winter klinken de alarmbellen echter luider dan ooit. Hoe is het zo ver kunnen komen?

ACTUEEL

Het ontwenningsplan voor benzodiazepines en z-drugs, dat aanvankelijk was aangekondigd voor de lente, ging al op 1 februari van start. Een goede samenwerking tussen huisarts en apotheker is de sleutel tot het succes ervan.

ACTUEEL

Dirk Ramaekers blijft zeker tot 31 juli van dit jaar voorzitter van de FOD Volksgezondheid. De ministerraad verlengde zijn mandaat met zes maanden.

ACTUEEL

Afgelopen weekend was een prijzenweekend. Het Transgender Infopunt won de Diversity Award van Çavaria. Het team van het 'Zorgcentrum na Seksueel Geweld' in AZ Delta werd bekroond tot Roeselaarse Persoonlijkheid van het Jaar.

ACTUEEL

Maatschappelijk is de dood nog altijd een taboe. Nog te vaak wordt dementie in een terminale fase verkeerd begrepen, ook door zorgprofessionals. Het PSPA (projet de soins personnalisé anticipé) is daarbij een vorm van vroegtijdige zorgplanning uitgedacht door Pallium, het overlegpatform voor palliatieve zorg in Waals-Brabant. De Franstalige zorgorganisatie Unessa stelde de vorig jaar herziene versie voor op een colloquium over het levenseinde.

ACTUEEL

Eén van de courantste nieuwjaarsvoornemens is gezonder eten, schrijven Anouk Charlot en Joffrey Zoll (universiteit van Strasbourg) op internetsite 'The Conversation' (1). Vasten is een methode die de jongste jaren veld wint. Beide voedingsdeskundigen laten hierop hun licht schijnen.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Vele mensen lopen tegenwoordig met een stappenteller aan hun pols en zijn tevreden als ze dagelijks tienduizend stappen, of hun persoonlijk streefcijfer, halen. Dat is bijna goed, maar nog niet helemaal.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) is een aandoening die voorkomt bij 5 tot 10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het is een van de meest voorkomende hormonale en reproductieve stoornissen bij vrouwen (1). Naast het vermoeden van onderrapportage is bekend dat veel patiënten pas maanden tot meerdere jaren na het ontstaan van symptomen de diagnose gesteld krijgen.

MEDISCH

De wereldwijde consumptie van marihuana neemt toe, maar er is een gebrek aan bewijs over de effecten op de longen aan de hand van longscans. Data zijn nu beschikbaar van een studie die aan de hand van een CT-scan van de thorax de effecten van het roken van marihuana op de longen onderzocht.

MEDISCH

Hyperparentaliteit is een verschijnsel dat in onze imperfecte wereld en onzekere tijden hand over hand toeneemt. Het is de resultante van buitensporige verantwoordelijkheidszin en overspannen verwachtingen in verband met de opvoeding van het kind.

MEDISCH

Patiënten met een niet-heteroseksuele oriëntatie, een transgender of non-binaire identiteit of een variatie in seksekenmerken voelen zich niet altijd begrepen of gesteund door hun huisarts. Wat kan u doen?

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

De Leerstoel AHLEC (Antwerp Health Law and Ethics Chair) organiseert een postgraduaat in het gezondheidsrecht en de gezondheidsethiek. De vijfde module behandelt 'Lichaamsmateriaal, geneesmiddelen en producten', en wordt gecoördineerd door Nick Van Gelder, hoofd van de juridische afdeling van het FAGG en gastprofessor aan de UAntwerpen.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Tot 2025 zal Volvo elk jaar een nieuwe EV lanceren, vanaf 2030 zal het Zweedse premiummerk enkel nog elektrische auto's bouwen. Voor Volvo is elektrificatie uitermate belangrijk in zijn streven naar een duurzame samenleving.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Residentieel vastgoed zou dit jaar kunnen verzwakken, zo waarschuwen vele professionals. Maar beursgenoteerd vastgoed kan wel opveren na de daling van vorig jaar, die volgens velen overdreven was. En omdat huurgelden grotendeels geïndexeerd worden, is hun rendement een goed alternatief voor obligaties.

PRAKTIJK

Parijs grossiert in boeiende musea. Eén collectie met een medische achtergrond en geschiedenis is bijzonder interessant: het Musée des Moulages met bijna 5000 wassen modellen van allerlei huidkwalen die het belang van de Franse dermatologie illustreren. Oorspronkelijk hadden ze een educatief doel, maar zelfs vandaag zijn ze nog een goudmijn voor artsen in opleiding.

CULTUUR COÖRDINATIE: NATHALIE.BEVERNAEGIE@ROULARTA.BE

In Mechelen loopt de merkwaardige expo van het werk van beeldhouwer/designer Gerard Kuijpers. In eigen land misschien niet zo bekend, maar internationaal bouwde hij een reputatie op van Parijs tot Venetië.

CULTUUR COÖRDINATIE: NATHALIE.BEVERNAEGIE@ROULARTA.BE

Op 10 maart spoelen talrijke auteurs aan in Oostende voor FAAR, het grootste non-fictie boekenfestival van de lage landen. Het festival focust op maatschappelijke thema's met een veelzijdig programma voor denkers en doeners.

CULTUUR COÖRDINATIE: NATHALIE.BEVERNAEGIE@ROULARTA.BE

Het Museum voor Schone Kunsten Gent brengt hulde aan Theodoor Rombouts. Een uitstekend kunstenaar, geëerd in zijn tijd, maar door de dominantie van Rubens in de vergeethoek beland.

CULTUUR COÖRDINATIE: NATHALIE.BEVERNAEGIE@ROULARTA.BE

Sinds gisteren draait in de bioscoop de documentaire Marieke. Addicted to life, waarin regisseuse Pola Rapaport paralympisch medaillewinnaar Marieke 'Wielemie' Vervoort volgt tijdens haar laatste drie levensjaren. Het resultaat is een nu eens grappige dan weer schrijnende bespiegeling op sterven én vooral ook op leven.

CULTUUR+

De tiende editie van de Piano Days in Flagey brengt gedurende vijf dagen fascinerende pianisten voor het voetlicht. Met Elisso Virsaladze, Boris Giltburg en Luka? Vondra?ek zijn er enkele publiekstrekkers die voor volle zalen en eventuele wachtlijsten bij de ticketbalie kunnen zorgen.

CULTUUR+

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

In november vorig jaar overleed de 30-jarige inspanningsfysioloog Maarten Lievens aan de complicaties van een stamceltransplantatie. Dankbaar voor de goede zorgverlening, richtte hij een project op voor het goede doel. De opbrengsten gaan integraal naar de dienst hematologie van het UZ Gent en het Cancer Research Institute Ghent (CRIG). Zijn zus, haio Lore Lievens, en zijn naasten, zetten zijn werk nu voort.

ACHTERKRANT