Artsenkrant

Web weergave

Het aandeel van de uitgaven voor welzijnszorg, vooral langdurige chronische zorg in het Vlaamse zorgsysteem stegen op 30 jaar tijd van 25% naar 50% van de uitgaven voor gezondheidszorg. En waar er in 1987 vier vijfde van het budget naar acute zorg ging, was dat in 2016 nog slechts twee derde.

ACTUEEL

Worden de medische verkiezingen in de lente van 2022 met een jaar uitgesteld? Een droge, korte mededeling van de voorzitter op de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen van 29 november laat dat vermoeden.

ACTUEEL

Chaos, kopten we vorige week. De regering slaagt er met moeite in om maatregelen te nemen die de virustransmissie in de maatschappij afremmen, zoals de zorg al weken vraagt. Maar het overleg met de artsen had ook positieve effecten.

ACTUEEL

Op de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen van 29 november 2021 werden geen grote knopen doorgehakt maar lagen (naast talrijke aanpassingen in de nomenclatuur) nog enkele belangwekkende dossiers voor.

ACTUEEL

In een goede helft van de Belgische gemeenten worden oproepen naar 1733 al afgehandeld volgens het handboek voor medische regulatie. MUG-interventies vinden in Vlaanderen opvallend minder vaak plaats dan in de rest van het land.

ACTUEEL

We stellen hieronder kort de vijf genomineerden voor de award 'Specialist van het Jaar' voor. Vaso selecteerde hen omdat ze zich in de strijd tegen covid-19 op een bijzondere manier onderscheiden hebben. U bepaalt wie de prijs in de wacht sleept. Bekijk de uitgebreide portretten op www.artsenkrant.com en breng meteen uw stem uit.

ACTUEEL

Met een reeks getuigenissen over kwetsbaarheid en veerkracht wil Artsenkrant bijdragen aan de tendens van stijgende aandacht voor de mens achter de arts/zorgverlener. Deze aflevering: dokter Jens Van Roey kreeg meer dan dertig jaar geleden de diagnose hiv. "Mijn levensverwachting is sindsdien al talloze malen bijgesteld."

ACTUEEL

Vijf jaar geleden ging er 30,5 miljard om in de Vlaamse gezondheidszorg - waarvan 22 miljard voor gezondheidszorg in de enge zin (dus zonder welzijn). 16,3 miljard kwam van het Riziv. Vlaanderen besteedde 11,6 miljard aan curatieve geneeskunde en bijna twee miljard aan revalidatie.

ACTUEEL

Om hen een hart onder de riem te steken, besloten de Patrik Roelandt Anti-agressiegroep en Domus Medica om personeel van huisartsenwachtposten en testcentra dit jaar de Veiligheidsprijs toe te kennen.

ACTUEEL

Tussen 1987 en 2016 kwam er dubbel zoveel geld beschikbaar in het zorgsysteem. Voor welzijnszorg of langdurige zorg zelfs vier keer zoveel. Daarbij komt dat in die periode technische apparatuur, sommige geneesmiddelen, generica... in prijs verlaagden.

ACTUEEL

Heel wat Belgische artsen en wetenschappers zijn werkzaam in de Verenigde Staten. Artsenkrant wil dit jaar op hen focussen om te proberen te begrijpen wat er leeft en speelt over de Grote Plas. In the Big Apple ontmoeten we virtueel de benjamin van onze reeks, Mathias Vissers (26).

ACTUEEL

Het jaarlijkse congres van de Radiological Society of North America (RSNA) is een van de grootste events over innovaties in de radiologie. Op het programma: de nieuwigheden op het vlak van precisiediagnostiek en beeldgeleide therapie.

ACTUEEL

Het Riziv kondigde het onlangs aan: de terugbetalingsprocedure voor zo'n 232.000 patiënten met chronische pijn wordt beter en eenvoudiger. De terugbetaling van pijnstillers die onderhevig waren aan de goedkeuring van de controlearts, verloopt vanaf 1 januari aanstaande op basis van één procedure, via Hoofdstuk IV. Zo kan de arts in een enkele aanvraag levenslange terugbetaling bekomen. De terugbetaling wordt vergoed voor 75% in plaats van 20%.

ACTUEEL

Op 27 november organiseerde de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België een online symposium over acute beroertezorg. Prof. dr. Peter De Paepe (diensthoofd spoedgevallen, UZ Gent) belichtte de prehospitaalfase.

MEDISCH - COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Het bevolkingsonderzoek naar colorectale kanker dat in ons land loopt, heeft als uitgangspunt de iFOBT, die wordt aanbevolen aan alle personen tussen 50 en 74 jaar. Wat als die test positief uitvalt en de coloscopie een (pre-)maligne letsel aan het licht brengt?

NASCHOLINGSARTIKEL: GASTRO-ENTEROLOGIE - DEEL 4

Het 14e congres van de ESG (European Society of Gynecology) vond plaats in Venetië van 10 tot 13 november 2021. Het was de terugkeer van het in-person event dat om alom bekende redenen ook de deur openliet voor online deelname. En jawel, de invloed van covid-19 op de gezondheid van de vrouw was een van de besproken topics.

CONGRES

In 2015 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie een wereldrapport over ouderen gepubliceerd, met het oog op de toenemende vergrijzing. Het was de aftrap voor het ontwikkelen van een programma dat beoogt aan een reeks uitdagingen tegemoet te komen.

MEDISCH

De afnemende bescherming van gevaccineerde personen tegen infectie met de delta-variant is een tegenvaller, maar we trekken ons op aan de hoge doeltreffendheid tegen ernstige ziekte en overlijden. Voorkómen de vaccins ook langdurige covid-19? Studies geven op deze vraag uiteenlopende antwoorden.

MEDISCH

De 'levensgeschiedenistheorie' in de evolutionaire biologie, die in de jaren vijftig is ontwikkeld, stelt dat, als de omgeving gunstig is, organismen hun middelen gebruiken voor groei en reproductie.

MEDISCH

Sommige mensen, vooral vrouwen, worden tot over hun oren verliefd op zware misdadigers (of misdadigsters), net omdat ze zich tot het delinquente gedrag aangetrokken voelen.

MEDISCH

Zorgorganisaties i-mens en Wit-Gele Kruis gebruiken voortaan allebei de webapp mijnThuisverpleging. Via deze app kunnen 170.000 patiënten en mantelzorgers hun elektronisch verpleegkundig dossier inkijken. Ook de samenwerking tussen verpleegkundigen, huisartsen en ziekenhuizen zal dankzij de app nog vlotter verlopen.

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Het gebeurt steeds vaker dat oplichters u spookfacturen trachten te laten betalen (die ze u bv. via mail bezorgen) of dat ze een factuur van een dienstverlener of leverancier die u krijgt aanpassen door daarop een ander rekeningnummer te zetten. Hoe kunt u vermijden dat u hiervan het slachtoffer wordt?

PRAKTIJK

Vanaf 1 januari brengen de CM en het Wit-Gele Kruis hun personenalarm onder in de nieuwe zorgcentrale 'Gerust'. Daarmee willen ze naar eigen zeggen in de context van een vergrijzende bevolking een antwoord bieden op de toenemende zorgnoden van mensen in hun thuissituatie.

PRAKTIJK

Eén jaar na zijn aantreden als redder in nood van de Franse autogroep PSA zette Carlos Tavares met DS een nieuw luxemerk in de markt als alternatief voor de Duitse premiummerken. Zeven jaar later krijgt de het merk met de DS 9 E-TENSE 250 een nieuw plug-in hybridepakket.

PRAKTIJK

Hoe leren kinderen en jongeren, hoe motiveer je hen en hoe kun je hun gedrag individueel en in een groep positief beïnvloeden?

PRAKTIJK

Tot eind januari kunt u in het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza in Madrid naar een boeiende thematische tentoonstelling van René Magritte gaan kijken, van 24 februari tot 5 mei 2022 verhuist de expositie naar het Caixaforum in Barcelona. Onder de verzamelde werken zijn er heel wat die je maar zelden te zien krijgt, afkomstig als ze zijn uit Amerikaanse musea of behorend tot privécollecties. Als toemaatje krijgt u er nog een tweede expo bij met foto's en films van de hand van Magritte of met Magritte in de hoofdrol.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Een van dé symfonische hoogtepunten van het jaar zou wel eens de komst van het Mariinsky Orchestra met Valery Gergiev kunnen worden. Als het coronavirus geen stokken in de wielen steekt staat het orkest op zondag 19 december in de Henry Leboeufzaal bij Bozar met een programma dat liefhebbers van symfonische orkestmuziek ongetwijfeld doet watertanden.

CULTUUR+

Tijdens de donkerste dagen van het jaar zet het Festival van Vlaanderen in Mechelen een vijfdaags festival op. In elf concerten en twee films komen verschillende aspecten van stilte aan bod. Het aanbod leidt naar fluisterende gewelven, hartverscheurende stiltes in de poëzie van Alfred Tennyson en naar meditatieve muziek. De meester van de stille muziek is uiteraard Arvo Pärt die dit jaar met Spiegel im Spiegel de Klara top 100 mag aanvoeren.

CULTUUR+

Het werk van theatermaker Peter De Graef is doordrongen van zijn prikkelende kijk op mens en wereld. In 'Wie ben ik?' neemt hij voor een keer zelf het woord, zonder zijn personages te laten spreken.

CULTUUR+

Het museum Plantin-Moretus is niet de enige instelling die zich intensief bezig houdt met de figuur en het werk van Plantijn (zie AK2676). Dat geldt beslist ook voor het Cultura Fonds van De Eik nv van de familie Van Waeyenberghe. Die bezit een schat aan oude boeken, maar het hart van deze unieke collectie bestaat uit werk van Christophe Plantin, alias Christoffel Plantijn. "Het Plantijnjaar was een ideale gelegenheid om, samen met de Bibliothèque Mazarine, een tentoonstelling te organiseren", dixit conservator Joran Proot.

CULTUUR+

Eindelijk is er een nieuwe Jane Campion. 'The Power of the Dog' draait al in de bioscoop en komt later uit op Netflix. De magistrale beelden komen het best tot hun recht in een bioscoopzaal. De acteerprestaties van Kirsten Dunst, Jesse Plemons en vooral Kodi Smith-McPhee en Benedict Cumberbatch zijn fenomenaal.

CULTUUR+

COLUMN en OPINIE - REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE - REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE