Web weergave

Migratie is geen nieuw fenomeen, evenmin is het enkel een Europees fenomeen. Maar de migratiecrisis van 2015 heeft de kijk op volkeren op de vlucht veranderd. Onder de verschillende uitdagingen die het loutere domein van de gezondheid ver overstijgen, is het noodzakelijk dat zorgsystemen zich hieraan aanpassen.

ACTUEEL

Er komen 18 nieuwe MRI-toestellen in België. De ministerraad keurde vorige vrijdag het dossier goed. Volgens de meest recente Oeso-statistieken telt ons land momenteel 11,5 MRI's per miljoen inwoners. Dat is minder dan het Europese gemiddelde dat 16,5 per miljoen bedraagt.

ACTUEEL

De mortaliteit in België door behandelbare oorzaken ligt laag. Onze gezondheidszorg is goed voor mensen met een acute aandoening. Maar wat preventie betreft ligt België onder de Europese middelmaat.

ACTUEEL

Maandag 2 december vond op de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen een eerste gedachtewisseling plaats over het nieuwe tarievenakkoord. Dat akkoord moet nog voor het Kerstreces afgerond zijn.

ACTUEEL

VERVOLG BLZ 1 Europa en migratie: sinds de migratiecrisis van 2015 is dit dossier een heet hangijzer in Europa. Het oude continent vindt maar geen duurzame oplossingen om migranten te begeleiden van bij het vertrek uit hun land van herkomst tot bij de aankomst in het land van bestemming. Gezondheid is hierbij één van de problematieken. De Europese Academiën voor Geneeskunde maakten een bilan op.

ACTUEEL

Eind november ging in C-Mine Genk de documentaire 'Losing sight' in première. De Congolese oogarts Socrate Kapalu kwam de documentaire over vermijdbare blindheid in de Democratische Republiek Congo persoonlijk aan de pers voorstellen.

ACTUEEL

IMPULSEO Wallonië kampt met een tekort aan huisartsen, vooral op het platteland. Om het probleem op te lossen, zet Wallonië, net als Brussel, in op de drie componenten van hulp die Impulseo biedt. Maar dat volstaat niet en daarom zoekt men andere manieren om huisartsen aan te trekken en te houden.

ACTUEEL

DOVATO (dolutegravir 50 mg/lamivudine 300 mg), het eerste complete regime op basis van 2 molecules in één tablet voor naïeve en reeds behandelde hiv-1 patiënten1, is terugbetaald in België vanaf 1 december 2019.

MEDIFORUM

ANTIGIFCENTRUM Het Belgisch Antigifcentrum heeft sinds zijn oprichting in 1963 vele levens gered door artsen, ziekenhuizen en het publiek te informeren over giftige stoffen. Een nieuw boek blikt terug op de geschiedenis van het Antigifcentrum.

ACTUEEL

ENDOCRINOLOGIE Hypofyse-insufficiëntie als gevolg van hersentrauma heeft in het verleden weinig aandacht gekregen vanuit de klinische praktijk. Intussen beseft men dat de prevalentie van deze stoornis zwaar onderschat wordt.

MEDISCH

ENDOCRINOLOGIE Naast hypertensie, overgewicht, roken en sedentair leven is dyslipidemie een belangrijke risicofactor voor cardiovasculaire pathologie. Het verband tussen een verhoogde LDL-concentratie en vasculaire accidenten wordt door vele studies bevestigd. We beschikken nu ook over geneesmiddelen die bij familiale hypercholesterolemie heel performant zijn.

CLINICAL UPDATE

MOLECULEN Op basis van een mechanisme dat voor het eerst werd beschreven in 1996, zijn tijdens de afgelopen twee jaar de eerste geneesmiddelen van een nieuwe generatie in beeld gekomen. Zeldzame ziekten waren het eerste doelwit, maar het toepassingsdomein breidt zich stap voor stap uit naar meer 'alledaagse' kwalen.

MEDISCH

INFECTIEZIEKTEN Sinds enige tijd is het mazelenvirus weer in opmars in Europa, vooral in Frankrijk, waar vorig jaar meer dan 5.000 gevallen werden gemeld, en in Oost-Europa. Ook in ons land steekt de ziekte opnieuw de kop op. Een veralgemening van de vaccinatie zou nochtans deze niet-onschuldige ziekte uit de wereld kunnen helpen. Een stand van zaken.

MEDISCH

NEUROLOGIE Behandelaars van parkinsonpatiënten krijgen een taai vraagstuk toegeschoven. Deep brain stimulation verbetert bij deze patiënten de motorische symptomen, maar tegelijk vallen sommige complexe functies uit. Met levensgevaarlijke situaties als gevolg.

MEDISCH

VOEDING Over voeding en kanker doen allerlei theorieën en beweringen de ronde. Prof. Nicolas Charette (digestieve oncologie, CHU Charleroi) maakt van een aantal brandhout.

MEDISCH

NO KIDDING We wisten al dat mensen met een hond meer lichaamsbeweging nemen en meer sociale ondersteuning krijgen. Een nieuwe studie toont aan de prognose na een hartinfarct of een ischemische beroerte beter is bij mensen die een hond hebben.

MEDISCH

FINANCIËN In België is de tweede pensioenpijler meestal een tak 21-spaarverzekering. Maar met de ineenstorting van de verplichte rendementsgarantie blijven de rendementen verder dalen. Het resultaat? De tak 23-verzekeringen steken de kop op, terwijl de pensioenfondsen op toenemende belangstelling kunnen rekenen. Een analyse.

PRAKTIJK

Via het internet promoten commerciële firma's genetische tests bij consumenten. Rond Black Friday staan tests in de aanbieding voor nog geen 80 euro. Van een medisch toezicht of genetische counseling is vaak geen sprake. Vraag is dan binnen welk juridisch kader deze testen kunnen worden aangeboden en aangevraagd.

PRAKTIJK

MOBILITEIT Uit de Nationale Verkeersonveiligheidsenquête 2019 van Vias Institute bleek dat 12% van de Belgische jonge bestuurders maandelijks minstens eenmaal onder invloed van drugs achter het stuur kruipt. Druggebruik in het verkeer wordt bij deze leeftijdsgroep een even groot probleem als alcohol.

PRAKTIJK

DATA-ANALYSE Het internet der dingen doet zijn intrede tussen de lakens. Onlangs stelde een team van de University of Massachusetts Amherst op de UbiComb 2019-conferentie in Londen de connected pyjama voor. De 'Phyjama' doet aan detectie en is net zo comfortabel als klassieke nachtkleding.

PRAKTIJK

EXPO Het hoog aangeschreven Museum Rietberg in Zürich presenteert tot half maart 2020 een heel sterke tentoonstelling over Congo, vroeger en nu. Klassiekers van de Afrikaanse beeldhouwkunst vs. hedendaagse kunst uit het bruisende Kinshasa en de diaspora. Dit is een puik opgebouwde en zeer relevante tentoonstelling. Er is maar één ding jammer... dat de tentoonstelling niet in België plaats heeft.

CULTUUR+

Op oudejaarsdag, 31 december, is het net 150 jaar geleden dat Henri Matisse geboren is. Je kan er niet naast kijken: in zijn geboortestad Le Cateau-Cambrésis in Noord-Frankrijk hangen overal vlagjes in de straten. Het Musée Matisse, gevestigd in het monumentale Palais Fénelon, brengt hulde aan de meest beroemde inwoner.

CULTUUR+

FILM Tijdens de 32ste European Film Awards die op 7 december e.k. in Berlijn worden uitgereikt, krijgt de Duitse filmgigant Werner Herzog een Lifetime Achievement Award voor zijn unieke bijdrage tot de filmwereld. Wij stonden voor de onmogelijke opdracht de man te vatten in onderstaand kort portret.

CULTUUR+

FILM In 'Instinct' speelt Carice Van Houten een ervaren psychologe. Wanneer ze Idris, een zedendelinquent moet beoordelen, ontstaat een machtspel tussen hen. Halina Reyn regisseert deze hyperintense thriller met glansrollen voor Van Houten en Marwan Kenzari (Wolf).

CULTUUR+

BOEKEN Psychiater Dirk De Wachter doet met 'De kunst van het ongelukkig zijn', een krachtige oproep tot verbinding en aanraking om problemen als eenzaamheid en verdriet een halt toe te roepen. Op de Boekenbeurs zat de zaal vol voor een interview door Arnout Hauben.

CULTUUR+

REEKS Met composities als 'Prélude à l'Après-midi d'un Faune' en 'Pelléas et Mélisande' is Claude Debussy (1862-1718) een van de grondleggers van de impressionistische muziek. Naast een bewogen liefdesleven, werden zijn laatste tien levensjaren geteisterd door een 'rectitis' die uiteindelijk een rectumcarcinoom bleek te zijn.

CULTUUR+

De nieuwe cd van mezzosopraan Cecilia Bartoli is aan de legendarische castraat Farinelli gewijd.

CULTUUR+

KLASSIEK Op 12 december komt wereldster Cecilia Bartoli opnieuw naar Bozar om haar nieuwe cd live voor te stellen. Het programma is gewijd aan de legendarische castraat Farinelli.

CULTUUR+

SERIE Met zijn uitspraak 'Wat het vuur heeft vernield, moet door water opnieuw worden opgebouwd' heeft de Luikse (stads)arts Laurent Blondel een plek in de Akense stadsgeschiedenis verworven. Na de stadsbrand van 1656 wordt hij immers de grote promotor van Aken als kuuroordstad. Blondel knoopt daarmee aan bij een lange traditie: de heilzame werking van het warme water werd al door Kelten en Romeinen naar waarde geschat.

CULTUUR+

Op korte tijd is Angels in America (1991-1992) van Tony Kushner uitgegroeid tot een onvervalste eigentijdse toneelklassieker. Na Guy Cassiers en Ivo van Hove zet nu ook Olympique Dramatique er zijn tanden in.

CULTUUR+

MUSIC FOR LIFE Surf naar dominogitaar.be en koop lootjes. U kan een topconcert winnen en misschien zelfs een unieke elektrische gitaar. Bovendien steunt u zo een actie ten voordele van Te Gek!? en Make a Wish in het kader van Music For Life. Nierspecialist Simon van Hooland en psychiater Koen Willems, werkzaam in het AZ Sint-Lucas in Gent zijn de drijvende krachten achter dit project. De ene bouwde de elektrische gitaar, de andere beschilderde de gitaarkoffer.

ACHTERKRANT